Sport

Antrenorii de la juniori au salarii mizerabile

Laurențiu Muscalu
25 iul 2011 4906 vizualizări
Victor Piturca sustine ca una dintre marile probleme ale fotbalului romanesc este cea a salariilor foarte mici cu care sint platiti antrenorii de la copii si juniori

Antrenorul echipei nationale va anunta lotul de jucatori pentru meciul cu Argentina pe data de 1 august dupa desfasurarea celei de-a doua etape din liga I. Piturca s-a intors dupa mai bine de doi ani la echipa nationala si va incerca sa o califice la Europenele din 2012. (Laurentiu MUSCALU)

R.: Care sint marile probleme cu care se confrunta fotbalul romanesc?

V.P.: Totul pleaca de la baza. La copii si juniori nu mai exista acel interes din urma cu zeci de ani. Exista citeva scoli private de fotbal care fac fata rigorilor internationale, dar sint si cluburi mari care isi bat joc de copii si antrenori.

R.: Concret...

V.P.: Salariile cu care sint platiti antrenorii sint mizerabile. Lumea nu mai are rabdare, dar uita ca cele mai mari performante ale noastre la toate nivelurile au fost obtinute atunci cind in Romania nu erau jucatori straini, iar la juniori existau centre nationale pentru cei mai talentati dintre ei. Nu poti sa te duci la teren sa te gindesti doar la fotbal si sa ai un salariu de 200 sau 300 de euro.

R.: Credeti ca toti isi fac meseria asa cum trebuie?

V.P.: Padure fara uscaturi, nu exista. Antrenorii de la cluburile de copii trebuie responsabilizati. Este adevarat si ca s-au invatat numai sa ceara. De multe ori, pe buna dreptate, dar este obligatoriu sa stie pentru ce muncesc. Sa aiba un contract ferm in care sa stie ce trebuie sa faca. La finalul unui ciclu de pregatire, sa se traga linie si sa se vada daca el a lucrat cum trebuie. Daca da, sa primeasca bonusuri. Daca nu, sa fie inlocuit. Ca la echipele mari. Nu mai merge cu jumatati de masura.

R.: Cind credeti ca ne vom reveni?

V.P.: E greu de spus asta. Cred ca este nevoie de peste 6-7 ani de pregatire centralizata la nivel national. Antrenorii sa fie controlati de FRF, dar sa fie si ajutati. Franta a iesit din fotbalul mare timp de aproape opt ani, dar dupa ce au revenit in prim-plan au cistigat tot. Titlul mondial, european si multe alte trofee. Au aparut fotbalisti de mare valoare, asta pentru ca statul s-a implicat direct pentru sustinerea unui proiect. Asta cred ca trebuie facut si in Romania.

R.: Exista un proiect de revitalizare a fotbalului romanesc?

V.P.: La noi, presa te ataca imediat daca nu ai rezultate. De parca am fi campioni mondiali. Trebuie si aici multa rabdare. Eu am anuntat ca-mi trebuie timp sa reconstruiesc nationala. Nu poti face asta imediat. Ar fi fost extraordinar daca s-ar fi putut asta, dar e imposibil.

R.: Mai exista echipe slabe in fotbalul actual?

V.P.: Ne-am obisnuit cu calificarile la turneele finale si acum ne vine greu sa stam acasa in fata televizorului. Nu mai exista echipe mici in fotbalul actual. Nu vedeti ca Argentina, Brazilia, Anglia, Italia, Germania sau orice alta echipa nationala din prima grupa valorica trebuie sa se intrebuinteze serios pentru a se califica la marile competitii?

"Copiii nu au competitii tari"

R.: Ce parere aveti despre competitiile juniorilor din Romania?

V.P.: Sint destul de modeste. Ar trebui facute pe criterii de valoare. Exista si meciuri in care unele echipe cistiga la scor, cu 10-0 sau chiar cu 20-0. Nimeni nu are de cistigat din aceasta poveste. Echipele bune trebuie sa joace tot timpul intre ele pentru a creste in valoare. Daca cei tineri nu au meciuri la fiecare final de saptamina, antrenamentele nu pot fi un cistig.

R.: Sa trecem la echipa nationala. Vine Messi la Bucuresti?

V.P.: Eu cred ca da. Exista un contract ferm intre cele doua federatii. Meciul cu Argentina poate fi un nou inceput pentru noi. Dupa disputarea celei de a doua etape a Ligii I voi anunta si lotul. Sper sa poata veni si stranierii nostri, dar nu cred ca va fi posibil. In aceste conditii, cred ca ne vom baza doar pe cei din competitia interna.

R.: Ce sistem de joc veti aborda?

V.P.: Merg in continuare pe 4-3-3. Este mult mai flexibil si se pliaza pe ideile mele. Daca jucatorul nu intelege ideile antrenorului, inseamna ca el este de vina.

R.: Cu Cristi Chivu ati mai vorbit?

V.P.: Da, dar nu despre fotbal. Este prematur sa spun ca el va reveni la echipa nationala. Ii stiu frustarile in ce priveste fotbalul romanesc si nu vreau sa spun acum ca sint sanse sa revina la echipa nationala. Cristi Chivu este un fotbalist de mare valoare si trebuie respectat de noi toti, adevaratii romani si suporteri ai fotbalului.

R.: Adrian Mutu...

V.P.: Este un adevarat lider. Un fotbalist exponential. Sint convins ca va face in continuare lucruri importante pentru Romania.

R: Mai sint sanse de calificare in actuala campanie?

V.P.: Sint si ne vom bate pentru ele. Belarus, Franta, sint doua meciuri tari si speram sa scoatem maximum din ele.

R.: Cum vi s-au parut primele meciuri din liga I?

V.P.: Interesante. Rapid a aratat ca are forta si si-a facut un lot competitiv. Sintem abia la inceput de campionat si este devreme sa discutam despre favorite. Important este ca aceasta competitie sa fie echilibrata si cit mai multe echipe sa se bata pentru cupele europene.

R.: Cum comentati episodul Craiova?

V.P.: Mititelu a distrus aceasta echipa. Datorii la jucatori de luni de zile. Exista solutii de revitalizare, dar cu alti oameni.

R.: Steaua....

V.P.: Nu trebuia sa plece din Ghencea, dar e problema celor de acolo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.