Sport

Ghinion spatial

Ziarul de Vrancea
29 iul 2005 634 vizualizări
NASA suspenda din nou zborurile cu naveta

NASA a anuntat ca suspenda urmatoarele zboruri cu naveta, dupa ce a descoperit ca o bucata de spuma izolanta s-a desprins in timpul lansarii lui Discovery si ar fi putut avea efecte dezatruoase.


Potrivit unor imagini din primele citeva minute de la lansarea lui Discovery, prezentate de NASA, o bucata de spuma izolanta s-a desprins de la rezervorul central. Verificarile facute pe orbita au aratat ca scutul termic nu a suferit fisuri notabile. O bucata de spuma izolanta de 750 de grame, provenita de la rezervorul extern al navetei Columbia a fisurat scutul termic al navetei in primele minute ale ascensiunii sale, pe 16 ianuarie 2003, cauzind explozia sa la revenirea in atmosfera, 15 zile mai tirziu. NASA a cheltuit peste un miliard de dolari de atunci pentru a face modificari, mai ales la rezervorul extern al navetei, pentru a reduce cit mai mult riscurile ca bucati de spuma izolanta si de gheata sa se desprinda de acesta sub forta vibratiilor in timpul lansarii si ascensiunii navetei. Toate aceste modificari nu au fost insa de folos, din moment ce la lansarea lui Discovery s-a produs aproape acelasi incident. "Pina nu vom rezolva aceasta problema nu vom mai avea lansari", a declarat, Bill Parsons, directorul programului navetei la o conferinta de presa de la Centrul Spatial de la Houston, Texas. "Daca am fi descoperit o potentiala problema de acest gen la Discovery am fi facut modificari", a adaugat el, spunind de asemenea ca NASA "a facut o greseala".

Parsons a aratat ca in cazul lui Discovery, bucata de spuma izolanta desprinsa de la rezervorul central, aproximativ de aceleasi dimensiuni ca in cazul Columbiei, nu pare sa fi atins naveta.


Esecuri notabile la NASA

Acest nou esec al agentiei spatiale americane pune sub semnul intrebarii reluarea constructiei ISS, pe jumatate terminata, si care depinde de zborurie celor trei navete pe care le mai are NASA. Construite in urma cu 30 de ani, navetele vor fi scoase din uz in 2010. Aceasta noua lovitura pe care o primeste NASA intervine dupa o serie de alte probleme care i-au afectat prestigiul. Pe 13 iulie, NASA a anulat lansarea lui Discovery pentru ca a descoperit in ultimul moment o defectiune inexplicabila la unul din senzorii de la rezervorul extern. Dupa zece zile de eforturi intense a mii de ingineri, NASA tot nu stabilise cu certitudine cauza acestei defectiuni, care nu s-a repetat insa la lansarea de marti a lui Discovery. In mai, agentia a fost nevoita sa amine cu doua luni reluarea zborurilor spatiale dupa ce a descoperit ca formarea de gheata pe conductele exterioare ale rezervorului central, ce contine hidrogen si oxigen lichid la temperaturi de minus 253 de grade Celsius, reprezinta un risc prea mare in timpul lansarii. Pentru a elimina acest risc, NASA a modificat rezervorul extern dotindu-l cu un sistem de incalzire.


Echipajul lui Discovery a ajuns la bordul ISS

Cei sapte membri ai echipajului navetei Discovery au patruns la bordul Statiei Spatiale Internationale, unde au fost intimpinati de americanul John Phillips si rusul Serghei Krikalev. Astronautii si-au strins miinile cu caldura si au inceput o discutie animata, fiind filmati in direct de camerele NASA. Naveta a arimat la ISS la ora 14.18, ora Romaniei, dar au trecut doua ore pina cind echipajul lui Discovery a intilnit echipajul de pe ISS. Verificarile etanseitatii mecanismelor de fixare ale navetei la ISS au durat 90 de minute, apoi a urmat presurizarea pasajului dintre cele doua. Potrivit programului stabilit de NASA, la patru ore de la sosirea pe ISS, echipajul lui Discovery trebuie sa mearga sa se odihneasca. Ei vor ramine opt zile pe ISS, unde au venit pentru a livra peste 12 tone de hrana, echipamente si piese de schimb.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.