Sport

Cum suna viitorul?

Ziarul de Vrancea
3 sep 2010 552 vizualizări
Astazi, de la ora 21:00, la Piatra Neamt, Romania - Albania, primul meci al tricolorilor in campania de calificare la Campionatul European din 2012 n partida va putea fi urmarita in direct pe TVR 1 Trecutul suna bine

Echipa nationala a Romaniei incepe lejer drumul spre Polonia si Ucraina, cu o partida pe teren propriu cu Albania. Nu chiar foarte usor, pentru ca Albania nu este Luxemburg si pina si Marele Ducat a mai comis uneori surprize care au facut inconjurul lumii. Cu atit mai mult Albania, o buturuga mica si a dracului, care nu s-a calificat niciodata la un turneu final, dar a incurcat multe socoteli. Doar trei exemple sint suficiente. In 1967, tot in niste preliminarii europene, predecesorii lui Duro si Bogdani au reusit 0-0 la Tirana cu vicecampioana mondiala de atunci, Germania lui Beckenbauer si Seeler. Acest rezultat a eliminat echipa teutonilor din competitie, propulsind Iugoslavia in semifinala. La Mondialele din 2006, rusii au pierdut pe pamint albanez, anulindu-si pasapoartele pentru Germania, iar la Euro 2008, "skipetarii" au dat o mina de ajutor tricolorilor, incurcind Bulgaria, principala adversara a Romaniei la locul II. Palmaresul romano-albanez este net favorabil tricolorilor: zece victorii din 13 meciuri, cu o singura remiza si doar doua infringeri. Rezultatele defavorabile s-au inregistrat imediat dupa razboiul mondial: in prima intilnire (0-1 la Tirana 1946), apoi 0-1 la Bucuresti (1948) si 1-1 tot in Romania (1949). Tricolorii au batut cu 4-0 (1947, Tirana), 4-1 (1948, Tirana) si 6-0 (1950, Bucuresti). In perioada aceea Romania si Albania s-au intilnit foarte des, pina cind liderul comunist albanez Enver Hoxha i-a dat cu tifla tatucului Iosif Vissarionovici si Albania a fost proscrisa. Ne-am mai intilnit in trei grupe preliminarii, doua europene si una mondiala si tricolorii au cistigat de fiecare data: CM 1974 (2-0, 4-1), Euro 1988 (5-1, 1-0) si Euro 2008 (2-0, 6-1). In toata perioada post-stalinista, s-a jucat un singur amical, in 1988 la Constanta, pe care tricolorii l-au cistigat cu 3-0. Revenind la ultimele partide din preliminariile Euro 2008, echipa Romaniei s-a chinuit rau la Tirana, pina cind mijlocasul albanez Kastrati i-a pus o minge perfecta in careu lui Dica, Mutu rotunjind apoi scorul din penalty. Returul de la Bucuresti a fost floare la ureche, romanii fiind deja calificati iar albanezii fiind acuzati de blat. Scor final: 6-1 prin golurile reusite de D. Niculae 2, Dica 2, Marica, Tamas / Kapllani.


Prezentul suna rau


Trecutul suna foarte bine, ramine de vazut astazi ce ne asigura prezentul pentru viitor. Cel putin prin prisma rezultatelor anului 2010, Romania nu sta deloc pe roze: infringeri in fata Israelului, Macedoniei, Ucrainei si Turciei si o biata victorie in fata Hondurasului reprezinta "performantele" natioanalei lui Razvan Lucescu, infringerile cu Ucraina si Macedonia reprezentind premiere in palmaresul nostru. Scuza selectionerului este aceea ca in aceste partide rezultatul a contat mai putin, esentiala fiind reconstructia unui schelet de echipa. Toate bune si frumoase, numai ca acum nu mai e vorba de reconstructie, ci de intrarea pe baricade, asa ca orice rezultat in afara de victorie va pune serioase semne de intrebare pe fruntea tinarului selectioner. Nici lotul nu sta prea bine, Chivu fiind suspendat, iar Tanase, Radut, Sapunaru si Dananae accidentindu-se cu putine zile inainte de dubla Albania - Belarus. Daca ne mai amintim ca Lobont a fost "varza" in Supercupa Italiei si ca Marica joaca numai in prima repriza in Bundesliga, situatia devine chiar alarmanta.

In conferinta de presa sutinuta la Piatra Neamt, selectionerul Razvan Lucescu a spus ca jucatorii sint bine motivati inainte de startul preliminariilor: "Atmosfera este excelenta, jucatorii sint foarte motivati, i-am vazut implicati la antrenamente, chiar daca in presa s-a incercat prezentarea unei alte fete a echipei nationale. Am fi vrut ca, in astfel de momente, sa avem parte de sprijinul presei, pentru ca interesul ca echipa nationala sa se califice la un turneu final este al tuturor. Timpul in care ne-am pregatit a fost foarte scurt, insa am incercat ca, in aceasta perioada, sa ii cunosc cit mai bine pe jucatori si fotbalul romanesc. Stim ca va fi o atmosfera extraordinara in tribune si suporterii vor veni in numar mare sa ne sustina, iar noi vom face totul pentru a obtine aceasta prima victorie", a spus Razvan Lucescu. Intrebat despre asteptarile pe care le are de la fundasul Cosmin Contra, selectionerul a raspuns ca se bazeaza pe jucatorul de 34 de ani: "Am foarte mare incredere in Contra. Am mai spus ca, atunci cind voi avea nevoie de serviciile sale, voi apela la el. L-am sunat si mi-a spus ca vine cu cea mai mare placere, sper la un raspuns foarte bun din partea sa si pe teren".


Albanezii vin cu ambitii


In privinta albanezilor, ei sint hotariti sa obtina un rezultat bun la Piatra Neamt: "Dupa un an de munca, in care am avut destule rezultate pozitive, sint convins ca am acumulat destule lucruri bune si ca s-a creat acea incredere in fortele noastre. Am incredere mai mare in echipa. iI Romania tintim un rezultat pozitiv, ne-ar prinde bine si o remiza. imi place sa fiu sub presiune, acest lucru ma face sa fiu mult mai serios", a spus selectionerul Josip Kuzhë. Cei mai cunoscuti jucatori din lotul albanez sint Lorik Cana (Galatasaray), Klodian Duro (Linz, fratele ex-stelistului) si Erjon Bogdani (Cesena). In ultimul meci de pregatire, Albania a invins, la Tirana, cu 1-0 echipa Uzbekistanului prin golul marcat de Hamdi Salihi. Ca un amanunt interesant, Albania nu a pierdut meciul de debut in ultimele patru campanii la care a participat: 0-0 cu Suedia (a), 2-2 cu Belarus (d), 2-1 cu Grecia (a) si 1-1 cu Elvetia (a).

Formatiile probabile

Romania: Lobont - Contra, Tamas, Radoi, Rat - Cocis, Muresan, Florescu, Deac - D. Niculae, Marica. Antrenor: Razvan Lucescu.

Albania: Beqaj - Vangjeli, Curri, Dallku, Agolli - Bulku, Cana, Vila, K. Duro - Salihi, Bogdani. Antrenor: Josip Kuzhë.

Arbitru: Robert Schorgenhofer (Austria).

Celelalte meciuri din grupa D: Luxemburg - Bosnia (21:15), Belarus - Franta (22:00, Digisport).






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.