Sport

Inca un an bun sub panou

Ciprian Fânaru
28 dec 2010 1827 vizualizări
Baschetbalistii focsaneni se pot mindri cu realizarile din 2010 u acestia au triumfat in turneele internationale de la Ludwisburg si Tuzla, dar si la etapa nationala a Olimpiadei Sportului Scolar u echipele U16 si U13 s-au clasat pe locurile VII si VI la turneele finale ale Campionatelor Nationale

Baschetul vrincean a incheiat inca un an bun, neincununat din pacate cu vreo medalie la turneele finale ale campionatelor nationale. Sportivii au inceput treaba inca din primele ziIe ale lui ianuarie. Echipa nationala U15 a Romaniei, din care au facut parte si doi jucatori focsaneni, s-a clasat pe locul opt la turneul international din Elvetia. Competitia a avut loc la Geneva, cu prilejul implinirii a 80 de ani de la infiintarea Federatiei Elvetiene de Baschet. Tot in ianuarie, formatiile U13 au jucat in sala Liceului cu Program Sportiv ultimele partide de la al doilea turneu de sala, CSS CSM Focsani obtinind biletele pentru turneul semifinal. In martie, echipa U16 s-a intarit cu un "urias" remarcat de antrenorul Mihai Petrut in meciurile directe. Buzoianul Ionut Mirea e cel mai recent transfer al CSS Focsani, pivotul de 2,07 m uimind prin talie dar si prin evolutiile in crestere. Sportivul de 15 ani a venit la Focsani pentru a se pregati de performanta. De altfel, o generatie deosebita cu nume precum Catalin Petrisor, Alexandru Epure, Emil Stavarache sau Catalin Dinca a fost inlocuita de o alta cu probabil la fel de mult talent si perspective care deja se intrezaresc. Primele rezultate atesta faptul ca Focsaniul reprezinta inca o scoala de baschet adevarata. In aprilie, sala LPS Focsani a gazduit etapa de zona a Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar (ONSS) la baschet masculin. Vrancea a fost reprezentata de formatia Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" din Focsani, care nu a reusit sa mearga mai departe. Mai mult suces in aceasta intrecere scolara a avut nu la mult timp dupa aceea echipa LPS Focsani. Trupa compusa din jucatorii Olaru, Neguroiu, Ionita, Manea, Hristea, Avram, Bordei si Lungu a facut un turneu perfect, reusind sa isi adjudece titlul national la ciclul gimnazial si cucerind marele trofeu. Beneficiind si de aportul primilor doi baschetbalisti, internationali si componenti ai echipei sub 16 ani a LPS Focsani, echipa focsaneana si-a croit drum pina in finala. In ultimul act, sportivii vrinceni au invins cu scorul de 82 - 80 formatia similara de la BC Mures LPS Tg. Mures. Focsanenii s-au calificat dintr-o grupa din care au mai facut parte echipele din Craiova si Baia Mare, iar in semifinale au trecut de reprezentanta judetului Iasi.


Echipa U13, clasare pe locul VI la turneul final


La inceputul lunii mai, echipa de baschet Under 13 a CSS "" CSM Focsani s-a clasat pe pozitia a 6""a la turneul final al Campionatului National rezervat juniorilor sub 13 ani. Focsanenii au reusit sa depaseasca pe "U" Mobitelco Cluj Napoca cu scorul de 52 "" 44, dar au pierdut contra celor de la Pheonix Galati, 42 "" 52. Tinerii baschetbalisti vrinceni au cedat greu in partida jucata in compania gazdelor de la CSU Cuadripol Brasov, scor final 65 "" 69, apoi au disputat semifinala pentru locurile V "" VIII, cistigata in fata formatiei Pheonix Galati cu 63 "" 41. In final, pustii focsaneni au fost invinsi in meciul pentru stabilirea pozitiilor V "" VI, 47 "" 68 impotriva echipei BC Mures. Radu Virna, Alexandru Nistor, Flavian Avram, Ciprian Cioarec, Paul Dobrila, Florin David, Mihai Lungu, Eduard Joghiu, Florin Caragata si Andrei Dobrea sint micii baschetbalisti care au izbutit acest loc VI pe tara. Aproximativ in aceeasi componenta, CSS "" CSM Focsani s-a luptat si la turneele semifinale la U14, dar numai pentru a acumula experienta.


