Sport

Karateka vrinceni s-au acoperit de glorie la Mondiale

Ciprian Fânaru
14 oct 2010 981 vizualizări
Sportivii vrinceni au reusit evolutii bune la cea de-a 18-a editie a Campionatului Mondial SKDUN si la Cupa Mondiala Kohai u Daniel Fusaru a devenit campion mondial pentru a 9-a oara consecutiv u copiii si cadetii s-au descurcat si ei foarte bine u Robert Giurgea a onorat ultima sa prezenta la un concurs de tineret cu medalii de aur si un succes dramatic in competitia pe echipe u focsaneanul de 73 kg a luptat la o categorie superioara de greutate - 80 kg

Sportivii vrinceni legitimati la sectiile de karate ale cluburilor CSM Focsani, CS Unirea Focsani si Kazumi Panciu au avut o evolutie foarte buna la Campionatul Mondial si Cupa Mondiala, competitii gazduite recent de localitatea franceza Lons le Saunier. Peste 500 de sportivi provenind din 36 de tari sa-u intrecut in cadrul celor doua concursuri de profil, cele mai importante din acest an. 16 medalii de toate "culorile" reprezinta bilantul delegatiei vrincene, pentru judetul nostru concurind karateka de la trei cluburi. Pe linga cele doua grupari focsanene, la Mondialele din Hexagon au mai participat si sportivi de la clubul Kazumi Panciu, care au izbutit la rindul lor clasari pe podiumul de premiere. Sectia de arte martiale a CSM Focsani 2007 a luat parte la aceste intreceri cu un lot compus din sase sportivi, care au beneficiat si de suportul Consiliului Local pentru a putea face deplasarea in Franta. Sensei Daniel Fusaru, 4 dan karate shotokan, a devenit campion mondial pentru a noua oara consecutiv. Cel care ii antreneaza pe sportivii de la CSM Focsani si CS Satori a cucerit medalia de aur alaturi de colegii sai din lotul national al Romaniei in proba de kata, dar si argintul in proba individuala de kata si cu echipa mixta a Romaniei. Andreea Arginteanu a fost cea mai prolifica eleva a sa, cu medalie de argint la kumite si argint cu echipa de cadeti a Romaniei la Campionatul Mondial. Nicoleta Petrea a cistigat locul III la kumite senioare open "" Cupa Mondiala. Bilantul a fost unul bun , Arginteanu Andreea reusind sa castige titlul de vicecampiona mondiala in doua rinduri. Dragos Pantazica s-a clasat pe locul IV in proba de kata, in timp ce Bogdan Alpreotesei, George Panciu si Andrei Sfetcu au prins doar un loc in primii opt ai categoriei. Este de altfel pentru prima data cind acestia participa la un campionat de acest nivel. Concursul a fost foarte puternic, la start aliniindu-se sportivi din 36 de tari. Tin sa felicit toti sportivii pentru prestatia lor la acest campionat si sa le multumesc parintilor pentru faptul ca ii sprijina in ceea ce fac", ne-a declarat Daniel Fusaru.


Invingator in lupta cu "fiorosul" Balde


Performerul numarul 1 de la CS Unirea Focsani este Robert Giurgea, autorul unei "triple". Focsaneanul a reusit sa cistige medalii de aur in proba individuala la tineret si la categoria tineret echipe mixte, dar a pus mina si pe un bronz, la categoria seniori echipe mixte. Cupa Mondiala derulata in aceeasi locatie a adus inca doua medalii de aur pentru clubul departamental Unirea. Juniorii Cosmin Chirita si Alexandra Rogojinaru au urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere, ridicind la cinci numarul distinctiilor din dreptul CS Unirea. Alexandru Palma se mindreste cu doua medalii de aur, una cu echipa de cadeti a Romaniei si una tot cu echipa nationala, la cadeti mixt, iar Mihai Broina a ratat de putin prezenta pe podium. Ionut Malinoiu si Razvan David au avut la rindul lor evolutii remarcabile, desi nu au "prins" podiumul. "Rezultatele au fost bune. Copiii mi-au confirmat valoarea lor pe care eu o stiam, avem un lot bun care a reprezentat Romania. Am mai avut de asemenea trei sportivi, doi dintre ei clasati pe primul loc si care aveau sanse la mondiale, dar care nu au putut face deplasarea din lipsa de fonduri. Au muncit mult, 6, 7 sau 8 ore de antrenament pe saptamina. Mihai Broina, la cadeti, a avut de infruntat o concurenta de 60 de sportivi si a iesit pe primul loc", ne-a spus sensei Aurel Giurgea. Antrenorul focsanean povesteste modul dramatic in care Robert Giurgea a adus victoria echipei Romaniei, compusa din trei baieti si doua fete. "La mixt, Belarusul conducea cu 2 "" 1, daca Robert cistiga se facea egalitate, 2 "" 2. A fost un meci extraordinar contra unui sportiv de culoare din Cuba, Balde, succesul cu ippon este valoros, Robert fiind si accidentat inainte de lupta", explica Aurel Giurgea. Acum doi ani, la seniori, focsaneanul a cistigat in fata unui sportiv azer cu opt ani mai mare si a adus victoria pentru echipa tarii noastre. Giurgea junior intra mereu in ultimul meci, tactica antrenorilor fiind similara cu cea de la fotbal, de la executarea penalty-urilor, cind primul si ultimul executant sint cei mai importanti. Incepind de anul viitor, Robert Giurgea, care va deveni senior, va avea legitimare unica la Stiinta Bacau, club care isi permite sa investeasca sume mari in pregatirea si sustinerea sportivilor.


O parte din viitorul karate-ului se antreneaza la Panciu


Sportivii de la clubul de arte martiale Kazumi Panciu nu s-au lasat mai prejos decit conjudetenii lor si s-au facut remarcati la categoriile de juniori ale Cupei Mondiale. La kumite, categoria copii nascuti in 1997, Cristina Surugiu a cucerit aurul, iar colegul sau Eduard Crucianu a urcat pe cea de-a doua treapta a podiumului tot la kumite, categoria de virsta copii nascuti in anul 2000. Shotokan este un stil de karate introdus de maestrul Gichin Funakoshi (1868-1957). Foarte raspindit in lume, Shotokan se traduce prin "Scoala lui Shoto", dupa porecla Shoto sub care era cunoscut maestrul Funakoshi. Acest stil pune accentul pe pozitiile adinci si lungi, pe tehnicile eficace in lupta de la distanta si pe dezvoltarea vitezei. Tehnicile de miini si cele de picior apar in proportii egale. Karatistii vrinceni nu au prea mult timp de odihna pentru ca se apropie o noua competitie importanta. Bucurestiul va gazdui in perioada 5 "" 7 noiembrie Campiontul European de Wado Kai. (Ciprian FANARU)


















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.