Sport

Inspectorul Dan Grigoras: am fost socat de accidentul lui Noana

Ciprian Fânaru
26 feb 2011 1557 vizualizări
Daca respecta regulile, elevii nu sint in pericol la orele de sport, sustin profesorii u in afara orelor, responsabilitatea apartine celor care fac miscare , dupa cum spune si inspectorul de sport, Dan Grigoras, in cazul lui Cornel Noana

Cazul profesorului Cornel Noana, care a suferit un accident destul de serios in timpul unei partide de fotbal desfasurate in sala Colegiului National Unirea, a provocat, in afara de valurile de simpatie si gindurile de insanatosire, si intrebari legate de siguranta pe terenurile de sport. In majoritatea regulamentelor de ordine interioara ale unitatilor de invatamint e stipulat ca elevii "vor participa la lectii doar cu echipament sportiv adecvat, care nu se va folosi pentru deplasarea la sala de sport (in acest scop pregatirea vestimentara pentru ora de sport se va face in vestiarele aferente)." Regulile dupa care functioneaza si este restrictionat accesul spre exemplu sint facute de catre entitatea care administreaza salile de sport. Se intimpla la salile de sport ale liceelor, care au personalitate juridica, dar in cazul unor scoli generale primaria e cea care face regulile. Daca un necaz nu se intimpla in timpul orelor, nimeni nu raspunde. Asta pare sa fie concluzia. La inceputul anului scolar se semneaza celebra "protectie a muncii", in care elevul semneaza ca vine echipat corespunzator si ca respecta regulile impuse. Ce se intimpla insa in afara orelor? Dan Grigoras, inspectorul de specialitate din cadrul ISJ, precizeaza ca daca "regulile jocului" nu sint stabilite din start, practicantii sportului isi asuma riscurile. "La nivelul scolilor profesorul de sport e cel care trebuie sa se asigure ca regulile sint respectate. Este o obligatie a lor sa faca un proces verbal de protectie a elevilor, pentru ca acestia sa respecte normele si sa stie ce au voie sa faca in timpul orelor. La meciurile amicale, treburile acestea se stabilesc de comun acord. Profesorii sint oameni maturi si isi asuma responsabilitatea. Se inteleg cum trebuie sa joace, depinde si de amicitia care exista. In timpul jocului mai apar unele refulari, se intra tare, poate si din dorinta de a marca. Am fost un pic socat de ce a patit domnul Noana, e o lectie pentru noi. Ar trebui sa existe reguli, daca nu le-ai stabilit dinainte, responsabilitatea e comuna in caz de «doamne fereste»", spune Dan Grigoras, el insusi profesor de educatie fizica si sport la Scoala "Ion Basgan" din Focsani.


Cel mai apropiat director de fenomenul sportiv


"Pot sustine fara dubii ca profesorul de matematica Cornel Noana este cel mai apropiat director de fenomenul sportiv din istoria liceului din toate timpurile. Sint un norocos ca sint profesor in era directoratului Noana, iar elevii si echipele pe care le pregatesc sint fericiti alaturi de mine si de colegele mele din catedra de educatie fizica si sport. Avem nevoie de capitanul echipei asa ca il asteptam cu mare nerabdare si multa dragoste. Ce exemplu sa dau mai elocvent decit acesta: de-abia intors simbata trecuta de la Iasi unde toata saptamina a participat la un seminar, duminica dimineata a venit la Sala Polivalenta pentru a vedea meciul echipei reprezentative a colegiului. A stat pe banca tehnica si i-a incurajat pe elevii nostri, in partida oficiala din cadrul Campionatului Judetean de Futsal 2011. Citi directori ar fi facut treaba asta? Va raspund eu, 0,000...%. Mesajul galben-visiniu, insotit de salutul cu bataia din palme de la fiecare ora de educatie fizica si sport e facut sa se auda pina la Bucuresti si menit sa il aduca pe capitanul echipei Unirea, profesorul Cornel Noana, cit mai repede acasa!", e mesajul emotionant al profesorului Viorel Paizan, care vorbeste si in numele elevilor uniristi. (Ciprian FANARU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.