Sport

Tot respectul pentru baietii de la rugby

Ciprian Fânaru
23 mai 2011 1940 vizualizări
LPS Focsani - CSS 2 Siromex Baia Mare 3 - 8 (3 - 3), in finala Diviziei Nationale de Juniori U19 u focsanenii au fost foarte aproape de cucerirea titlului national

A fost o seara magica, a fost cum l-am numit in aceasta pagina, meciul unei generatii. Ultimul meci in tricoul Focsaniului al unor baieti remarcabili, al unor barbati si caractere adevarate, asa cum numai acest sport special poate daltui. O noapte de mai in care visele si-au cerut dreptul la viata si in care s-a desavirsit ceva mai trainic decit orice lucru intimplator. Frati pe viata, acesta e gradul de rudenie cu care juniorii LPS-ului se vor gratula de acum incolo. Nu ca inainte de 21 mai 2011 ar fi fost altfel. A fost si la propriu si la figurat o zi de sarbatoare, chiar daca stralucirea medaliilor este de argint. Ceea ce au izbutit sa faca tinerii rugbisti nu poate fi privit ca un esec. Au lasat in spate multe echipe, s-au luat la trinta cu toata lumea si si-au cistigat prin munca, sudoare si singe dreptul sa joace o finala, sa fie protagonistii unei inclestari memorabile ce poate fi povestita nepotilor. Au pictat un tablou ce nu poate fi distrus, chiar daca multi dintre ei vor trai pe gazoanele tarii, continentului si lumii meciuri cu mize mai mari. Dar cum s-a scris istoria celor mai importante 80 de minute din viata lor competitionala?


Nu a fost Olimpia, a fost Arcul de Triumf. In nocturna


Soarta a aranjat ca marea finala se se dispute pe cochetul stadion "Tineretului" de linga Arcul de Triumf, casa rugby-ului romanesc. Baietii plecasera din cantonamentul de la Snagov stiind ca vor juca ultimul act pe Olimpia. Ploaia a inundat terenul de pe Calea Vitan si partida a fost mutata pe terenul unde nationala mare joaca intilnirile de acasa. Problemele cu instalatia de nocturna au impins debutul confruntarii undeva inspre ora 21.00. Poate si acest factor a avut partea lui de influenta in modul cum s-a scris istoria acestei infruntari, calibrarea nivelului de concentrare avind de suferit. Cert este ca sportivii au onorat scoala de rugby, liceul si orasul care i-a format si i-a indreptat catre aceasta cale grea, dar plina de satisfactii, a lumii unde, vorba sloganului afisat pe stadion, nimeni nu se da rotund. Nu a fost un privilegiu, a fost ceva meritat. Anii in care s-au luptat cu frigul, vintul sau noroaiele asa ziselor terenuri de rugby de pe la noi, masa de biliard si lumina nocturnei cu care destui dintre ei se vor mai intilni a constituit o rasplata. Si un motiv in plus, nu ca ar fi fost nevoie, sa tina minte pina la capatul vietii cea mai importanta confruntare de la juniori.


Meci strins, arbitri obtuzi


Meciul in sine nu a fost extrem de spectaculos. Strins, incrincenat, ca mai toate finalele, umbrit de sa le numim asa erorile unor arbitri care pina simbata seara fluierasera fara greseala la meciurile alor nostri. Pacat ca astfel de lucruri se intimpla la juniori, unde miza financiara e inca palid prezenta. Asta desi focsanenii aveau promisa si o mica prima in caz de victorie. Brigada s-a facut de rusine prin deciziile luate si nu ne-a lasat sa jucam, fluierind "la acoperire" si permitindu-le adversarilor sa loveasca si sa scoata din joc piese grele din tabara noastra. La inceput s-a intonat imnul de stat al Romaniei, cintat cu mina in dreptul inimii de jucatorii focsaneni, care au imbracat la acest "eveniment" un echipament nou-nout, alb cu bleumarin. Tabela s-a modificat pentru prima oara in minutul 21, cind Puscasu a facut 3 "" 0 dupa o lovitura de pedeapsa, ivita ghinionist in urma unui balon scapat. Presiunea formatiei vrincene au dat roade si la cabine s-a intrat cu 3 "" 3 dupa transformarea lui Johny Wilkinson al nostru, Mazare. Primul act a stirnit fiori prin accidentarea lui Vasilica Pascu, fundasul iesit pe targa in aplauzele galeriei. In locul sau a intrat Dragos Neagu. Primul si unicul eseu al finalei a fost reusit de Tiron. Intrarea lui Closca nu a revitalizat echipa focsaneana, care a fost destul de imobila si nu a deschis asa cum ar fi trebuit. Elevii lui Viorel Ion, Romeo Paun si Vali Busuioc au fost de citeva ori foarte aproape de but, dar au fost stopati de fiecare data de adversari. Dupa meci, unii dintre ei au admis ca poate au dezvoltat un complex in fata baimarenilor, cu atit mai mult cu cit jumatate din echipa ardeleana e compusa din jucatori proveniti de la CSS Tecuci spre exemplu, echipe pe care LPS-ul nostru le batea pe unde le prindea. De remarcat si precizia exasperanta a loviturii de picior executate metronom de "decarul" maramuresenilor. Firesc, in vestiar s-au varsat si lacrimi, lucru perfect natural. Fizicul impunator poate sugera altceva, dar si rugbistii au sentimente, trairi, sint facuti din carne si oase. Nu mai e nevoie sa adaugam ca galeria a fost la inaltime, sustinatorii veniti din orasul Micii Unirii i-a incurajat tot meciul pe focsaneni, numele municipiului si al echipei rasunind permanent pe arena bucuresteana. Profesori de la LPS, iubitele jucatorilor si citiva juniori U17 au strigat cit au putut, insuflindu-le celor 15 de pe gazon sentimentul ca sint sustinuti si ca pot izbindi. "Sintem mindri de voi!" si "Pentru noi sinteti campioni!" exprima perfect esenta mesajului transmis. Premierea a fost facuta de vicepresdintele FR de Rugby, vrinceanul Victor Istrate. Discursul de dupa meci al profesorului Viorel Ion a fost blind si scurt, neasteptat poate de componentii lotului.


