Sport

Spalarea pacatelor

Ziarul de Vrancea
7 sep 2010 519 vizualizări
Astazi, de la ora 20:30, se disputa la Minsk partida Belarus - Romania, din preliminariile Campionatului European de fotbal 2012 n meciul nu va putea fi urmarit de toti posesorii de televizoare din Romania, intrucit va fi transmis pe Digi Sport

La citeva zile dupa rusinea meciului cu Albania, urmeaza o incercare de spalare in Belarus. Un meci care pune fata in fata jucatori cu stari psihice diferite. Jucatorii gazda, aureolati, euforizati si (speram) anesteziati de o neverosimila victorie pe "Stade de France" si oaspetii, criticati si intorsi pe toate fetele dupa o remiza pe teren propriu cu Albania. Intr-un fel, situatia tricolorilor se aseamna cu aceea de dupa meciul de debut din preliminariile trecute. Ba chiar atunci a fost mai tragic pentru ca debutul a insemnat un 0-3 la Cluj cu Lituania, iar intre Lituania si Albania este o diferenta, dar nu foarte mare. Acum doi ani, reabilitarea nu a putut veni (logic vorbind) dupa cel de-al doilea meci (cu Feroe), dar un onorabil 2-2 cu Franta (dupa ce romanii au condus cu 2-0) a mai linistit spiritele. Acum, este de crezut ca doar o victorie la Minsk poate aduce linistea de care au atita nevoie tricolorii. Dar poate cistiga Romania la Minsk? Optimistii spun ca da, doar pe vremea lui Piturca (acelasi selectioner umilit de lituanieni), tricolorii au batut de doua ori cu 3-1 ("da, dar erau in lot Mutu, Dica, Goian, etc"). Pesimistii cred ca dupa ce nu ai reusit sa deraiezi autobaza albaneza, n-ai cum indrazni sa te apropii de eroii de la Paris.

"Mai jos de atit nu se poate". Sint vorbele lui Cristi Chivu,capitanul regasit pentru meciul de miine. Tricolorii pot obtine un rezultat favorabil, daca vor aborda partida cu fratii Hleb altfel decit pe cea cu Lila, Lika si Vangjeli. Echipa va trebui sa joace nu numai pentru culorile tarii (scuzati cliseul!), dar si pentru ei insisi, si pentru tinarul selectioner, pus prea repede la index de cei care vor sa inlocuiasca antrenorii cu legendele. Razvan Lucescu si-a asumat erorile din meciul de la Piatra Neamt si a va face schimbari: Maftei in locul expiratului Contra, Muresan in locul mult hulitului Florescu si Bogdan Stancu, in locul lui Daniel Niculae, poate cel mai slab jucatori in meciul cu albanezii. Este foarte probabil ca Niculae sa joace, totusi, intrucit Marica are probleme medicale. Poate ca ar fi fost nevoie si de schimbarea lui Lobont, dar e problema selectionerului daca se merita sa fie sentimental in asemenea momente.

"Meciul cu Romania va fi mai greu decit cel cu Franta, acum toata lumea asteapta de la noi victoria", spune Bernd Stange, fost selectioner al raposatei RDG acum vreun sfert de veac, care de trei ani pregateste nationala de la Minsk. A fost pe banca si la meciul cu tricolorii lui Piturca, disputat acum trei an, tot la Minsk. Vorbele lui Stange au mult miez, fiindca sansa alor nostri depinde esentialmente de modul in care bielorusii au gestionat psihic succesul de la Paris. Va fi un altfel de meci, fara nici un fel de autobaze, fiindca ambele echipe tintesc victoria. "Victoria cu Franta a fost un cadou imens si in consecinta, un motiv important sa ridicam paharul dupa cel mai mare rezultat al nostru. Exista insa temeri serioase ca nu se va limita la un pahar si mahmureala va fi mare. Sa nu ne imbatam cu apa rece! Nu am invins decit echipa secunda a Frantei si drumul pina la Euro e foarte lung. Trebuie sa fim suficient de treji si sa intelegem ca partida cu Romania e la fel de importanta, altfel ne va fi foarte greu marti. Un proverb bielorus spune ca «o sticla de vodca la doi e OK, doua sint multe, iar trei , prea putine». Sa nu exageram cu laudele si sa raminem lucizi", scrie un cotidian din Belarus. Antrenorul Stange nu va putea conta, la acest meci, din motive medicale, pe portarul de rezerva Amelcenka si mijlocasul Bordaceu, dar va folosi aproape sigur echipa invingatoare la Paris. Cu cei doi frati Hleb, Aliaksandr si Viaceslav, cu experimentatul Kutuzau si cu puternicul virf Kutuzau.

Tot astazi, de la ora 22:00, are loc o alta partida importanta in grupa D a preliminariilor Euro 2012, Bosnia - Franta, transmisa de DigiSportPlus. Cel de-al treilea meci al zilei este Albania - Luxemburg.

Formatiile probabile

Belarus: Jevnov - Omelianciuk, Iurevici, Tigorev, Sitov - Martinovici, V. Hleb, A. Hleb, Kulcii - Kutuzau, Radzionau. Antrenor: Berndt Stange.

Romania: Lobont - Maftei, Tamas, Chivu, Rat - Torje, Radoi, Muresan, Deac - Marica (Niculae), Stancu. Antrenor: Razvan Lucescu.

Arbitru: Pavel Kralovec (Cehia).


Programul meciurilor din celelalte grupe


Grupa A: Turcia "" Belgia; Austria "" Kazahstan; Germania "" Azerbaidjan.

Grupa B: Rusia "" Slovacia; FRI Macedonia "" Armenia; Irlanda "" Andorra.

Grupa C: Serbia "" Slovenia; Italia "" Feroe.

Grupa D: Belarus "" Romania; Bosnia "" Franta; Albania "" Luxemburg.

Grupa E: Suedia "" San Marino; Olanda "" Finlanda; Ungaria "" R. Moldova

Grupa F: Georgia "" Israel; Malta "" Letonia; Croatia "" Grecia.

Grupa G: Bulgaria "" Muntenegru; Elvetia "" Anglia.

Grupa H: Danemarca "" Islanda; Norvegia "" Portugalia.

Grupa I: Cehia "" Lituania; Scotia "" Liechtenstein.


Nationala abonatilor RDS


Meciul de la Minsk este adiacent cu o problema serioasa de etica si de respect fata de multimea amatorilor de fotbal din Romania. Pentru prima data de foarte multi ani, poate de la infiintarea Televiziunii Romane, un meci oficial al echipei nationale nu va putea fi vazut pe viu de majoritatea telespectatorilor. Vina este a CNA,dar si a responsabililor din FRF care au acordat drepturile de transmisie a partidei cu Belarus unui post TV fara acoperire nationala, DigiSport, pentru un pumn de malai in plus. Asta in conditiile in care este reglementat clar ca evenimentele de importanta nationala trebuie sa beneficieze de o acoperire corespunzatoare. Cu un an in urma, un parlamentar facuse o interpelare vizavi de transmisiile TV din campionat, despre care Dumitru Dragomir, presedintele LPF, spunea ca nu reprezinta evenimente de acest gen. Deja s-a anuntat ca nu numai partida de la Minsk, dar si cea cu Franta de la Paris, va fi transmisa de DigiSport (post accesibil doar abonatilor RCS RDS) si nici un glascior de politician nu s-a grabit sa protesteze. Sau, mai stii, echipa nationala nu apartine natiunii!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.