Sport

In anii 80 si 90, atletii vrinceni faceau cantonamentele la mare, la Eforie Nord

Ciprian Fânaru
8 mar 2011 1450 vizualizări
Alaturi de antrenorul Fanel Iliescu si de colega sa, Carmen Manea, fost contabil la CS Unirea Focsani, Lucica Dulcescu alerga pe plaja din fata hotelului Europa

Pe linia de sosire, Lucica Dulcescu a pierdut la "foto-finis" medalia de aur la campionatele nationale

Doamna inspector imparte biroul cu Florin Chiper

Lucica Dulcescu, o viata in slujba sportului

u fosta atleta de performanta face cinste genului sau si spune ca munca de inspector in cadrul Directiei de Sport o face cu reala placere u intreaga familie Dulcescu este dedicata zeului Atletism, disciplina pe care au practicat-o si o practica la nivel inalt

Intr-o Romanie unde ministerul Sportului a fost dat pe mina unor persoane fara legatura cu fenomenul, exista si femei care lucreaza in si pentru folosul acestuia. Munca lor este de multe ori nevazuta, dar reprezentantele sexului frumos si destept trec peste perceptiile si prejudecatile lumii barbatilor. Din pacate, in ultima vreme sint bagate in fata in posturi de conducere femei fara vreo competenta sau legatura cu lumea sportului de performanta, cu toate ca foruri precum UEFA condamna implicarea politicului in sport. Una dintre fostele sportive carea vrea sa dea ceva inapoi domeniului care i-a oferit cele mai mari satisfactii este Lucica Dulcescu, inspector de sport in cadrul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Vrancea. Oficial, printre atributiile sale se numara organizarea si coordonarea activitatii de sport din judet, asigurarea sprijinului metodic si organizatoric de specialitate tuturor structurilor sportive, dar "fisa postului" mai prevede printre altele sprijinirea activitatilor asociatiilor judetene pe ramura de sport, plus tot ceea ce tine de statistica, evidenta, baza de date, arhiva in domeniul sportului. In 1991 a absolvit in cadrul IEFS Bucuresti Scoala de antrenori specializarea atletism, iar in 2008 a terminat facultatea de Educatie Fizica si Sport. Acum lucreaza la DJTS Vrancea, biroul sport, pe postul de inspector, unde e inconjurata de "un colectiv minunat", dupa cum singura il apreciaza.


Selectionata din curtea scolii


Cum a ajuns sa practice atletismul? In urma unei selectii cum se faceau pe vremuri. La un astfel de concurs organizat la Gugesti si la care au fost convocate toate scolile generale din imprejurimi, a participat si cea care era pe atunci junioara III si a cistigat tot ce se putea: viteza, saritura in lungime, 600 de metri plat. Rezultate destul de bune pentru un copil care nu facuse miscare decit la orele de educatie fizica. Clubul Sportiv Unirea a fost reprezentat de citiva specialisti printre care si regretatul antrenor Costel Popovici, care i-a devenit si primul antrenor. Nu a lucrat prea mult cu acest tehnician deoarece s-a hotarit ca sportivii sa fie impartiti pe specialitatea antrenorilor, viteza a fost "luata" de Fanel Iliescu, iar probele de fond si semifond de Costel Popovici. "Dupa acest concurs mi-am facut bagajul si m-am mutat la Focsani, am fost cazata la caminul CS Unirea si din acel moment a inceput atletismul pentru mine. M-am acomodat foarte repede pentru ca imi placea ce faceam si nu mi se parea deloc greu. Dupa citiva ani de pregatire au inceput sa apara si rezultatele. Cel mai drag imi este acel loc II de la seniori si pentru ca a fost cel mai greu de ocupat", marturiseste doamna Lucica. De mentionat ca, in acea perioada, pentru a putea participa la un campionat national trebuia sa iti faci baremul de participare unde alergai serii, semifinale si finale, pe cind acum indiferent de rezultate te poti prezenta la startul unui campionat national.


Disciplina, sport de performanta si invatatura ca la carte


A experimentat si stilul spartan de pregatire de dinainte de 1990 si spune ca modul de a face performanta s-a schimbat odata cu trecerea timpului. "Imi place sportul in general, dar gimnastica si handbalul sint favoritele mele, dupa atletism bineinteles. Din pacate, se investeste putin in sport si rezultatele se vad. Este diferenta mare intre cum era sportul si ceea ce se intimpla acum. Nu stiam altceva decit scoala si antrenamente, era o strictete mult mai mare. Stiu ca eram in clasa a XII-a si nici nu se punea problema de prieten, nici nu aveam timp de asa ceva. Chiar daca aveam teza a doua zi, nu eram scutiti de antrenamentele de seara, spre exemplu, nu exista sa le sarim", isi aminteste Lucica Dulcescu, adaugind ca sanctiunile fizice de pe vremuri sint de neconceput in zilele noastre, dar atunci contribuiau la o disciplina de fier aducatoare de izbinzi in arenele sportive. "Eram si la camin, fara televizor cum este azi. La 9 jumatate, 10 fara un sfert seara se dadea «stingerea». Acum sint discotecile si alte atractii", conchide profesoara. "Cu colegii ma inteleg excelent, colaboram, ne sprijinim. Vin cu placere la serviciu si fac ceea ce imi place", afirma cu sinceritate in glas fosta vicecampioana nationala.


Fiul Vlad ii calca pe urme


Pe plan personal, doamna inspector se simte implinita in sinul unei familii frumoase, in care sportul, mai precis atletismul, este deja traditie, daca nu religie sau stil de viata. Este casatorita de aproape 20 de ani cu Marius Iulian Dulcescu, cel care a facut de asemenea sport de performanta (tot atletism, 400 metri garduri) si cu care are doi copii minunati, Vlad si Medeea. Vlad Dulcescu are deja in palmares titluri nationale la juniori si este o speranta a atletismului vrincean. Antrenor ii este acelasi dedicat Fanel Iliescu. "Specialitatea lui sint gardurile (600 m.g. si 400 m.g.). El este acum la juniori II si anul acesta va fi greu deoarece s-au modificat unele aspecte cum ar fi inaltimea gardurilor. Sper sa prinda finala, asta ar fi cel mai important", spune cu mindrie de mama Lucica Dulcescu despre fiul care ii calca pe urme. La capitolul hobby-uri, fost sportiva ne-a spus ca, in timpul liber, cel mai mult ii place sa citeasca si stea cu familia. (Ciprian FANARU)

CASETA:

Recorduri judetene:

200 metri plat "" 26,75 - in anul 1983 jun. II

300 metri plat "" 40,6 - in anul 1984 jun. II

60 de metri plat - in 1985 jun. I

100 metri "" 13.26 - in 1985 jun. I

100 metri - 12.1 - in 1989 seniori

50 metri "" 6,4 - in 1989 seniori

80 metri "" 10,23 - in 1990 seniori

Rezultate obtinute in cadrul concursurilor nationale:

Locul III cu stafeta la 4x400 m la CN de Tineret Pitesti 1986

Locul III in proba de 100 m la CN de Tineret Brasov 1986

Locul II in proba de 200 m la CN de seniori Bucuresti 1990



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 16 ore, 1 minut, 12 secunde
Felicitari Mariuse pentru o familie frumoasa !
, acum 739398 zile, 16 ore, 1 minut, 12 secunde
Imi aduc aminte cu placere anii petrecuti in sala de atletism.Ma bucur sa aud ca mai exista persoane care sustin sportul romanesc.Felicitari Lucicai si antrenorului Fanel Iliescu.ANGELA LERA
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.