Sport

Chinta roiala sau chinta sparta?

Ziarul de Vrancea
17 aug 2011 1157 vizualizări
cinci echipe romanesti joaca astazi, intre orele 19:00 si 23:00, in prima mansa a fazei play-off din Europa League

 FC Vaslui – Sparta  Praga (Piatra Neamt, ora 19:00, DigiSport 2)
Vaslui: Cerniauskas – Jovanovic, Balaur, Farkas, Balace – Costin, Zmeu, Sinmartean, Gerlem – Buhaescu, Temwanjera
Sparta: Blazek – Vidlicka, Repka, Zapotocny, Pamic – Husek – Sionko, Vacek, Matejovski, Juhar – Kweuke.
Arbitru: Zsolt Szabo (Ungaria).
Este greu de gasit in istoria fotbalului romanesc un astfel de caz, cind o echipa romaneasca este decimata intr-un asemenea hal, inaintea unei partide oficiale in Cupele Europene. Situatia la FC Vaslui este, realmente, tragica: fundasii centrali titulari, Cinu si Papp sint accidentati; la fel, si oamenii de creatie, brazilienii Adailton si Wesley (ultimul, chiar si suspendat). In plus, ca si cind asta n-ar fi de ajuns, au aparut probleme contractuale cu sirbii Milisavljevic si Pavlovic. Ultimul s-a certat cu conducerea, solicitind mariri salariale, compatriotul sau l-a sprijinit si au fost pusi amindoi pe lista de transferuri. Iar nigerianul Yero Bello, musulman practicat, se afla in conditie precara, deoarece tine “la singe” postul Ramadanului. Astfel incit exista numeroase voci care sustin ca echipa lui Hizo va fi victima sigura, printre care si cea a antrenorului. Cu putin timp in urma, venerabilul tehnician spunea ca daca experienta, viteza si forta de joc sint avantajele Spartei, in timp ce tehnica se afla la Vaslui. Numai ca, fara Adailton si Wesley, cam dispare si acest avantaj.
Sparta Praga, echipa manageriata de celebrul Josef Chovanec si antrenata de un alt fost mare international ceh, Martin Hasek (secondat de Ales Jindra, acum doi ani, antrenor “pe hirtie” la CFR Cluj), conduce in campionatul intern si nu are probleme de lot inaintea partidei de la Piatra Neamt. Cele doua echipe s-au intilnit in perioada precompetitionala in Austria si au incheiat la egalitate, scor 1-1.
* Vorskla Poltava – Dinamo Bucuresti (ora 20:00, DigiSport 1)
Vorskla: Dolhanski – Dallku, Selin, Cesniakov, Krasnoperov – Markoski, Oberenko, Rebenok, Esin – Hromov, Asipenka.
Dinamo: Balgradean – Rus, Grigore, Moti, Diabaté – Torje, Koné, Stoica, Bakaj – Niculae, Danciulescu.
Arbitru: Liran Liany (Israel)
Daca vor aborda partida din localitatea istorica ucraineana altfel decit au facut-o cu croatii de la Varazdin in prima mansa, Dinamo nu poate avea probleme cu Vorskla, o echipa care a inceput sovaielnic campionatul dominat de Sahtar si omonima sa din Kiev. Mai ales ca Vorskla are o experienta competitionala redusa. In plus, “ciinii” au lotul complet, cu exceptia lui Pulhac (accidentat) si cu rezerve asupra lui Alexe, pe care medicii clubului fac eforturi de a-l pune pe linie. Noutatea pregatita de antrenorul Liviu Ciobotariu este proaspat-transferatul Dorel Stoica, cel sacrificat fiind Catalin Munteanu. Antrenorul echipei ucrainene, Mikola Pavlov, este unul dintre cei mai vechi din campionat, echipa bazindu-se pe putine valori individuale, dar pe un joc avintat, dur pe alocuri.

