Sport

Dorinel Munteanu: Vrancea este un centru important de juniori

Laurențiu Muscalu
20 iul 2011 1004 vizualizări
Dorinel Munteanu, antrenorul campioanei Romaniei la fotbal, spune ca Vrancea face parte din zonele importante ale sportului rege u antrenorul Otelului Galati crede ca Focsaniul poate reveni in elita fotbalistica doar daca investitiile vor fi sustinute si de autoritatile locale

R.: Te asteptai ca Otelul sa ia primul trofeu din noul sezon?

D.M.: Am aratat ca Otelul este la ora asta cea mai buna echipa din Romania. Am batut Steaua cu 1-0 in Supercupa, dar scorul putea fi mai mare. In afara golului am mai avut inca 3-4 ocazii clare de a inscrie. E bine ca am invins. Otelul se afla la doar 70 la suta din posibilitatile reale.

R.: Nu ti-e teama de meciurile din Liga Campionilor?

D.M.: Astept aceste partide de mult timp. De cind m-am apucat de antrenorat mi-am propus sa ajung aici. Baietii sint constienti de importanta acestor meciuri si speram sa facem o figura frumoasa. Imi doresc sa jucam cu o echipa din Germania. Am cunoscut acest fotbal pentru ca am jucat multi ani in Bundesliga.

R.: Barcelona sau Real Madrid?

D.M.: Nu am preferinte. Le-as prefera pe amindoua, dar asta nu se va putea. Barcelona si Real Madrid sint doua mari forte ale lumii si va fi o reteta financiara perfecta pentru noi. Cu cit grupa va fi dificila, cu atit va fi mai bine pentru echipa noastra.

R.: Focsaniul....

D.M.: Este un oras important in zona Moldovei. Stiu ca au echipe bune la juniori. Din pacate, criza se resimte si in acest oras. Este grav ca un oras ca Focsaniul nu are o echipa macar de liga a doua. Ar trebui ca fotbalul sa fie sprijinit mai mult. Ma uit acum la Galati cita bucurie este in jurul acestei echipe. Orasul traieste acum prin aceasta echipa de fotbal. Toti copiii care fac fotbal viseaza sa ajunga la prima echipa. Sintem campionii Romaniei si asta e totul. Merita sa investesti in fotbal, dar sa ai oameni de valoare.

R.: Narcis Raducan, Marius Bratu si Sorin Colceag sint din Focsani...

D.M.: Au jucat fotbal la nivel inalt, iar acum sint la echipe importante. Pacat ca nu sint bagati in seama de cei din Focsani. Au experienta si pot aduce un plus fotbalului din Vrancea.

"Vreau sa antrenez in Bundesliga"

R.: In ce campionat din Europa iti doresti sa antrenezi?

D.M.: In Germania. In Bundesliga m-am realizat ca om si sportiv. Am cunoscut oameni de caracter si am reusit sa joc la formatii importante. Cea mai mare bucurie a mea este ca oamenii si suporterii din Germania nu m-au uitat nici acum. La Koln, miile de suporteri imi scandeaza numele cind se anunta la statie ca sint la meci. Am evoluat aproape zece ani in Bundesliga si nu cred ca e putin. în Germania nu exista echipe slabe.

R.: FC Koln. Visezi sa antrenezi aceasta echipa?

D.M.: E greu sa refuzi vreo eventuala oferta, dar cred ca e prea devreme sa vorbim despre asta in acest moment. Sint la inceput de drum in cariera si mai am mult de munca. Sint la Otelul Galati si vreau sa fac un nou campionat bun, mai ales ca va fi mult mai dificil decit precedentul. Sintem campionii Romaniei si toti vor vrea sa ne bata.
R.: Peste citi ani te vezi antrenorul nationalei Romaniei?

D.M.: Ca sa ajungi la un asemenea post trebuie sa ai rezultate cu echipele de club. Deocamdata sint la Galati si vreau sa fac aici o echipa solida care sa se bata an de an pentru cupele europene. Am luat titlul anul trecut, dar nu vrem sa ne oprim aici.
R.: Pe cine vezi favorite la titlu?
D.M.: Daca vom putea aduce din punct de vedere fizic si mental cele trei competitii in care sintem angrenati, Liga Campionilor, campionatul si Cupa Romaniei, vedem Otelul campioana. E normal sa-mi doresc asta. Sint cel putin 5-6 formatii care se vor bate pentru primele locuri ale clasamentului. Prin cistigarea Supercupei am aratat tarii ca Otelul ramine o echipa solida care merita sa fie tratata cu mare respect.
A consemnat Laurentiu MUSCALU

Dorinel, liderul selectiilor in nationala Romaniei

Dorinel Munteanu a jucat la Dinamo, Steaua, Cercle Bruges, FC Koln si Wolfsburg, acumulind in cariera sa peste 400 de meciuri oficiale in aceste campionate. Este si acum liderul selectiilor in nationala Romaniei, acumulind 131 de prezente sub tricolor. A inceput fotbalul la CS Bocsa, o echipa mica, fara pretentii prea mari. A continuat la CSM Resita, in esalonul secund, iar in sezonul 1988-1989 a promovat in liga I sub culorile formatiei FC Olt. A plecat imediat la Inter Sibiu, dorit fiind de Nicu Ceausescu, boss-ul de atunci al acestui club. A fost suspendat pentru o perioada de sase luni de zile pentru ca oficialii lui FC Olt nu au fost de acord cu transferul sau la Sibiu. "Nici macar Nicu Ceausescu nu a putut sa faca mare lucru. Cei de la Olt erau si ei foarte puternici din punct de vedere politic si s-au opus vehement transferului meu. Am stat jumatate de an pe bara, dar cind a venit Revolutia si toate s-au rezolvat in favoarea mea. Am intrat titular la Sibiu si am cistigat Cupa Balcanica, iar in campionat ne-am clasat pe locul patru, o performanta extraordinara pentru un club din afara Capitalei", a spus Munti, cum il "alinta" apropiatii. Cariera lui Dorinel Munteanu a cunoscut un traseu ascendent, el fiind transferat la Dinamo la pachet cu Gheorghe Mihali si antrenorul Viorel Hizo. Dupa un titlu cu formatia din "Stefan cel Mare", Munteanu a plecat in Belgia, la Cercle Bruges. Dupa doi ani la aceasta echipa, Munteanu pleaca in Bundesliga, la FC Koln, unde cunoaste adevarata performanta. Dupa patru ani la Koln, "Neamtul" continua pentru cinci sezoane la Wolfsburg, fiind apreciat pentru calitatile sale. Peste tot unde a jucat, Dorinel Munteanu a impresionat prin munca, forta fizica si constanta. A fost un fotbalist polivalent, care putea interpreta mai multe partituri tehnico-tactice: fundas stinga, mijlocas de banda, dar si coordonator sau mijlocas la inchidere. Acum este antrenorul principal al Otelului din Galati, campioana Romaniei la fotbal. (L. M.)

Cifrele carierei lui Dorinel Munteanu

2 "" Participari la Campionatele Mondiale
2 "" Participari la Campionatele Europene
131 "" Selectii la prima reprezentativa de fotbal a Romaniei
65 "" De meciuri in campionatul Belgiei (Cercle Bruges)
192 "" De meciuri in campionatul Germaniei (FC Koln si Wolfsburg)

LIDER Dorinel Munteanu face parte din categoria jucatorilor profesionisti pur-singe. Timp de 20 de ani a fost un adevarat metronom al nationalei de fotbal a Romaniei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.