Sport

Tenismenul Mircea Dimofte, focsaneanul care va trai visul american

Ciprian Fânaru
30 iul 2010 2053 vizualizări
Dymo a plecat de la 14 ani in Italia, acolo unde s-a format ca tenismen u vrinceanul de aproape 20 de ani a cistigat pina acum peste 80 de medalii si trofeee la intrecerile nationale si internationale u sportivul va pleca luna viitoare in SUA, acolo unde va studia si juca tenis pentru echipa universitatii Toledo din Ohio

Cind spui tenis, te gindesti la sportivi echipati in alb care lovesc mingea cu racheta pe zgura pariziana sau pe iarba londoneza. La arene pline, trofee si bani multi. Pina la acest stadiu este insa cale lunga, presarata cu multa munca, dezamagiri si reusite. Povestea focsaneanului Mircea Dimofte sare semnificativ din tipare, fiind legata de strainatate. Vrinceanul a facut cunostinta cu lumea sportului alb la o virsta frageda, primul antrenor al sau la CS Unirea Focsani fiind regretatul George Bucuroiu. La 14 ani a plecat in Italia, acolo unde a evoluat pentru Academia de Tenis Vavassori. Tinarul tenismen are deja in spate un palmares impresionant, numai in Italia reusind sa cistige peste 50 de turnee. Dupa cum ne-a marturisit sportivul, acesta a fost urmarit si remarcat la partidele din Peninsula de un scouter al Universitatii Toledo din statul american Ohio. A urmat cel mai important pas din viata, obtinerea unei burse integrale pe o perioada de patru ani la universitatea din Statele Unite ale Americii, acolo unde va imbina studiile cu sportul de performanta. Potrivit spuselor lui Mircea, o astfel de bursa se ridica la o suma in jurul a 35.000 de dolari, 80% pentru tenis si restul de 20% pentru studii. Americanii vor acoperi integral ambele aspecte, dar si cazarea, masa, echipamentul si bineinteles taxa de studii, cea din urma cu o valoare astronomica pentru realitatile tarii noastre. Dimofte va face parte din echipa de Liga I din National Collegiate Athletic Association (NCAA), alaturi de care va evolua si in campionatul regional si in cel national. Vrinceanul va avea ocazia sa se "plimbe" si mai ales sa vada multe dintre orasele si regiunile din SUA. In cele ce urmeaza va oferim un interviu cu "uriasul" care aduce ca statura cu Victor Hanescu, cel mai bine clasat tenisman rom-n la ora actuala.


"Am inceput tenisul cu tatal meu, pe terenurile din Sud"


R : Cum ai inceput tenisul, care au fost primii pasi ?

M. D.: Primii pasi in tenis i-am facut alaturi de tatal meu, acesta fiind un iubitor al sportului, practicind in special tenisul de cimp. Imi amintesc cu drag acea perioada cind la virsta de 4 ani mergeam cu el la terenurile de tenis de la Sud , unde am inceput sa indragesc jocul de tenis. La virsta de 6 ani, sub indrumarea regretatului profesor George Bucuroiu am inceput sa invat din tainele tenisului .

R: Parintii, familia te-au sprijinit?

M. D.: Parintii m-au sprijinit si incurajat tot timpul si cu siguranta fara aportul lor nu as fi ajuns aici, le mutumesc si le doresc multa sanatate ca sa-mi fie alaturi si pe viitor.

R: Care e lovitura ta favorita, dar suprafata pe care iti place mai mult sa joci?

M. D.: Forehand-ul si suprafata rapida.

R: Ai vreun model, idol in ATP, roman ori strain?

M. D.: Idolul meu in tenis e rusul Marat Safin.

R: Cum ai ajuns sa fii remarcat de universitatea americana?

M. D.: Am fost remarcat de un Talent Scout pe circuitul international de tenis si apoi contactat.

R: Ce inseamna o asemenea bursa si cit au contat rezultatele scolare ? M. D : Inseamna foarte mult deoarece e 100% - Full Scholarship si include studii, cazare, masa, antrenamente si turnee cu echipa . O astfel de bursa e foarte greu de obtinut, iar rezultatele foarte bune pe plan national si international au contribuit la obtinerea acesteia. Rezultatele scolare au contat foarte mult, iar cele care mi s-au luat in calcul au fost media generala din timpul liceului, care a fost peste 9, dar si nota obtinuta la bacalaureat, 9,50, care a avut un aport important, plus examenul Toefl .

