Sport

Braconaj transformat in vinatoare de oameni:12 minute de amenintari cu arma intre braconier si politist

Ziarul de Vrancea
23 feb 2011 1190 vizualizări
Politia a venit cu amanunte in cazul braconierului impuscat de Politie la Slobozia Bradului, luni seara u fiind amenintat cu pusca, politistul ar fi putut sa-l impuste pe braconier fara foc de avertisment, insa omul legii a facut somatiile legale u dupa ce l-a ranit cu pistolul Carpati, agentul nu a putut sa-i acorde primul ajutor victimei sale pentru ca era inarmata si il ameninta u agentul a asteptat mascatii cu veste antiglont si scuturi

O partida de vinatoare ilegala a unui barbat din Slobozia Bradului s-a transformat intr-o vinatoare intre oamenii legii si acesta. Iulian Filip, din satul Olareni, l-a amenintat cu arma 10-12 minute pe agentul sef adj. Gabi Petrescu de la postul comunal, dar a terminat prost, cu un glont in fesa si o fractura la un picior. Politistul a tras cinci focuri de avertisment inainte de a lua decizia de a-l impusca pe barbat. "A fost greu sa iau decizia sa trag asupra sa, dar si mai greu a fost ca nu am putut sa-i acord primul ajutor. Dupa ce a cazut la pamint, a scapat arma jos. Am incercat sa ne apropiem, dar el a facut vreo 20 de metri si a ridicat pusca. A indreptat-o din nou spre noi, asa incit ne-am indepartat ca sa nu fim raniti. L-am lasat plin de singe pina au venit cei de la ambulanta si colegii de la Interventie Rapida. Acestia aveau veste antiglont si scuturi si au putut sa se apropie de ranit", ne-a povestit agentul sef adjunct Gabi Petrescu. Acesta recunoaste ca a trait clipe mai putin placute, dar spune ca si-a facut datoria de politist. "Noi primim zilnic amenintari, dar nu cu arma! Sint si eu membru vinator, dar au fost minute in care nu pot sa spun ca mi-a fost frica, dar totusi m-am gindit la familie, la cei de acasa", ne-a mai spus Petrescu. Acesta a declarat ca Iulian Filip nu a mai avut probleme cu legea, insa a fost amendat in trecut pentru ca suna la 112 si anunta furturi de lemne, care in realitate nu existau.


Putea sa-l impuste fara somatie


Potrivit politiei, luni seara, Iulian Filip se afla pe un fond de vinatoare la braconaj, in apropierea satului Olareni. Acesta a fost surprins de politistul din comuna, Gabi Petrescu, anuntat de un paznic local ca in padure se aud focuri de arma. "Agentul de politie era insotit de un localnic si intrucit suspectul a incercat sa fuga de la fata locului, politistul a procedat la efectuarea somatiilor legale, context in care acesta a indreptat arma pe directia politistului si a persoanei care il insotea, in mod repetat, amenintindu-l ca-l va impusca. In aceste conditii, agentul, dupa efectuarea somatiilor legale, a tras cu pistolul din dotare, in plan vertical si un ultim cartus pe directia faptuitorului. Cu toate ca suspectul era cazut la pamint, acesta a continuat sa indrepte arma asupra politistului", spune Bogdan Toader, ofiterul de presa al Politiei. Acesta a precizat ca politistul nu ar fi ramas fara gloante chiar daca nu ar fi nimerit tinta la ultimul cartus. "Pistolul folosit este cel din dotare, marca Carpati. Conform regulamentelor, agentul putea sa-l impuste pe barbat fara nici o somatie, in conditiile in care acesta a indreptat arma spre politist. Agentul a incercat insa sa amine momentul focului tras asupra persoanei, sperind sa nu se ajunga la o asemenea situatie", ne-a mai spus Toader.


Glont pe teava


Politistii de la Serviciul Arme au ridicat din padure luni seara o arma de vinatoare calibrul 16, care avea aspectul unei arme originale. Aceasta a suportat unele modificari la nivelul patului si al tevilor, care au fost scurtate. Pe una dintre tevi a fost gasit un cartus calibrul 16, cu capsa de initiere nepercutata, spun oamenii legii. Suspectul nu figureaza in evidente ca detinator legal de arme si munitii. Politistii banuiesc ca Iulian Fillip, 40 ani, era baut in momentul incidentului, insa verdictul va fi dat de medicii legisti. "Din primele cercetari se pare ca barbatul nu apucase sa vineze. In acel fond se gasesc iepuri, mistreti si capriori. Autorul nu a vrut sa vorbeasca cu noi si ne-a spus ca arma nu-i apartine. Nu s-a intimplat la noi ca o persoana surprinsa la braconaj sa indrepte arma spre politist. In general, cei in culpa abandonau armele si incercau sa se faca nevazuti", ne-a spus comisarul sef Vasile Ochean, seful Serviciul Arme.


Si-a rupt si piciorul


Cercetat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, braconaj cinegetic si ultraj, vinatorul de ocazie este internat in sectia de ortopedie traumatologie de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani cu plagi impuscate si o fractura la picior. "Barbatul era echilibrat hemodinamic, constient, cooperant. La internare prezenta un traumatism de sold si plaga impuscata la nivelul fesei stingi", a precizat dr. Dana Mariana Dinca, sefa de la Urgente. In incercarea sa de a scapa, barbatul s-a ales si cu o fractura de femur, insa se va recupera pentru ca medicii vor sa-i puna o tija. "Prioritatea noastra este sa rezolvam fractura de femur care este mult mai periculoasa decit resturile de glont", ne-a spus dr. Laurentiu Taban, medicul de caz. (R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 18 minute, 40 secunde
Dece nu vad nici un comentariu de multumire pentru acest politist? Ce sa inteleg,ca in Vrancea sunt doar braconieri,iar cand apare un astfel de caz toti sunt cuminti si foarte curati!Felicitari citeste integral
, acum 739398 zile, 3 ore, 18 minute, 40 secunde
Felicitari domnule politist ,putini isi risca viata in felul dvs. inchid ochii si trec mai departe ,ca doar toti iau aceeasi leafa de mizerie !
, acum 739398 zile, 3 ore, 18 minute, 40 secunde
...Ati vazut vreun sef sa \"riste\" spunand in media ceva laudativ la adresa unui subordonat ! Toti isi apara scaunele prin mutenie ca nu cumva sa se sesizeze pseudo-ministrul MAI si mai marele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.