Sport

Benks , din poarta terenului de fotbal in fruntea AJF Vrancea

Dan Chiriac
14 ian 2010 1183 vizualizări
Stan Gheorghiu a jucat in primele trei ligi din Romania, dar cele mai multe amintiri le are de la UTA Arad, unde a jucat un an de zile u acesta a antrenat aproape toate echipele din Vrancea care au jucat in Divizia B sau C u de 19 ani, cel cunoscut sub porecla de Benks este in fruntea AJF Vrancea u porecla i-a fost pusa de colegii de la FCM Galati, pentru ca semana cu marele portar englez u de-a lungul timpului a aparat suturile lui Dobrin, Iordanescu, Marcel Raducanu Stoica, Dinu, Lucescu sau Dudu Georgescu u ziarul nostru l-a provocat pe Stan Gheorghiu sa-si aminteasca de fotbalul de pe vremuri

Stan Gheorghiu este unul dintre cei mai cunoscuti portari pe care i-a avut Vrancea. Alaturi de Aristide Ghita, Ion Paraschiv sau Marius Bratu, "Benks" a ridicat la nivel inalt scoala de portari din judet. Chiar daca nu s-a nascut in Vrancea, acesta sta la Focsani de 34 de ani, dupa ce s-a casatorit cu o domnisoara din Jaristea. Dupa ce a jucat in primele trei ligi din Romania, Gheorghiu a devenit antrenor si a condus de pe banca tehnica aproape toate echipele din judet care au evoluat in Divizia B sau C. Apoi, acesta a devenit conducator de club si ulterior presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal, unde se afla in frunte de 19 ani.

Primii pasi spre fotbal i-a facut in cartierul galatean "Ouatu", acolo unde juca fotbal alaturi de prietenii sai. "Mai intii am fost jucator de cimp, dar apoi, cind a lipsit portarul, un coleg mai mare m-a pus in poarta. Apoi, acesta m-a luat la un joc de verificare, la juniorii de la Gloria Galati. Neavind portar, tot eu am stat intre buturi, iar cei de acolo m-au legitimat. De atunci, in poarta am ramas toata cariera de fotbalist", povesteste Stan Gheorghiu. Prima legitimare a fost in anul 1966 la Gloria Galati. Patru ani, Gheorghiu a aparat poarta galatenilor, inainte ca in 1970 sa mearga in armata. Acolo a jucat in Divizia C la Soimii Bobocu. Dupa revenirea de la oaste, "Benks" a trecut la Politehnica Galati, pentru ca dupa doi ani sa se transfere la FCM Galati, care tocmai promovase in Divizia A. "Doi ani de zile am jucat in prima liga, la FCM Galati. Atunci jucam cu marele si regretatul fost fotbalist Dan Coe, dar si cu Stoicescu sau Lupulescu. Acestia mi-au adus o poza care prin infatisarea mea semanam cu marele portar englez Benks, cel care cistigase titlul mondial cu nationala Angliei in 1966. Recunosc ca porecla mi se trage de acolo, nu de la calitatile mele de portar care ar fi semanat cu cele ale golkeeperului englez", recunoaste cu fair-play Gheorghiu.

De la agonie la extaz"¦

Au urmat poate cei mai frumosi ani din cariera de jucator al lui "Benks". In 1975, acesta s-a transferat la UTA Arad, echipa de renume in acele vremuri, unde a jucat 18 meciuri. "L-am avut antrenor pe Coco Dumitrescu, cel care a reusit cea mai mare performanta din istoria clubului aradean, eliminind anterior venirii mele pe Feyenoord Rotterdam, nimeni alta decit cistigatoarea Cupei Campionilor Europeni. La Arad au fost doua meciuri pe care nu le pot uita. Mai intii a fost Steaua - UTA 8 - 0, cea mai grea infringere din cariera mea. La militari jucau atunci Iordanescu, Stoica, cu care am fost coleg la FCM Galati, Raducanu, Ion Ion, Hagiu, Troi sau Zamfir. Desi am luat opt goluri, nimeni nu a putut sa-mi reproseze ceva. Steaua era o echipa mare. La doar trei zile a venit insa si cea mai frumoasa victorie. UTA - Dinamo 1 - 0. La Dinamo jucau Dinu, Stefan, Custov, Dumitrache, Dudu Georgescu, Lucescu sau Nuwailler VI", isi aduce aminte Stan "Benks" Gheorghiu.

