Sport

Gica Vacaru joaca rugby la 54 de ani

Ciprian Fânaru
18 mai 2011 1707 vizualizări
Fostul jucator al Focsaniului crede in puterea exemplului, problemele de lot dindu-i oportunitatea sa joace u el se pregateste cot la cot cu elevii sai de la formatia maghiara Kecsemet u nea Gica e antrenor la nationala U20 a Ungariei si consilier la cea de seniori, ajutind la dezvoltarea rugby-ului in tara vecina

Antrenorul roman de rugby Gica Vacaru a cistigat medalia de bronz in campionatul national al Ungariei. Kecskemeti, echipa antrenata de Vacaru, a invins pe Exils in finala mica. Scorul a fost categoric in favoarea sportivilor de la Kecskemeti, 36-10. In finala, Buldogs, echipa care a eliminat pe Kecskemeti in semifinala, s-a impus in fata celor de la Estergomi cu scorul de 22-12. Cu toate ca a ajuns la virsta de 54 de ani, Gica Vacaru, nume cunoscut in lumea rugbyului romanesc, nu a agatat inca ghetele in cui. De doi ani, Vacaru munceste in Ungaria si zice ca mutarea e inteleapta. Fosta uvertura si fundas la Olimpia sau Focsani, nea Gica e antrenor la formatia din Kecskemeti, localitate la aproximativ 70 de kilometri de Budapesta. Clubul de rugby din Kecsemet este unul amator. Daca primele doua clasate din rugby-ul maghiar lucreaza in sistem semiprofesionist, la Kecsemet totul se face pe baza de voluntariat. Jucatorii antrenati de Gica Vacaru suporta cheltuielile de functionare ale echipei. Chiar si asa, ei vin cu placere la antrenamentele programate de trei ori pe saptamina. "Nimeni nu cistiga din rugby la noi. Cu toate astea, am peste 50 de sportivi la cele doua echipe ale clubului. Avem si o echipa secunda care joaca la un nivel inferior si care e formata din jucatorii mai in virsta sau din cei tineri, inca necopti", spune Vacaru. Simbata, formatia secunda din Kecskemeti a jucat un meci in al doilea esalon, pe care l-a incheiat la egalitate, 32-32. Lotul era subtiat, existind deficiente pe mai multe posturi. Pe teren a aparut si Gica Vacaru. "Cel mai bun exemplu e cel practic. De aceea nu ma dau in laturi sa le arat cum se trateaza un moment sau altul al jocului. Simbata am jucat demi de mele si apoi uvertura. Am si marcat 8 puncte, dind la bete dupa eseuri. Sa nu va mire pentru ca eu ma pregatesc cot la cot cu elevii mei si am inca o conditie fizica foarte buna", spune zimbind Vacaru. Sistemul de desfasurare al campionatului intern in Ungaria presupune existenta unei superligi, cu doar trei echipe. Dupa ce joaca intre ele, cele trei, alaturi de cea mai buna din a doua grupa valorica, ajung in semifinala. Meciul cu Battai, din semifinale, a fost cu cintec. "Aveam sanse foarte mici in fata unei echipe aproape profesioniste. Ne-am jucat sansa, iar la un moment dat, la jumatatea primei reprize, conduceam cu 7-3, iar unul dintre baietii nostri a fost muscat de mina de un adversar, singerind apoi puternic. Venele i-au fost sectionate, iar ai nostri, cind au vazut asa grozavie, au pornit o bataie generala. Meciul s-a intrerupt, iar pe urma am mai avut doua incaierari la care a participat toata lumea. Intr-un final am pierdut cu 32-19, dar ne-am aparat sansa", povesteste Gica Vacaru. In afara meciurilor din campionatul intern, echipa din Kecskemeti joaca si in Cupa Europei Centrale, intrecere dominata categoric anul trecut de CSM Stiinta Baia Mare.


La U20 Ungaria pune probleme Romaniei


Datorita priceperii sale si placerii de a munci, federatia maghiara i-a incredintat lui Vacaru postul de antrenor la nationala U20 si pe cel de consilier tehnic la nationala de seniori. "Le-am aratat ce inseamna pregatire. De unde erau obisnuiti sa vina cu sotiile in cantonament, au ajuns sa vada ce reprezinta un stagiu adevarat, cu trei antrenamente pe zi. Acum ne batem la seniori cu Lituania, chiar si cu Polonia. La U20 avem o trupa foarte buna. Am sase rugbisti de la mine de la club. La aceasta categorie punem probleme Romaniei. Nu putem invinge, dar sintem acolo, aproape. Sper ca progresul rugbyului din Ungaria sa continue", adauga Gica Vacaru. "Nu cistig mai multi bani decit in Romania. Poate chiar mai putini, insa aici respectul pentru efortul sportivilor e altul. Nu ca in Romania", incheie fostul jucator al Focsaniului. Simbata, echipa sa va lupta pentru o noua medalie. Si datorita lui Gica Vacaru, in Ungaria se vorbeste despre rugby. (Ciprian FANARU)

Sursa foto: frr.ro



A jucat la Focsani in perioada de glorie


Gica Vacaru a venit la Hidrotehnica Focsani de la Olimpia MG Bucuresti in 1986, in vara de dupa sezonul in care echipa vrinceana retrogradase in Divizia B. Formatia a mers din victorie in victorie si a promovat din nou in Divizia A. Pe 23 aprilie 1987 Hidrotehnica Focsani a avut onoarea sa intilneasca pe stadionul Milcovul, in fata a peste 7000 de spectatori, Pontypool RC din Tara Galilor, meci in care Vacaru a reusit doua lovituri de pedeapsa plus o transformare pentru gazde. Ultima echipa din Romania antrenata de Vacaru a fost cea din Timisoara, cu care a si cistigat Cupa Europei Centrale si a ajuns de doua ori in play-off. A mai antrenat in trecut pe Olimpia si Metrorex, formatii din Capitala. Nea Gica e apreciat de toata lumea, fosti colegi, elevi sau adversari purtindu-i un respect deosebit. (C. F.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.