Sport

Ora de sport, in sala de clasa

Dan Chiriac
22 ian 2009 2154 vizualizări
Elevii de la Liceul de Muzica si Arte Plastice Focsani isi desfasoara orele de educatie fizica si sport intr-o sala de sport improvizata u elevii nu pot sa joace fotbal sau baschet decit vara u conducerea liceului spera sa se mute intr-un sediu nou, chiar daca vor trebui sa imprumute sala de la scoala vecina

Elevii Liceului de Muzica si Arte Plastice "Gheorghe Tattarescu" din Focsani isi desfasoara orele de educatie fizica si sport intr-o clasa, transformata in sala de sport. Lipsa unei cladiri adecvate pentru liceul focsanean face ca elevii de aici sa invete intr-un imobil impropriu. Cu toate acestea, cadrele didactice incearca sa faca fata situatiei si spera in zile mai bune, mai ales ca au promisiunea mutarii intr-un spatiu nou.

Ora de sport la liceul focsanean incepe chiar in clasa, care pentru citeva zeci de minute se transforma in vestiar. "Elevii nu au vestiare pentru a se schimba, asa incit o fac in clasa. Pe rind, mai intii fetele, apoi baietii, acestia se schimba. Din acest motiv trebuie sa le dau drumul cu cinci minute mai devreme de la ora, pentru a putea sa se schimbe pentru orele urmatoare", ne-a spus profesorul de educatie fizica si sport Cosmin Chirita. Ajunsi in "sala" de sport, elevii iau loc pe cele doua banci lipite de perete. "Ne desfasuram activitatea intr-o sala de clasa, de aproape 50 de metri patrati. Cu toate acestea, am avut participari la Olimpiada Nationala a Sportului Scolar, cu echipa de fotbal sau cu cea de majorete. Cea din urma chiar a obtinut un loc trei la concursul organizat de Inspectoratul Scolar", adauga profesorul Cosmin Chirita. Acesta are loc in sala improvizata sa puna doua saltele, unde elevii sa-si dea probele la gimnastica. Spatiul avut la dispozitie permite doar o scurta incalzire, exercitii de gimnastica, saritura peste cal si, in cele din urma, ca unic sport, tenisul de masa. "Vara avem curtea, unde putem sa facem o ora normala de sport, dar pe frigul asta nu putem scoate elevii afara. Ne limitam acum la ce activitati putem face in spatiul respectiv", spune celalalt profesor al catedrei de educatie fizica si sport, Florin Tudosa. Toate acestea vin in contradictie cu dotarile care le detine scoala. "Am primit materiale, avem masa de tenis, fileu de volei, mingi pentru toate disciplinele, dar nu avem ce face cu ele! Stam si ne uitam la ele!", adauga Cosmin Chirita. In ciuda acestor conditii, unii dintre elevi nu se dau la o parte si practica sportul din placere. "Ca aspect fizic este foarte greu, dar avind in vedere ca avem profesori care stiu sa suplineasca lipsa de spatiu, orele de sport devin placute. Am vrea si noi sa jucam fotbal, baschet sau sa facem o incalzire normala, dar acest lucru este imposibil. Ne trebuie si noua o sala, mai ales ca ne pregatim pentru BAC si nu avem unde sa ne facem exercitiile necesare pentru acest examen", ne-a spus Dragos Durbaca, elev in clasa a XI-a.

Sperante"¦

Greutatile copiilor si a cadrelor didactice sint cunoscute si sustinute de catre conducerea unitatii de invatamint. Directoarea Viorica Moldovianu spera ca liceul sa se mute in cel mai scurt timp, chiar daca nici in noul imobil nu ar exista o sala de sport. "Sustinem elevii sa faca sport. Nu agreez ideea ca elevii sa fie scutiti de la aceste ore pentru nu stiu ce motive. Copiii au nevoie de miscare. Cladirea in care functionam nu corespunde. Nu avem o sala de sport, ci un cabinet de sport, in timp ce curtea apartine unei alte unitati de invatamint. In ciuda acestor neajunsuri, am achizitionat materiale sportive pe care nu putem insa sa le folosim. Cu toate acestea, o parte dintre elevi sint interesati de sport!", a spus profesoara Viorica Moldovianu. Directorul spera ca in perioada urmatoare sa poata muta liceul intr-un alt spatiu si sa schimbe denumirea acestuia. "Cladirea de linga Inspectoratul Scolar se pare ca este destinata pentru noi. Dar nici acolo nu avem sala de sport si va trebui sa avem negocieri cu cei de la Scoala 3 pentru folosirea salii. Oricum, sintem singura scoala din Focsani care nu detinem o sala de sport dupa norme si nevoi. In multe scoli din mediul rural exista conditii mult mai bune ca ale noastre", a adaugat directorul Viorica Moldovianu. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.