Destramarea grupului nu se poate face fara durere


De obicei dupa fiecare deplasare antrenorul Romica Paun le spunea baietilor: "Ne vedem luni la antrenament!". Dupa acest meci nu le-a mai spus nimic. In autocarul cu care s-au intors acasa, din care au lipsit capitanul Gorcioaia sau pilierul Bors plecati la Rm. Vilcea sa dea bac-ul, rugbistii au avut un discurs ce a uimit prin clarviziune, luciditate, sinceritate si barbatie. "Gindac", "Aba" si restul trupei de luptatori nu asteapta reverente, dar le merita cu prisosinta. Povestile din timpul liceului pot constitui lejer subiecte de roman, scenariu de film, dar ne-ar trebui multe pagini pentru a le expune. Solidaritate pe teren si in afara lui. Uniti in toate privintele. Asa au fost rugbistii acestei generatii acum la captat de drum in juniorat si asta le face cinste. Inutil sa mai spunem ca aceasta a fost una dintre cele mai prolifice generatii pe care le-a avut LPS-ul din Focsani. Baremul de doua medalii pe an cucerite incepind cu juniori III sta marturie pentru valoarea si constanta acestor invingatori. Desi sint vicecampioni nationali, ei nu pot fi numiti altfel decit invingatori si parcursul lor ulterior va confirma fara indoiala acest lucru. Vom realiza pe deplin performanta acestor baieti si le vom duce dorul abia cind vom vedea ca cei care vin din urma nu pot onora blazonul, ca nu se pot ridica la nivelul impus de Namolosanu, Abageru, Cernat, Paraipan si compania.


Nu duc lipsa de oferte


Cei mai multi vor sa continue si la seniori, valoarea indiscutabila le da dreptul sa viseze la cariere frumoase. Majoritatea au oferte din tara si chiar din strainatate. Spre deosebire de alti tineri, acesti uriasi cu inima mare vad viata altfel, mai optimist, mai calculat, fixindu-si tinte precise si de bun simt. Vor in primul rind sa joace, nu sa stea pe bara sau sa care apa la formatii de top. Vor sa capete experienta si sa fie caliti inainte de a pleca spre alte zari, asa cum au facut multi din predecesorii lor. Se vor stringe laolalta inca o data pe 7 iunie, sa petreaca pentru ultima oara impreuna, sa-si spuna ce mai e de spus, sa-si ia ramas bun de la antrenori. Jos palaria pentru acesti baieti admirabili! (Ciprian FANARU)


LPS Focsani "" CSS 2 Siromex Baia Mare 3 "" 8 (3 "" 3)

Stadion: Arcul de Triumf

Spectatori: 500

Arbitri: Vlad Iordachescu - Vasile Ghioc, Stefan Razvan

LPS Focsani: Ungureanu, Bucur, Bors - Parvu, Antonescu - Duca, Hotnog, Gorcioaia - Abageru, Mazare - Nicolae, Paraipan, Namolosanu, Estoica - Pascu. Rezerve: Postolache, Dumitrascu, Mastahac, Closca, Neagu, Cernat. Antrenori: Romeo Paun, Valentin Busuioc; Coordonator: Viorel Ion

Baia Mare: Pocris, Pristavita, Tomascu "" Tachel, Vlasin - Murgoci, Toma, Postolachi - Ciaparii, Puscasu "" Paduret, Malan, Bumbu, Paraschiv - Tiron. Rezerve: Lapadat, Matei, Pintean, Lazar, Drimus, Rosu, Talos. Antrenori: Razvan Popovici, Mircea Talos


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.