Sport

Sportul vrincean continua meciul cu criza si nepasarea

Dan Chiriac
24 iun 2010 551 vizualizări
Bugetul alocat de catre Primarie pentru anul 2010 a fost practic epuizat de la jumatatea anului, iar municipalitatea cere mai multa chibzuinta u si asta pentru ca, in an de criza, este putin probabil ca Primaria sa faca o noua rectificare u sportivii nu si-au primit drepturile salariale decit pe primele trei luni ale anului u mai multe deplasari sau transporturi efectuate de catre echipele clubului nu au fost achitate nici pina acum u Doina Fodoreanu a acuzat ca voleiul consuma mai mult decit fotbalul

Clubul CSM Focsani 2007 a ajuns la fundul sacului. Dupa primele sase luni ale anului in curs s-au cheltuit 9,45 miliarde de lei vechi din cele 12 miliarde alocate pentru 2010. De asemenea in acest moment clubul are datorii la facturi de 120.000 de lei (1,2 miliarde lei vechi) si 200.000 de lei (2 miliarde lei vechi) reprezentind drepturile sportivilor pe lunile aprilie si mai. Un calcul simplu arata ca bugetul clubului a fost depasit deja, in doar jumatate de an. Comitetul Director de la CSM Focsani a discutat ieri cu antrenorii sectiilor componente si a incercat sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza. "Inchidem niste sectii?", a intrebat directorul Comitetului Director, consilierul municipal Doina Fodoreanu. "Nu putem desfiinta atletismul, artele martiale sau judo-ul care au adus medalii, futsalul a jucat finala Cupei Romaniei, handbalul e pe doi in Divizia A, fotbalul e fotbal, atunci ce sa reducem? Voleiul, pentru ca a retrogradat din prima liga!", a spus ironic directorul clubului CSM Focsani 2007, Marian Radulescu, totodata antrenorul sectiei de volei. Acesta a parut deranjat de intrebarile Doinei Fodoreanu, care a considerat ca unele cheltuieli facute de sectia de volei au fost prea mari. "Vi se pare normal ca in cantonamentul de la Cheia, 17 persoane de la volei sa cheltuiasca mai mult decit 40 de persoane de la fotbal si futsal?". Radulescu a incercat sa-i explice ca voleiul a avut deplasari lungi in acest campionat, mai multe decit alte formatii si din acest motiv a facut cheltuieli suplimentare. "Am jucat pe cei mai putini bani din Liga intii, am avut contractele cele mai mici si acum sintem acuzati ca am distrus clubul! Cind a promovat voleiul in prima liga se mergea prin oras cu poza echipei si toata lumea ne felicita", a spus Radulescu, facind lobby pentru ramura sportiva de care se ocupa. Doina Fodoreanu a precizat ca au existat probleme cu managementul clubului in ultima vreme, dar seful Radulescu: "Daca sint probleme puteti sa ma schimbati!".


Tentaculele recesiunii afecteaza bugetul


Directorul clubului municipalitatii i-a precizat consilierului local Doina Fodoreanu ca pentru desfasurarea in normalitate a activitatilor clubului sint necesare minimum 2 milioane de lei (20 miliarde de lei vechi), bugetul alocat in anii trecuti pentru aceasta structura. Contabila clubului a mai aratat ca in fiecare luna toate cheltuielile cu drepturile sportivilor se ridica la o suta de mii de lei. "Un calcul ne arata ca doar aceste drepturi acopera bugetul alocat in acest an", a spus contabila clubului CSM Focsani 2007. "E an de criza si nu stiu daca bugetul mai poate suporta o rectificare. Trebuia sa faceti un buget pentru fiecare sectie si bani mai multi sa ia doar sectiile care fac performanta", a spus Fodoreanu. Aceasta a apreciat performanta obtinuta de echipa de futsal, care a jucat finala Cupei Romaniei. "De cind sint eu in Focsani nu am auzit de o asemenea performanta", a mentionat Fodoreanu.


"Sport fara prime nu se poate face", spun antrenorii


Clubul CSM Focsani 2007 pare sa devina un fel de "Daciada" de pe vremea comunistilor. Atunci, numarul celor care faceau sport prima in fata performantelor. Antrenorul echipei de handbal a pus punctul pe "i" mentionind ca acest club trebuie sa-si stabileasca clar obiectivele. "Este nevoie sa despartim lucrurile. Sa ni se spuna daca facem sport de performanta sau de mentinere. A doua problema este ca sintem subfinantati. Nu putem sa cerem rezultate atita timp cit nu putem sa ne comparam bugetele cu alte cluburi din tara, mai ales cu cele din Ardeal. Fara sa ti se aloce bani pe sectii nu poti sa-ti stabliesti un obiectiv. Conducerea trebuie sa inteleaga ca sport fara prime nu se poate face. Sportivii nu au nici o motivatie cind intra pe teren. Cu toate acestea eu vreu sa-i felicit pe handbalisti, care au jucat de fiecare data cu multa ambitie, uitind ca nu au prime la jocuri. Nu putem lasa deoparte faptul ca multi dintre antrenorii acestui club fac si munca in plus. Noi nu sintem sefi de sectie, dar de multe ori, am umblat dupa bani sau am pus din buzunar pentru a face o deplasare sau pentru a plati baremurile de arbitraj la partidele de acasa", a spus tehnicianul Lucian Tucan. In acest moment la clubul focsanean lucreaza 23 de antrenori la cele opt sectii din subordine. In 2010, artele martiale au adus 78 de medalii nationale, judo cinci medalii, atletismul trei medalii. La fotbal, echipa de seniori a terminat pe locul 11 in Liga a treia, iar juniorii pe pozitiile 12 si 16 in campionatul republican. Futsalul a terminat campionatul pe locul sapte, dar a disputat finala Cupei Romaniei. Echipa de handbal a ocupat pozitia a doua in Divizia A, iar cea de volei a retrogradat in liga a doua. Sectia de tenis a adus doua clasari pe podium la concursuri nationale. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.