Sport

Irlandezu" a reusit aproape totul in doar doi ani

Ciprian Fânaru
20 dec 2008 1016 vizualizări
La 19 ani, Ionel Badiu este in cel mai bun moment de pina acum al carierei sportive u cel mai bun rugbyst vrincean al anului 2008 vrea sa joace pentru prima reprezentativa de seniori u Lasind modestia la o parte pot spune ca sint number one . Am stat in camin si colegii mei s-au gindit sa-mi dea porecla de Irlandezu". Nu ma deranjeaza, pentru ca au dreptate , ne-a dezvaluit cu sinceritate sportivul Ionel Badiu

Povestea incepe in anul 2006, atunci cind un elev de la liceul din Vidra a vrut sa-si urmeze visul. "M-am apucat de rugby tirziu, la 17 ani, cind am trecut in clasa a XII-a. Parintii n-au fost de accord, dar tata m-a sutinut dupa ceva timp. Totul s-a intimplat repede... Eu il stiam pe antrenorul de judo de la LPS, Stanica Grosu, dumnealui mi-a zis cum dau de domnul Ion Viorel, cel care pregateste rugbystii de la Liceul cu Program Sportiv Focsani. La doua saptamini dupa discutia cu antrenorul de la rugby am intrat din postura de rezerva la un meci oficial la Braila. Asta se intimpla in septembrie si imediat m-am transferat cu scoala la Liceul Sportiv din Focsani. Primul meu meci ca titular a fost dupa o luna, contra Birladului. Destul de bine pentru un baiat de preot din satul Burca, nu?", spune zimbind masivul sportiv. Ascensiunea este vazuta ca ceva firesc de tinarul roscat, cu alura de luptator. "La LPS am jucat la juniori II. Dupa un meci in deplasare cu Dinamo, am fost remarcat si chemat in lotul largit al nationalei U18. Cu baietii de la lot am fost in cantonamente la Piatra Arsa, la Navodari. Jocul bun din amicale m-a propulsat la lot si am participat la turneul final al Campionatului European de rugby U18", ne-a mai spus sportivul Ionel Badiu.

Mindria de a juca pentru "stejarei"

Urmeaza pentru Ionel Badiu debutul la nationala, incarcat cu emotia si greutatea tricoului reprezentativei. "Am debutat la nationala in meciul cu tara gazda, Franta, selectionerul trimitindu-ma in teren dupa pauza. Desi am pierdut la scor acel meci, amintirea debutului ramine. Cu Rusia apoi am cistigat la citeva puncte diferenta. In finala pentru locurile 5 - 6 am batut Georgia si am iesit pe locul al cincilea. Aceasta a fost si ramine cea mai buna performanta a Romaniei la U18. O amintire interesanta din Franta este vizita pe care am facut-o in regiunea Armagnac din Gasconia, acolo am vazut unde s-a facut primul coniac din lume", povesteste pe nerasuflate rugbystul vrincean. Valoarea n-avea cum sa treaca neobservata, si baiatului nascut in anul 1989 i s-a dat sansa sa evolueze la o grupa mai mare de virsta. "Am trecut la juniori I, U19, desi eram mai mic cu un an. Am fost titular in toate meciurile si am jucat cu echipa in semifinale cu Dinamo, meci pierdut. In finala mica am cedat in fata echipei Cleopatra Mamaia. In sezonul 2007 - 2008 eram la cei de virsta mea, la U18, de asemenea titular incontestabil. Joc mereu cu numarul 1 pe tricou. Lasind modestia la o parte pot spune ca sint "number one". Am stat in camin si colegii mei s-au gindit sa-mi dea porecla de Irlandezu"â„¢. Nu ma deranjeaza, pentru ca au dreptate, am parul roscat si seman cu un irlandez autentic", mai spune cu sinceritate Ionel Badiu. Sezonul foarte bun si-a lasat amprenta asupra mentalitatii "Irlandezului". "Am fost al doilea marcator al echipei dupa Adrian Dima. Am marcat 16 eseuri, o cifra impresionanta tinind cont de postul meu de pilier (Fiecare dintre inaintasii din prima linie la rugbi "" n.r.). Am jucat finala mica contra Liceului Aurel Vlaicu Bucuresti. Partida mi-a ramas in memorie ca una frustranta, pentru ca am pierdut in ultimul minut dupa o greseala impardonabila. Pina atunci conduceam, dar adversarii au dat un eseu in ultimul minut si au cistigat. Aceasta s-a intimplat in iunie 2008", isi aminteste Ionel Badiu. Gala Sportului Vrincean din 2007 l-a regasit pe locul patru in "top 10" sportivi ai judetului si pe primul loc la LPS Focsani. Si in 2008 a fost pe primul loc.

"Am venit acasa campion european"

Vara lui 2008 a insemnat o borna importanta in cariera promitatorului pilier, care a jucat prima oara la seniori. Imprumutul la Cleopatra Mamaia i-a dat posibilitatea juniorului sa guste din duritatea primei divizii. "In vara lui 2008 m-am transferat la Cleopatra Mamaia si am facut pasul la seniori. Echipa constanteana era, ca sa zic asa, «dusmanul de moarte». Ii batusem de unul singur, cind evoluam la LPS. Erau favoriti la campionat, dar s-au impiedicat la Focsani, eu am dat singurul eseu al meciului si i-am invins cu 8 - 0. Dupa transfer, n-am apucat sa stau prea mult la Cleopatra, ca am plecat la nationala U19", explica Ionel Badiu. Noua sa echipa este descrisa intr-un mod plastic de componentul echipei nationale U19. "Acum joc la o echipa tinara, care are in componenta jucatori din toata tara. E un club privat, condus de un Gigi Becali al rugby-ului, cum imi place mie sa-l numesc pe patronul Vasile Chirondojan. Fara falsa modestie, mai vreau sa spun ca am fost pe locul doi in topul jucatorilor de la club." Cea mai mare realizare a celui poreclit "Irlandezu"â„¢"a fost cistigarea Campionatului European U19 desfasurat in Polonia. Traseul stejareilor a fost urmatorul: victorie lejera cu Belgia, egal cu Portugalia si finala impotriva puternicilor georgieni. Meci greu, cu scor strins si rasturnari de situatie, scor final 31 - 28, bonus calificarea la Campionatul Mondial U20 din Kenya in 2009. "In Polonia a fost frumos, sint ospitalieri, mi s-au parut mai organizati ca noi, ca sa nu mai vorbesc de curatenie. Am vizitat cea mai mare catedrala din caramida de pe continent in Sopot si cel mai mare ponton de lemn din lume la Gdansk ", isi aminteste rugbystul. "Am venit «nervos» acasa, doar eram campion european", glumeste sportivul. Debutul in Superliga Nationala de seniori a fost in fata Timisoarei. Cel mai bun sportiv de la LPS si cel mai bun rugbyst din judet in 2008, pilierul de 1,85 metri si 110 kg are planuri mari de viitor. "As vrea sa am rezultatele lui Petru Balan. Cel mai mult imi place de Phil Vickery din nationala Angliei, care e tot pilier si cu care ma aseman fizic. Obiectivul meu e sa ajung intr-un campionat puternic, preferabil Anglia si vreau sa joc pentru echipa nationala de seniori", nu-si ascunde ambitia Ionel Badiu, un model demn de urmat si un exemplu ca se poate ajunge sus daca muncesti si ai valoare. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.