R: Care turneu de Mare Slem il consideri mai tare, mai atractiv si de ce?

M. D.: Cel mai tare este Wimbledon-ul deoarece este cel mai vechi turneu de tenis din lume, considerat a fi si cel mai prestigios dintre toate cele patru Grand Slam-uri.

R: Cit e munca si cit e talent la tenis?

M. D.: Talentul are un rol important, dar fara multa munca si daruire nu poti obtine rezultate deosebite.

R : Cum va decurge viata ta competitionala in SUA? Spune-ne despre viitoarea ta echipa.

M. D: Aceasta se va desfasura in cadrul echipei de tenis de Divizia 1 Tennis Rockets Toledo din National Collegiate Athletic Association NCAA, in cadrul Universitatii Toledo din statul Ohio. Anul trecut, echipa a fost finalista in Mid American Conference, iar anul acesta are ca obiectiv principal cistigarea acestui campionat .

R: Care e obiectivul tau pentru urmatorii ani?

M. D. : Obiectivul meu este sa ma perfectionez pe plan academic dar si sportiv in acesti patru ani pe care ii voi petrece in America, iar dupa terminarea facultatii sa urmez cariera de tenismen profesionist la un nivel cit mai inalt si cu rezultate cit mai bune.

R: Care rezultat al tau de pina acum il consideri cel mai bun?

M. D.: Obtinerea acestei burse, care reprezinta incununarea tuturor succeselor pe care le-am avut pina in prezent.

R: Ai participat la turnee in afara. Ce imagine au tenismenii romani in strainatate?

M. D.: Avind in vedere ca m-am antrenat timp de patru ani in Italia am avut ocazia sa particip la numeroase turnee internationale atit din Italia cit si din alte tari. Tenismenii romani au o imagine buna in strainatate, ca de altfel orice sportiv considerat un bun ambasador al tarii sale.

R : Visezi sa evoluezi pentru Romania in Cupa Davis?

M. D.: Imi doresc sa pot evolua in echipa de Cupa Davis a Romaniei deoarece este un sentiment cu totul deosebit .

R: Cum vezi viitorul tenisului romanesc? Mai « scoate » Vrancea un sportiv precum Adrian Voinea ?

M. D.: In prezent valoarea tenisului din Romania e ridicata, dar pe viitor daca nu se va infiinta o Academie de Tenis in cadrul FRT, dupa modelele europene, in care sportivii talentati sa beneficieze de mai multe facilitati si de o pregatire centralizata va fi din ce in ce mai greu . Tenisul este unul dintre sporturile cele mai costisitoare, sa poti face performanta presupune un efort urias din partea parintilor. Sa speram!


Mircea Dimofte

Data si locul nasterii: Focsani "" 28/08/1990

Inaltime: 1,99 m; Greutate: 86 kg


Turnee cistigate:

Cele mai bune rezultate internationale:

International Championship of Romania 2007 - primii 8 (sfertfinalist)

Mamaia ""Sen Junior ITF Tennis Tournament "" semifinalist

International Championship of Romania 2008 (Dublu ) "" Finalist

Malta ITF Junior Tournament ( Dublu ) "" primii 8


Cele mai bune rezultate la Campionatele Nationale de Tenis:

U 10 "" Vicecampion national

U12 "" sfertfinalist

U 14 "" sfertfinalist

Peste 80 de trofee si medalii

Hobby-uri:

1. Sporturile cu motor, atit pe uscat cit si pe apa

2. Muzica house & dance

3. Calatoriile

(Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 7 ore, 9 minute, 17 secunde
Mircea sint Alin. Am aflat acum din tara ca ai ajuns la Toledo. Si eu am terminat acolo. E una dintre cele mai bune in multe domenii. Ia legatura cu mine ca nu stiu cum sa te gasesc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.