6 luni transformate in 34 de ani

In 1976, Gheorghiu ajunge la Focsani, pentru sase luni. Sotia sa, Vali, este din Jaristea. Dupa expirarea celor sase luni acesta trebuia sa se intoarca la Galati. De atunci, actualul presedinte al AJF Vrancea nu a mai plecat de la Focsani. La Galati ajunge doar in vizita la rude sau la meciurile la care este delegat ca observator. "Dupa ce am aparat cinci ani poarta celor de la Unirea Focsani, in 1981 am devenit antrenor si am condus pe rind echipele Gloria Focsani, Unirea Focsani, FC Panciu, Foresta Gugesti si Vrancart Adjud", rememoreaza Gheorghiu. Dupa un intermezzo de doi ani, ca presedinte al sectiei de fotbal de la Unirea Focsani, "Benks" a revenit la o echipa pe care a format-o si care din pacate in acest moment nu mai exista. Foresta Gugesti i-a lasat in memorie presedintelui de la AJF doua meciuri, unul din Cupa Romaniei si altul din Liga a treia. "In 1986, Unirea Focsani se lupta pentru promovare cu FC Vaslui. Eu antrenam la Gugesti. Pentru a promova, Unirea avea nevoie de ajutorul nostru. La Gugesti, au venit jumatate din suporterii Focsaniului. Am marcat in minutul 1, apoi ne-am aparat eroic tot meciul. Am cistigat acel joc cu 1 - 0 , iar jucatorii au fost "multumiti" la final. Tot la Gugesti, am reusit sa aducem o echipa de Divizia A. In 1991, in Cupa Romaniei, Farul a cistigat la Gugesti doar dupa 120 de minute de joc, dupa ce la finalul timpului regulamentar scorul a fost 1 - 1. Am fost prima echipa de comuna care am ajuns in 16-zecimile Cupei Romaniei", mai povesteste Gheorghiu. Acesta nu uita ca a jucat si contra lui Dobrin, tot in Cupa Romaniei. "Eram jucator la Unirea Focsani, iar FC Arges ne-a invins cu 1 - 0. Dobrin mi-a dat golul. Era un jucator fantastic, nu stiai ce face cu mingea. Si atunci, s-a facut ca centreaza si a tras direct la poarta", isi aminteste Stan Gheorghiu, ca si cum s-ar fi intimplat ieri.

19 ani presedinte la judet

Din 1991, Stan Gheorghiu a fost ales presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal. De 19 ani, acesta a trecut peste mai multe alegeri, dar de fiecare data a cistigat. "Am cautat sa fiu impartial in toata aceasta perioada. Eu cred ca AJF Vrancea are un bilant favorabil. Am cautat sa fac tot ce este posibil pentru mentinerea echipelor de fotbal si a bazelor sportive. Ce s-ar fi intimplat oare daca in urma cu citiva an i-as fi dat afara din campionat pe cei de la Panciu, pentru ca aveau datorii? I-am incurajat, au trecut cu brio peste acel moment si acum au ajuns unde au ajuns. Este important ca majoritatea echipelor care au cistigat campionatele judetene au promovat in Liga a treia. Nu mai este problema noastra, a celor de la AJF, daca nu exista si posibilitati financiare ca aceste formatii sa joace in Liga a treia", spune Stan Gheorghiu. Acesta a anuntat zilele trecute ca noile alegeri pentru sefia AJF se vor organiza in luna martie. Foarte probabil, Gheorghiu va candida pentru un nou mandat, dar este de asteptat sa aiba si contracandidati. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.