Sport

Daniela Zghera - viitoarea Alina Croitoru pentru judo din Focsani

Dan Chiriac
1 iun 2011 3142 vizualizări
Adolescenta de 13 ani din satul Ciuslea a obtinut doua titluri nationale desi a inceput judo abia in 2009 u aceasta a venit la sala sa-l urmareasca pe fratele sau, dar in cele din urma a fost cea care a facut performanta pe saltea u Olimpiada din 2016 este visul Danielei, care ar putea sa o urmeze in cariera pe vrinceanca Alina Croitoru

Judoka Daniela Zghera, de la LPS CSM 2007 Focsani este noua campioana nationala la categoria sub 15 ani, dupa ce a cistigat finala desfasurata la Miercurea Ciuc. Focsaneanca s-a impus la categoria 40 kg, dupa ce a reusit citeva evolutii de exceptie pe tatami. Adolescenta din satul Ciuslea a inceput judo in urma cu doi ani si jumatate, dintr-o intimplare. Antrenorul Stanica Grosu a fost cel care a descoperit-o in urma unei selectii. "Am facut o selectie la Scoala Ciuslea si l-am ales pe fratele ei. Acesta a venit cu parintii, dar si cu sora ei, la sala. Am remarcat-o pe Daniela, care era spectator, am chemat-o pe saltea, iar dupa doua saptamini era la antrenamente. Culmea este ca fratele sau s-a lasat ulterior de judo. Daniela mai are o sora, Alina, care lupta la categoria sub 11 ani. Va lua parte la nationalele de la Deva. Nu are acelasi talent ca sora sa. Daca ar munci mai mult poate ar egala rezultatele Danielei", ne-a spus antrenorul Stanica Grosu. Performantele Danielei Zghera sint remarcabile, tinind cont de perioada scurta de cind s-a apucat de sport. "Dupa sase luni de antrenamente am devenit campioana nationala la copii. Apoi, anul trecut, nu am putut face categoria si m-am clasat doar pe locul cinci. Acum, la Miercurea Ciuc a fost un concurs foarte greu. Toate sportivele medaliate au fost in serie cu mine. Ma bucur ca am cistigat toate meciurile prin ippon, inainte de limita", ne-a spus Daniela. In finala de la Miercurea Ciuc, focsaneanca a invins-o chiar pe campioana de anul trecut. Cu aceasta victorie, sportiva de la LPS Focsani a obtinut calificarea la campionatele balcanice ce vor avea loc in luna iunie in Macedonia. "Vreau medalia de aur si acolo!", spune Zghera. Obiectivele viitoare ale sportivei se indreapta spre Olimpiada din 2016. "Daca ma voi pregati serios pot ajunge la Jocurile Olimpice, visul oricarui sportiv. Idolul meu este Alina Dumitru si sper sa ating performantele sale. Pina atunci, anul viitor voi participa la campionatele europene de cadeti. As fi mers anul acesta, dar nu indeplinesc virsta necesara la categoria 40 de kilograme. In schimb in 2012 ma incadrez in prevederile regulamentare si voi urca pe saltea", ne-a mai spus Daniela Zghera. Aceasta imbina foarte bine sportul cu invatatura. Este eleva la Liceul cu Program Sportiv Focsani, unde are note bune. "Vreau sa le multumesc si profesorilor pentru ca ma inteleg cind plec in competitie si nu ma asculta imediat dupa ce revin la scoala. Romana este unul dintre obiectele mele preferate, dupa sport bineinteles", ne-a mai precizat campioana nationala.

Vecina cu Alina Croitoru, idol Alina Dumitru

O alta medaliata a competitiei de la Miercurea Ciuc este Gabriela Calota. Sportiva este pregatita de Adrian Moldoveanu la CS Unirea Focsani si a obtinut bronzul la nationale. Locuieste in Golesti, fiind vecina cu marea campioana din Vrancea, judoka Alina Croitoru. Cu toate acestea, spune ca idolul sau este o alta Alina, Dumitru, cea care cistiga medalie dupa medalie in ultimii ani. "Prima data a fost o intimplare ca am ajuns la judo, apoi a inceput sa-mi placa. De cinci ani practic judo si am avut rezultate bune, obtinind o medalie de aur, una de argint si patru de bronz", ne-a spus Gabriela Calota. Sportiva a avut un concurs greu la Miercurea Ciuc obtinind doua victorii prin ippon si trei la puncte. A pierdut doar in fata celei care a devenit vicecampioana nationala. "Am fost neatenta, am pierdut o priza", recunoaste Gabriela. Aceasta viseaza la Jocurile Olimpice, dar este constienta ca "doar prin munca si efort" poate sa-si indeplineasca telul. Gabriela Calota este eleva la Liceul cu Program Sportiv si spune ca obiectele preferate sint romana si istoria. La sala de antrenament, adolescenta se lupta cu colegele sale de club sau cu cele de la LPS. "Ne intelegem foarte bine cu fetele, dar si cu baietii care fac judo. Ne ajutam si ne incurajam pentru competitiile importante", ne-a mai spus medaliata cu bronz. Antrenamentele in sala de judo continua pentru ca urmeaza alte intreceri importante pentru sportivii focsaneni. Prima va fi faza nationala rezervata copiilor sub 11 ani, care va avea loc la Deva. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 11 ore, 54 minute, 55 secunde
Felicitari ! La Vrancea se face sport de mare performanta !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.