Baschetbalistii de la U16, la un pas de semifinalele turneului final


Desi au avut citeva fluctuatii de forma in cadrul celor doua turnee semifinale, valorosii baschetbalisti de la U16 au reusit sa obtina biletele pentru intrecerea finala, care s-a desfasurat la Cluj "" Napoca, in perioada 1 "" 5 septembrie. Focsanenii au fost la un pas de o clasare in primele patru echipe din tara, obiectiv realizabil, anuntat de altfel inaintea turneului. Locul 7 la turneul final al Campionatului National este nemeritat, baschetbalistii focsaneni trecind la mustata pe linga o performanta insemnata. Greselile si relaxarea venite dupa momente foarte bune de joc i-au costat pe componentii formatiei vrincene, a caror valoare ii recomanda pentru semifinale. Si cosaverajul a contribuit la eliminarea acestora din cursa pentru medalie. 65 "" 76 cu CSS Bega Timisoara, 74 "" 73 cu CSS Unirea Iasi, 78 "" 63 cu LPS Tg. Mures, 67 "" 70 cu LPS Bihorul Oradea si 58 "" 54 cu LPS Tg. Mures sint rezultatele de la turneul final U16 de la Cluj. Tot in septembrie, Focsaniul a fost gazda echipelor de juniori din zona de sud est a tarii. Zeci de sportivi si sportive au venit alaturi de antrenorii lor in orasul de pe Milcov pentru a sustine probele si normele de control pentru juniori I si juniori II.


Triumf la turneul de la Ludwisburg


Dupa sapte ani de participari, CSS "" CSM Focsani a izbutit in octombrie un rezultat mare pentru baschetul din Vrancea. Baietii de la U16 au constituit una dintre surprizele placute ale turneului international de juniori gazduit de orasul Ludwisburg din Germania, cistigind competitia. Opt echipe din Germania, Italia si Romania s-au batut pentru primele locuri ale intrecerii in care au triumfat pina la urma focsanenii. Internationalul de juniori Alin Olaru a fost ales MVP-ul (most valuable player "" cel mai valoros jucator n.r.) turneului. Echipa cistigatoare a fost compusa din Alin Olaru, Andrei Neguroiu, Alex Chirca, Andrei Ionita, Ionut Mirea, Radu Tanase, Radu Virna, Florin Caragata, Florin David, Flavian Avram, Ciprian Cioarec, Mihai Lungu si Andrei Dobre.


CSS Focsani, cea mai buna echipa la turneul de la Tuzla


Baschetbalistii au incheiat anul cum nu se poate mai bine, mai exact cu un nou triumf in cadrul unei competitii cu participare internationala. 50 "" 47 cu Beovuk 72 Belgrad, 125 "" 41 cu CS Laguna Constanta, 69 "" 39 cu Dan Dacian Bucuresti, 70 "" 33 cu BC Delfinul Constanta si 71 "" 29 cu BC Athletic Constanta sint victoriile pe linie obtinute de echipa de baieti a Focsaniului, care s-a descurcat de minune la turneul international amical de baschet care s-a desfasurat in decembrie la Tuzla, judetul Constanta, si la care au participat echipe de baieti si fete din Romania, Serbia si Bulgaria. Mai mult, focsanenii si-au incununat munca si evolutiile apreciate cu doua distinctii importante, obtinute de doi jucatori de lot national. Titlul de cel mai bun aparator al turneului i-a revenit lui Andrei Neguroiu, iar colegul sau Vasile Pirvu a primit distinctia de cel mai bun recuperator din turneu. La Tula au jucat Andrei Neguroiu, Vasile Pirvu, Ionut Mirea, Tudor Vechiu, Alexandru Chirca, Lucian Chibara, Andrei Ionita. Sportul cu mingea la cos si-a tras partea leului si in topul sportivilor de la LPS Focsani, unde Alin Olaru si Vasile Pirvu ocupa locul al cincilea. Sprijinul moral si financiar al parintilor nu trebuie minimalizat, dar performantele baschetului din Focsani nu erau posibile fara implicarea celor patru antrenori, Mihai Petrut, Mircea Petrisor, Catalin Dondoi si Gabriel Alecsandrescu. Baschetbalistii au plecat ieri in cantonamentul de iarna de la Gheorghieni, unde pregatesc un nou sezon la inaltime. (Ciprian FANARU)


Olaru, Pirvu si Petrut la Europenele de baschet


Vrancea are si reprezentare internationala la acest sport, Campionatul European U16 desfasurat in august in Estonia fiind cel mai recent exemplu in acest sens. Echipa nationala de baschet sub 16 ani a Romaniei nu a reusit o performanta deosebita, clasindu-se pe penultimul loc al intrecerii continentale. Pentru reprezentativa tricolora de juniori au evoluat insa Alin Olaru si Vasile Pirvu, evident jucatori de baza ai CSS Focsani. Cei doi au fost condusi de pe banca la turneul final gazduit de Tallinn de antrenorul lor de la club, Mihai Petrut. Alin Olaru, conducatorul de joc al CSS "" CSM Focsani si al nationalei U16, s-a aflat printre protagonistii intrecerii, vrinceanul fiind unul dintre cei mai activi jucatori ai Romaniei, trecindu-si in cont puncte marcate, recuperari si pase decisive. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 3 ore, 56 minute, 1 secunda
Avand in vedere rezultatele acestor copii puteti sa ne spuneti si cum au fost recompensati?Cate ghete de baschet au primit?Care sunt recompensele banesti care le-au fost date dupa ce au ocupat locul 1 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.