Sport

Cum arata fostii rugbisti dupa 30 de ani!

Ciprian Fânaru
30 aug 2010 2044 vizualizări
Fostele glorii ale sportului cu balonul oval si-au dat intilnire la Focsani, la sfirsitul saptaminii u cei care au facut istorie in prima liga in tricoul Milcovului si Hidrotehnicii Focsani au rememorat perioada de glorie si au jucat un meci cu juniorii U19 de la LPS Focsani

Amintiri, sentimente, promisiuni si zeci de inimi care bat pentru un sport nobil adunate laolalta. Stadionul "Tineretului" a fost simbata cadrul de intilnire a generatiilor de rugbisti care au facut posibila perioada de aur a Focsaniului, o perioada presarata cu performante laudabile. Mult asteptata reunire a fost un "moment al acoperirii golurilor din suflete", cum frumos a spus profesorul Viorel Ion. Revederea fostilor colegi de echipa a fost totodata si un prilej de implinire, poate si de descarcare a sufletelor. De la aceste momente unice si pina la urma emotionante chiar si pentru cei obisnuiti cu acest sport caracterizat de duritate si fair-play nu au lipsit vesnicele replici si tachinari. Cizelate de-a lungul anilor, remarcile amuzante si lipsite de rautate fac si acum farmecul unor astfel de rendez-vous-uri. Unii au venit tocmai din Amsterdam, altii au lasat la o parte slujba sau ocupatia de moment si au venit pe stadionul celor mai frumosi ani pentru a depana amintiri si pentru a mai imbraca o data echipamentul care ii transforma in nemuritori.


Istoria rugby-ului vrincean a incaput cu greu intr-o carte


Istoria deosebita a rugby-ului focsanean a fost cuprinsa in paginile unei carti semnate de profesorul Sergiu Arfire, lucrare intitulata "Trei decenii de rugby la Focsani". Demersul fostului fostului rugbist, antrenor si gazetar a facut posibila o necesara enumerare a bornelor marcante pentru aceasta disciplina nobila. Inceputurile impinse si de stagnarea echipei de fobal, cu semiprofesionismul sportivilor angajati la intreprinderea care patrona echipa, promovarea in Divizia din 1984 si evocarea numeroaselor medalii cucerite in anii 2000 de formatiile de juniori, toate sint strinse intr-un volum cu continut emotionant pentru initiati si profani.


Placaje, atacuri pe treisferturi si eseuri ca in vremurile bune


Meciul propiu-zis din cadrul jubileului a opus generatia de inceput si mijloc a Milcovului si Hidrotehnicii Focsani care umplea stadionul "23 august" si actuala formatie sub 19 ani a LPS Focsani. Inclestarea amicala dintre tineri si titani a scos la iveala replici spumoase. "Bai, vezi ca eu am nepoti de virsta ta", a exclamat un senior la o intrare mai ambitioasa a unui component al actualei generatii U19. Mai in gluma, mai in serios, arbitrajul a inclinat terenul catre buturile tinerilor. Legendele in viata s-au tinut bine, chiar daca unele au capatat forme si fire de par grizonat. Transformarile n-au mai iesit ca altadata, dar bagajul tehnic nu s-a pierdut, scorul la incercari fiind egal, 2 "" 2. Nu ca scorul final ar fi contat, dar mentalitatea si traditionalul "Traiasca!" de la finalul minipartidei au demonstrat ca sportul cu balonul oval pregateste, poate mai mult ca altele, pentru lupta cu viata. Meciul a fost urmarit de un public numeros, format din rudele si prietenii rugbistilor de ieri si de azi. Pentru seniori au evoluat, evident nu concomitent, Nicolae Neagu, Puiu Fratila, Constantin Raileanu, Ionel Duta, Ionel Sapunaru, Florica Pojar, Iosif Petrila, Toader Miloae, Victor Istrate, Lucian Stan, Romica Arosculesei, Dorel Coman, Lucian Nicola, Sorin Lazar, Jan Pana, Ion Dascalu, Constantin Botez, Irimescu, Dorinel Dragan, Stelica Gradinescu, Gabriel Ciochina, Dorinel Luca, George Stanciu, Dorinel Mihaila, Viorel Ion. Adversarii lor din aceasta partida istorica, juniorii U 19 ai LPS, au jucat cu Bors, Alexe, Gorcioaia, Abageru, Nenciu, Duca, Nicolae, Hotnog, Parvu, Cernat, Closca, Tivda, Mazare, Pascu, Namolosanu, Neacsu, Bucur, Antonescu, Paraipan, Postolache si Mastahac. "Nu a murit nici unul, asta e cel mai important", a glumit Viorel Ion dupa meci. Vicepresedintele FRR Victor Istrate a discutat cu fostii sai colegi posibilitatea ca astfel de intilniri sa fie organizate mai des. Aceasta si in contextul unei alte poante marca rugby declansate de fotografia de grup: "Bine ca ne-am intilnit. Sa facem poza acum, ca peste un an, doi, poate mai mor unii dintre noi". Sarbatoarea a continuat cu o masa si un pahar de amintiri la un restaurant din municipiu. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 23 ore, 37 minute, 9 secunde
multumim dl.Victor Istrate om de mare cu inima mare pentru sportul cu balonul ovaltot o data si dl.prefect Oprea care a fost si a ramas linga sportul cu balonul oval tot o data si dl.profesor Arfire citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.