Sport

Focsaneanca Cristina Enache, pe drumul spre Liga Nationala

Gabriela Draghici
2 iul 2011 1241 vizualizări
Desi apara poarta National Rimnicu-Vilcea de mai bine de doi ani, focsaneanca este una dintre handbalistele de valoare cu care ne mindrim u a fost cooptata la Centrul National de Excelenta vilcean din sute de alte tinere din tara, lasindu-si in Focsani tatal u handbalista se mindreste cu participarea la Campionatul Mondial din Portugalia, dar si cu participarea la turneul pentru promovarea in Liga Nationala la handbal feminin

Iubeste acest sport pentru ca o poarta pe culmile gloriei si-i reprezinta cel mai bine talentul. Desi de mai bine de doi ani apara poarta National Rimnicu-Vilcea, Cristina Enache este una dintre handbalistele de valoare cu care se mindreste judetul nostru. A inceput sa joace handbal din curiozitate, undeva prin clasa a VI-a. Motivata de Valentin Rosu, profesor de educatie fizica si sport la Scoala "Anghel Saligny" Focsani, focsaneanca a ramas fidela sportului care i-a deschis usile spre afirmare. A inceput timid cu echipa scolii in campionatele scolare, insa talentul i-a luat-o inainte. Remarcata si de antrenoarea de handbal, Doina Ene, care a initiat si mari sportive precum Vali Elisei, Adina Tuvene si Ada Bahemet, Cristina a inceput sa adune rezultate cu echipa LPS Focsani la competitiile nationale si nu numai. Nu mult a fost pina ce focsaneanca noastra a fost observata si de selectionerii nationalelor. La nici 16 ani, Cristina a fost cooptata la Centrul National de Excelenta de la Rimnicu-Vilcea. Componenta a echipei de junioare II LPS Focsani, focsaneanca s-a "mutat" practic la lotul national de junioare, unde se pregateste alaturi de cele mai bune sportive ale tarii. Inca participa cu LPS la competitiile nationale, insa in rest, pregatirea o desfasoara la Vilcea, fiind eleva in clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Energetic de acolo, unde invata la o clasa de handbal. De cind a fost "prinsa" de nebunia si pasiunea jocului, se afla pe drumuri. Poarta cu ea dorul de casa si lasa mereu in urma, cel putin fizic, un tata care o iubeste si o sustine cum foarte putini fac. "A fost dorinta mea. Tata mi-a zis "daca tu vrei du-te". Am colege care fac de mai mult timp decit mine handbal, insa am am muncit mai mult si le-am ajuns din urma", ne-a povestit tinara. Tatal Cristinei a ramas in Focsani, insa povesteste ca, desi dorul e mare si greu de suportat, ce-si doreste Cristina e mai important decit orice. "A fost foarte greu, mai ales ca sint singur. Mi-a murit sotia in 2008...A fost greu si pentru ea si pentru mine, insa trebuie sa ne lasam copiii sa meagra pe drumul lor. Nu trebuie sa ne opunem, pentru ca nu are rost. Daca ii place ceva, trebuie sa il lasi sa vada, sa faca. Se descurca si cu scoala. in generala a avut medii bune, nu s-a pus problema la scoala. Eu sint multumit de ea, pentru ca are grija si de antrenamente, si de carte. Imi creste inima...am incurajat-o mereu", ne-a spus tatal, vizibil emotionat.


Pe drumul spre Liga Nationala


La 17 ani, Cristina are in palmares rezultate de invidiat, martore talentului nativ pe care il are. Pe linga calificarea la turneul semifinal de acum doi ani impreuna cu formatia focsaneana, Cristina se mindreste si cu participarea la Campionatul Mondial Scolar din Portugalia, de anul trecut. Au participat nationalele din Ungaria, Austria, Cipru, Brazilia, Polonia, Cehia, Slovenia, Suedia, Elevtia, insa secundata de echipa sa, a terminat pe locul 3 in grupa si pe 9 in general. Turneul pentru promovarea in Liga Nationala la handbal feminin, care s-a desfasurat la Brasov, a avut-o printre protagoniste si pe sportiva cu dubla legitimare. Cristina a aparat o repriza poarta Nationalului in primul meci al turneului de la Brasov, in meciul cu Stiinta Bacau, scor 30-22 (14-9) pentru vilcence. Evolutia ei a fost una de exceptie, primind doar noua goluri si aparind doua lovituri de la 7 metri. Ambitioasa din fire, Cristina nu cedeaza la golurile primite sau accidentarile la glezne, desi lasa urme. "Noi vorbim la telefon zilnic. O simt cind ceva e in neregula cu ea. Se mai supara cind mi ia bataie la vreun meci. Mereu ii spun mai tata trebuie sa mergi mai departe, cu capul sus. Inveti din greseli", continua tatal. Povestea Cristinei e o lectie de viata, iar perseverenta ei, demna de aplaudat. Ea nu se pliaza pe modelul tipic al adolescentelor din ziua de azi. "Antrenamentul dureaza doua ore si avem doua pe zi. Avem un program strict pe care trebuie sa il respectam. Incepem primul antrenament dimineata la 7, pauza de masa, scoala pina la 14.00, dupa care iar mergem la masa, odihna si iar antrenament seara. Este obositor, dar m-am obisnuit. Mai ies in oras cu fetele, ascult muzica, insa nu prea avem timp liber. Iar in weekend, mai avem antrenamente, in functie de competitii. Spre exemplu, acum am jucat in divizia A si aveam cam in fiecare weekend sau la doua saptamini meci", continua focsaneanca.


Viseaza sa ajunga noua Luminita Hutupan a Romaniei


Nedrept, dar totusi cit se poate de real, in majoritatea lui, handbalul, ca multe alte sporturi, se afla inca in umbra "sportului rege", fotbalul. Duce o mare lipsa de sali la standarde europene, bani, organizare, marketing, promovare, adica exact lucrurile esentiale pentru a face performanta. Faptul ca Focsaniul are sportivi de mare perspectiva nu mai e demult o noutate. Ca cei mai bun ne pleaca spune multe despre ce poate face Focsaniul pentru un sportiv de mare valoare. Salvarea Cristinei insa, a venit cu trenul de Rimnicu- Vilcea. Si cum tatal sau nu isi permite s-o sustina financiar, norocul Cristinei este ca, fiind membra a lotului national, cazarea in internat, mincarea si transportul ii sint decontate de Federatia Romana de Handbal. Prin urbea de pe Milcov mai trece prin vacante si cind are meciuri, insa primirea foarte buna de care a avut parte mai estompeaza din dorul mare de casa. "Sintem 14 fete in internat, din toata tara, deci toate sintem in aceeasi situatie. Facem acum doi ani de cind sintem impreuna si ne intelegem foarte bine", ne-a spus Cristina. Viitorul arata bine pentru focsaneanca noastra. "Pe viitor sper.sa imi gasesc si eu o echipa buna. Ma pregatesc sa obtin cit mai bune rezultate si cind termin liceul sa imi gasesc o echipa bun. Vreau undeva unde sa joc, sa am cit mai multe meciuri si sa capat experienta", ne-a spus portarita care o admira pe Paula Ungureanu, portarul echipei Oltchim, si o are drept model pe Luminita Hutupan Dinu. Ne incalzeste performanta ei si sintem siguri ca nu departe este momentul cind o vom vedea in prima linie, alaturi de cele mai mari handbaliste ale lumii. (Gabriela DRAGHICI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.