Sport

Trei adolescente invata sa fluiere si sa ridice fanionul

Dan Chiriac
11 iun 2011 3137 vizualizări
Roberta Anghel, Valentina Tanase si Ionica Bizna, trei eleve din Focsani vor sa imbrace tricoul de arbitru u desi privit ca un sport de barbati, fotbalul a atras in ultimii ani tot mai multe prezente feminine u cele trei vor arbitra incepind din luna august partide din campionatul judetean u

Trei adolescente din Focsani s-au inscris in aceasta vara la cursul de arbitri organizat de Asociatia Judeteana de Fotbal. Roberta Anghel, Valentina Tanase si Ionica Bizna isi doresc sa urmeze o cariera de arbitru. Desi multi spun ca aceasta "meserie" este facuta pentru barbati, putini stiu ca arbitrajul romanesc a inregistrat in ultimii ani cele mai bune rezultate prin fete, care au ajuns sa conduca finala campionatul mondial feminin desfasurat in Statele Unite ale Americii. Din acest motiv, Federatia Romana de Fotbal si Asociatiile Judetene au demarat un amplu proiect pentru a aduce pe terenul de fotbal cit mai multe tinere. Asa s-a intimplat si in Vrancea, unde cel putin trei fete vor aparea din aceasta toamna pe terenurile de fotbal din judet. Mai mult, la nivel national se doreste promovarea in ligiile superioare, in timp cit mai scurt, a fetelor care arata indeminare in a fluiera sau a ridica fanionul.

In judetul Vrancea primul pas in rindul fetelor care au devenit arbitru a fost facut de Carmen Mandis. Tinara din Adjud a imbracat tricoul de arbitru in anul 2003 si a fost asistent la peste 50 de partide din campionatul judetean. Prezenta la tusa a tinerei din Adjud a fost primita cu respect de microbisti. De cele mai multe ori, acestia au stiut sa se comporte chiar daca fata de la tusa a mai si gresit. Mandis a renuntat ulterior la arbitraj devenind reporter special la GSP TV si Antena 1. Dupa o pauza de citiva ani, arbitrajul din Vrancea va avea din nou prezente feminine pe terenul de fotbal. Roberta Anghel, 16 ani, Valentina Tanase, 15 ani si Ionica Bizna, 16 ani, urmeaza cursurile scolii de arbitraj si vor debuta la meciurile de Liga a patra si a cincea din sezonul urmator. Celor trei li s-ar putea alatura si o eleva la Academia de Politie, care si-a exprimat dorinta sa devina arbitru de fotbal. Roberta Anghel, Valentina Tanase si Ionica Bizna nu sint straine de lumea sportului. Sint atlete si au rezultate notabile in competitiile la care au luat parte. Chiar saptamina trecuta au alergat la Crosul Olimpic, clasindu-se pe locuri fruntase. "Profesorul de la atletism, d-l Stefan Munteanu, ne-a indrumat pasii catre arbitraj. Stim ca este o meserie de viitor si la nivel national se cauta fete. Este o sansa pentru noi si putem profita", ne-a spus Valentina Tanase. Aceasta a participat la mai multe sedinte ale Colegiului Judetean de arbitri si considera ca a fost primita bine de catre toti baietii. "Poate in Romania fotbalul este privit ca un joc de barbati in care fetele nu au ce cauta. Dar in realitate nu cred ca este asa. Este important ca am fost primite bine si cred ca ne vom intelege cu baietii alaturi de care vom merge la meciuri", ne-a mai spus Valentina Tanase.


"Faceam tumbe prin casa cind dadea Steaua gol"


Roberta Anghel si Valentina Tanase sint eleve la Colegiul National "Unirea" unde au rezultate foarte bune. Spun ca vor sa urmeze o facultate, dar totodata vor sa faca fata si la arbitraj. "De mica mi-a placut sportul. Cind dadea gol Steaua faceam tumbe prin casa. Tatal meu este microbist. Apoi, la scoala, am inceput atletismul cu profesorul Munteanu. Acesta mi-a povestit despre arbitraj. Vreau sa invat si apoi sa conduc cit mai multe partide de fotbal", ne-a spus Roberta Anghel. Ionica Bizna este eleva la Liceul cu Program Sportiv si recunoaste ca provine dintr-o familie de microbisti. "Am jucat si fotbal in copilarie. Imi place sa ma uit la meciuri la televizor, mai ales ca tata este microbist. Arbitrajul il vad ca o experienta placuta, dar totodata ma tem. Nu stiu cum o sa fie in postura de a lua anumite decizii. Sper sa facem o echipa frumoasa si unita cu colegii si colegele noastre. Baietii sint de treaba si cred ca o sa se obisnuiasca cu prezenta noastra", ne-a spus Ionica Bizna. Desi pina la debutul oficial al fetelor in competitiile organizate de AJF Vrancea mai sint doua luni, acestea se gindesc deja la prima aparitie in fata jucatorilor sau a suporterilor. "Primul meci mi-l imaginez plin de emotii, cu multe greseli pe parcurs. Odata cu trecerea timpului si dupa ce vom capata experienta sint convinsa ca vor disparea si greselile, iar lumea ne va privi ca niste arbitri normali", mai spune Ionica Bizna. Presedintele Comisiei de Arbitri Vrancea, Cristi Rusu, dar si presedintele AJF Vrancea, Dan Dumitru, considera ca prezenta fetelor in rindul Colegiului Judetean este benefica si au facut lobby pe linga profesorii de la liceele din oras sa indrume mai multe eleve catre cariera de arbitru. (Dan CHIRIAC)



N.R Din cauza limbajului licentios utlizat in mod repetat de unii cometatori la acest articol am hotarit suspendarea comentariilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.