Sport

Vrancea si campionii ei olimpici

Dan Chiriac
23 iul 2008 1184 vizualizări
Cinci vrinceni au participat pina acum la cea mai importanta intrecere sportiva din lume. Corneliu Ion este singurul medaliat cu aur, la tir, iar gimnasta Gina Gogean s-au intors cu cinci medalii de argint si bronz de la Barcelona si Atlanta. Alin Moldoveanu si Vali Elisei sint sperantele Vrancei la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, care incep peste doua saptamini

Cu doua saptamini inainte startul Jocurilor Olimpice, directorul Directiei pentru Sport Vrancea, profesorul Petre Plopeanu, a prezentat o scurta istorie a sportului vrincean, in cadrul unui seminar desfasurat la Piatra Neamt. In prezenta directorului Ion Pandele, din cadrul Agentiei Nationale pentru Sport, mai multi sefi de DTS-uri din tara s-au reunit in orasul de sub "Pietricica", unde au discutat despre enciclopedia sportului romanesc. Petre Plopeanu a avut o alocutiune de zece minute, in cadrul careia a prezentat judetul, a vorbit despre potentialul organizatoric si de performanta si a prezentat structurile sportive din judet. In acest moment, in Vrancea exista cinci cluburi de drept privat, opt asociatii judetene pe diferite ramuri sportive, 23 de cluburi sportive si trei unitati scolare de profil. Un moment aparte l-a reprezentat prezentarea numelor grele din sportul vrincean. In acest moment, Vrancea are un singur campion olimpic, Corneliu Ion, care a cistigat medalia de aur in 1972, la tir, la Olimpiada de la Munchen. Gina Gogean a obtinut doua medalii de argint si trei medalii de bronz la olimpiadele de la Barcelona si Atlanta. Vrancea se poate mindri si cu George Alexandru Plagino, primul tirist din Romania care a participat la Jocurile Olimpice. Sportivul, nascut in Dumbraveni, a luat parte la JO de la Paris din 1900, unde o obtinut locul 13. Plagino (1877 "" 1949) a fost al doilea membru roman al Comitetului International Olimpic, dupa Printul Ghica. Acesta a intrat in CIO in 1908. De asemenea, Plagino a fost membru al Comitetului Olimpic Roman intre anii 1914 - 1938. Vrinceanul a intrat si in politca devenind senator. Alti doi vrinceni au ajuns la Jocurile Olimpice in decursul timpului. Victor Teodorescu s-a situat pe locul sase cu echipa de pentatlon, la Olimpiada de la Melbourne, din 1964, iar Paul Copu s-a calificat in finala probei de 3.000 metri obstacole la Olimpiada de la Moscova, din 1980. La Beijing, alti doi vrinceni vor incerca sa urce pe podium. Alin Moldoveanu va concura la tir, iar Vali Elisei va fi titulara in nationala feminina de handbal. La seminarul de la Piatra Neamt, Petre Plopeanu a adus aminte si de patru nume importante in sportul vrincean care au ajuns sa conduca institutii de renume. Fosta gimnasta Elena Firea este in prezent rector la Academia Nationala pentru Educatie Fizica si Sport Bucuresti, fostul gimnast Horia Dulgheru a fost decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport Galati, fostul atlet Mihai Capatina este director in cadrul Agentiei Nationale pentru Sport, iar fostul atlet Ovidiu Gavrila este promotorul sportului de performanta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.