Sport

Diferitul si impresionantul Aikido este practicat si in Vrancea

Ciprian Fânaru
15 dec 2010 1687 vizualizări
Adeptii acestui stil au pus in practica abilitatile si cunostintele capatate in timpul antrenamentelor intr-o reuniune derulata recent in tabara Galaciuc

Clubul Sportiv Niram Aiki-Ju-Do Focsani a desfasurat in perioada 10 "" 12 decembrie in tabara de tineret Galaciuc actiunea proiectului "Aikido - Un sport pentru toti", din cadrul programului "Sportul pentru toti", la a carei asociatie judeteana este afiliat clubul. Actiunea s-a desfasurat printr-un proiect finantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Vrancea si a constat intr-o competitie de Aikido la care au participat 14 concurenti. La aceasta intrecere s-au remarcat urmatorii concurenti: locul 1 - Radu Theodor Mancas, locul 2 "" Bianca Manta, locul 3 "" Viorel Arbunea. Premiile au constat in diplome si bani, care le-au creat o bucurie deosebita premiantilor. Si ceilalti concurenti au primit diplome de participare, plecind de la aceasta competitie cu un bagaj motric si tehnic ridicat din tainele Aikido-ului, cit si o experienta de concurs. Prin desfasurarea actiunii, clubul si-a realizat obiectivele propuse, adica mentinerea unei bune stari de sanatate si consolidarea socializarii participantilor, prin crearea unui cadru social si organizatoric favorizant. Concurentii si-au manifestat in competitie calitatile fizice, tehnice, tactice si psihice acumulate in timpul antrenamentelor conduse de catre instructorul lor Nicu Marin. "Aerul curat al zonei de munte le-a creat o buna dispozitie si s-au incarcat cu o cantitate mare de energie ce le este necesara in activitatile lor fizice si intelectuale de zi cu zi. în viitor, clubul isi propune participarea si cu alte proiecte de acest gen, la care sa ia parte un numar cit mai mare de cetateni indiferent de virsta, sex, nationalitate, religie, intrucit clubul nu face nici un fel de discriminare, deoarece «Aikido este pentru intreaga lume. Nu va antrenati din motive egoiste, ci pentru oamenii de pretutindeni», a spus fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba. "Sa nu uitam ca practicind activitati fizice si sportive independent sau intr-un cadru organizat vom avea un corp sanatos si o minte sanatoasa. Multumim pe aceasta cale DJST Vrancea pentru sprijinul financiar acordat, cit si presei locale care ne-a sustinut in realizarea acestui proiect", a declarat presedintele CS Niram Aiki-Ju-Do Focsani, prof. Nicu Marin. Aikido inseamna textual "calea armonizarii energiei", fiind arta martiala ce face parte din categoria "interna" a stilurilor de lupta. Se bazeaza pe utilizarea fortei adversarului prin aplicare de tehnici articulare si eschive realizate prin tai sabaki "" pivotari in arc de cerc. în aikido se utilizeaza proiectari, luxari, strangulari si, in mica masura, lovituri. Principiile de non-rezistenta, utilizarea fortei adversarului cit si emblema artei sugereaza legaturi cu alte stiluri interne, de origine chineza. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.