Sport

Focsaneanul Adrian Dochioiu, observator la Campionatul European de Taekwondo

Ciprian Fânaru
19 nov 2009 927 vizualizări
Taekwondo e un sport de lupta originar din Coreea

In perioada 13-15 noiembrie s-a desfasurat in localitatea Portimao din Portugalia Campionatul European de Poomsae (tehnica ) in disciplina Taekwondo WTF. Federatia Romana de Taekwondo WTF a delegat in calitate de observatori la aceasta competitie trei reprezentanti ai tinerei generatii de tehnicieni: vrinceanul Adrian Dochioiu - 2 Dan Taekwondo WTF, Geta Matei - 2 Dan Taekwondo WTF si Octavian Bigu - 1 Dan Taekwondo WTF, instructori si presedinti ai unor cluburi de Taekwondo din Focsani, Bucuresti si Tirgu-Mures. Scopul delegatiei Romaniei a fost de a acumula experienta in vederea reprezentarii tarii pe viitor la competitii de acest gen si totodata pentru organizarea in acest an a primului concurs la nivel national de Poomsae. Evenimentul a fost de un nivel tehnic inalt si s-a bucurat de participarea a peste 300 de sportivi din 22 de tari europene, dovada ca disciplina olimpica Taekwondo WTF este in continua expansiune si cistiga din ce in ce mai multi adepti. "Acest sport nu este, din pacate, atit de bine cunoscut in tara noastra, in majoritatea cazurilor facindu-se o mare confuzie intre stilurile Karate-Do si Taekwondo, intre care exista diferente notabile, atit sub aspectul originilor cit si al tehnicilor folosite si arbitrajului competitional", a precizat Adrian Dochioiu. Karate-do este un stil de arte martiale de origine japoneza, provenit initial din insula Okinawa si inseamna in traducere "Arta luptei cu mina neinarmata". Taekwondo e un sport de lupta originar din Coreea, provenit din stilul autohton "Tae Kyon" la care au fost adaugate ulterior anumite elemente din Karate, interferentele fiind inevitabile si cauzate de cei aproape 50 de ani in care Peninsula Coreea a fost sub ocupatie japoneza. Din anul 1986 Taekwondo WTF a fost inclus ca sport demonstrativ la Jocurile Olimpice de la Seoul, devenind apoi sport olimpic incepind cu editia Sidney 2000. In acest moment, dintre artele martiale, Judo si Taekwondo WTF sint oficial sporturi olimpice. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 12 ore, 46 minute, 58 secunde
Felicitari d/lui Dochioiu !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.