* Austria Viena – Gaz Metan Medias (ora 20:00, 10 TV)
Austria: Grünwald – Klein, Margreitter, Ortelechner, Suttner – Hlinka, Liendl – Barazite, Jun, Junuzovic – Linz.
Medias: Plesca – Trtovac, Lazar, Khubutia, Markovic, Buzean –Hoban, Todea, Petre – Bawab, Bratu.
Arbitru: Aliaksandr Kulbakov (Belarus)
Dupa ce ai eliminat a cincea echipa din Bundesliga (si Mainz a pornit bine si noul campionat), in mod normal nu trebuie sa ai emotii in fata Austriei Viena, este drept, cea mai titrata echipa din fotbalul austriac, insa careia i se potriveste de minune vorba aceea cu “fost-ai, lele”. Dar in cazul Gazului, eliminarea echipei germane inseamna, in proportie de 90% bafta cit cuprinde si portarul Plesca. Si conform teoriilor probabilistice, e greu de crezut ca Fortuna isi va face buletin de Medias. “Gazarii” au indisponibilitati vechi si noi: Eric a plecat, semnind cu Karpati Lvov, iar un alti doi jucatori definitorii, Pirvulescu si Muntean, par ca vor rata tot turul. La echipa vieneza, pregatita de Karl Daxbacher, cei mai buni jucatori sint golgeterul Barazite (brazilian), cehul Jun si internationalul austriac Roland Linz. Sa mai credem intr-o minune?

* Steaua - TSKA Sofia (Cluj, ora 20:30, Pro TV)
Steaua: Tatarusanu – Martinovic, Galamaz, Iliev, Latovlevici – Nicolita, Bourceanu, Brandan, Tanase – Tatu, M. Costea.
TSKA: M’Bolhi – Bandalovski, P. Stoianov, Iancev, Trifonov – Galcev, Zivec, Nelson – Delev, Platini, Zicu.
Arbitru: Tommy Skjerven (Norvegia)
Rivalitatea intre cele doua echipe este binecunoscuta, fapt care poate sta si la baza suspiciunilor necurate ce au aparut in presa bulgara. Intre cele doua conduceri au aparut acum si saminta de scandal, dupa ce oficialii sofioti l-au luat in Romania pe Junior Moraes, fostul jucator al Gloriei, despre care Gigi Becali spune ca are un contract cu Steaua. Este, totusi, greu de crezut ca antrenorul Milen Radukanov (fost jucator la FC National, in Romania) il va folosi pe brazilian in meciul de la Cluj pentru a aprinde scinteia unui scandal care poate ajunge chiar la FIFA si TAS. Nu va lipsi, insa, din echipa bulgara, Ianis Zicu, “dusman de moarte” al Stelei, avind in vedere ca a crescut in ograda dinamovista si a mai jucat si la Rapid. Iar Zicu este in forma maxima. Bulgarii au umblat putin la lot in vara, singurii pentru care au scos bani fiind Zicu si croatul Zivec. In schimb, Steaua – spre deosebire de alte intersezoane – a transferat multi jucatori care par a se adapta stilului antrenorului israelian Ronny Levi.  Steaua are doua absente in compartimentul defensiv, una mai veche (Geraldo) si alta recenta, Matei, care va fi inlocuit de Martinovic pe flancul drept al apararii. Bulgarii nu-l pot folosi pe fundasul central Popov, care a suferit o ruptura de ligamente incrucisate, insa vedeta Spas Delev va fi prezenta in teren, in ciuda faptului ca a facut deliciul presei cu o escapada bahica in genul lui Mutu.
Steaua mai are si un avantaj psihologic inaintea dublei manse, bucurestenii cistigind ambele intreceri de calificare cu sofiotii, in 1998 si 2004.
* Slask Wroclaw – Rapid Bucuresti (ora 21:00, TVR 1)
Slansk: Kelemen – Celeban, Pawelec, Spahic, Wasiluk – Gancarczyk, Cwielong, Elsner, Madej – Mila, Voskamp.
Rapid: Coman – Duarte, Marcos Antonio, Glauber, Bozovic – Roman, Alexa, Apostol, Deac – Cassio, Herea.
Arbitru: Michael Weiner (Germania)
Echipa poloneza nu este deloc de speriat pentru o formatie sclipitoare ca Rapidul, dar antrenorul Razvan Lucescu, pregateste atent meciul de la Wroclaw, pregatindu-i surprize omologului sau leah, Orest Lenczyk. Astfel, desi se anticipa o absenta mai lunga, portughezul Rui Duarte va reveni ca fundas dreapta, iar Glauber Rocha va redeveni titular in centrul apararii, ca antidot pentru inaltul virf al gazdelor, olandezul Voskamp. De asemenea, Romeo Surdu va fi pe banca de rezerve, Cassio si Herea fiind responsabili cu desfacerea apararii poloneze, care nu a mai primit gol in ultimele trei meciuri.,

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.