Sport

Marinel Palade, campionul care formeaza campioni

Ciprian Fânaru
5 feb 2010 1421 vizualizări
Ca sportiv, judoka a cucerit numeroase medalii, printre care si cea de aur la nationalele de tineret u a urmat calea antrenoratului, cea care i-a adus multe satisfactii in numai un deceniu u munca, seriozitatea si pasiunea l-au transformat intr-un profesor de judo cu performante deosebite u ne dorim sa vina copiii la sport, sa-i scoatem din fata calculatorului si sa-i aducem la sali , ne-a spus antrenorul

Focsaneanul Marinel Palade a ajuns la 10 ani de antrenorat si nu vrea sa se opreasca aici. Modest si muncitor, tehnicianul de 33 de ani pune umarul la slefuirea talentelor si alaturi de colegii sai mentine Focsaniul pe harta performantei judo-ului romanesc. Vrinceanul este casatorit, are doi copii, printre pasiunile extrasportive numarindu-se muzica si cititul. Este strigat uneori "Dele"de catre colegi, prescurtare de la "Pandele", porecla sa. Inceputurile se leaga de CS Unirea Focsani, unde si-a inceput cariera de sportiv in 1984. Antrenorii care i-au marcat perioada de debut au fost Gavril Dondas, regretatul Aurel Cimpeanu si Danut Poiana. De cel din urma se leaga o intimplare hazlie, moralizatoare si formatoare. "In 1994, la etapa de zona a Campionatului National de juniori numai Mugurel Popa s-a calificat pentru etapa finala. Mai erau doua saptamini pina la finala, nu ne mai tragea inima sa ne pregatim. Intr-o zi, in lipsa antrenorilor, am pornit discutii si cind s-a intors Danut, care era apropiat de virsta noastra, ne-a certat ca stam degeaba si ne-a spus ca nu se mai ocupa de noi. Am vorbit intre noi si veneam apoi singuri la antrenamente si-l ajutam pe Mugurel. Totul s-a terminat cu bine, acesta luind medalie de bronz la finala care a fost chiar la Focsani", isi aduce aminte cu placere antrenorul, al carui model era la inceput colegul de sala, multiplul campion vrincean Adrian Croitoru. Un rol hotaritor l-a indeplinit chiar Danut Poiana, cel care "ne-a facut sa privim cu alti ochi si sa continuam sportul, intr-un timp in care aparusera si alte tentatii", rememoreaza Palade anii de dupa Revolutie. In afara de Popa, la inceputul anilor "â„¢90 mai activau la club judoka de valoare, printre care Liviu Havriliuc, Lazar Ruzsa ori Ionut Enache.


La Iasi s-a desavirsit ca om si ca sportiv


Perioada 1995 "" 2000 a fost petrecuta la noul sau club, Politehnica Iasi. Capitala Moldovei a fost si locul desavirsirii pregatirii profesionale, viitorul antrenor absolvind Facultatea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii "Al. I. Cuza". Ca sportiv, cel mai bun rezultat este cucerirea titlului national la tineret U23, categoria 73 kg, izbinda intimplata chiar la Iasi si care venise dupa numeroase locuri 5 in cadrul concursurilor. Odata gheata sparta, tinarul judoka a mai reusit pentru Poli Iasi un bronz la CN individual de tineret, titlul de campion universitar, trei medaliii de bronz la CN de seniori Divizia A, dar si participari la turnee in "afara", in Italia sau Olanda.


LPS Focsani are antrenori de top


Cariera de antrenor a debutat in 2000, atunci cind Marinel Palade a ajuns profesor la catedra de judo de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Focsani. "Stanica Grosu m-a sprijinit foarte mult la inceputurile mele in judo si m-a ghidat, spre deosebire de cum am auzit ca se intimpla in alte parti", spune Marinel Palade. Antrenoratul l-a facut mindru deja de rezultatele notabile ale elevilor sai. La feminin, importante sint locul 5 la Campionatul European U17 obtinut de Maricela Gradisteanu in 2007, in Malta, si Medalia de argint a aceleiasi sportive cucerita la Balcaniada U20. Daniel Moise si Bogdan Badiu - medaliati la CN in 2008, Florin Marin "" campion national U15 sint alte reusite la care a contribuit tinarul tehnician. "George Neagu e un sportiv de viitor, la fel si Alexandru Munteanu, care a participat vara trecuta la Olimpiada de tineret din Finlanda. Dintre primele medaliate, merita amintita si Violeta Trandafir", etaleaza Palade mindria reusitelor "discipolilor" sai. Un alt motiv de mindrie este faptul ca Razvan Lazar, unul dintre primii elevi, a ajuns intre timp profesor de sport la Scoala "Anghel Saligny".


Vrea sa mentina stacheta ridicata


Profesorul de judo vede cu ochi buni promovarea facuta disciplinei de celebritati precum fostul presedinte rus Vladimir Putin. "Sa vezi ca un presedinte de stat se schimba in kimono e o propaganda foarte buna pentru sport. Din cite am inteles, e un practicant regulat al judo-ului, nu e vorba doar de aparitii televizate. Are o relatie foarte buna cu Marius Vizer, presedintele Federatiei Internationale de Judo", spune Marinel Palade. Traditia judo-ului vrincean, care a dat destui campioni, precum Adrian Croitoru, campion european de seniori, si Alina Croitoru, dubla campioana europeana la cadete si junioare, are sanse sa fie continuata cu succes, desi tehnicienii trebuie sa alerge prin scoli pentru selectie. Alaturi de colegii Stanica Grosu, Dumitru Zisu si Iulian Surla (antrenor federal la lotul masculin), Marinel Palade pune multa pasiune in ce face. "Ne dorim sa vina copiii la sport, sa-i scoatem din fata calculatorului si sa-i aducem la sali. Pentru anul acesta ne-am propus sa obtinem rezultate la fel de bune ca in ultimii doi ani, sa continuam in aceeasi linie, pentru ca deja ne-am obisunuit cu nivelul ridicat", isi expune planurile de viitor fostul campion. Activitatea de antrenor se imbina deocamdata si cu cea de arbitru national categoria B. "Usor, usor, am format un grup de sase-sapte arbitri in Vrancea. Este insa o tendinta in ultimul timp din partea Federatiei ca antrenorii sa nu fie si arbitri", explica Palade, care isi doreste ca fiul sau in virsta de cinci ani sa-i calce pe urme. "Il voi indemna sa faca sport. Daca va alege sa practice judo, cu atit mai bine, eu oricum o sa il sprijin sa faca sport, indiferent daca e unul de echipa sau nu", specifica antrenorul focsanean. (Ciprian FANARU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.