Sport

Cum au ajuns falimentare societatile care sponsorizau Unirea Focsani

Cristi Irimia
20 mai 2005 742 vizualizări
Datoriile catre bugetul de stat erau date uitarii, sub protectia politicienilor PSD-isti. Statul vrea sa recupereze acum datoriile prin transferurile de jucatori.


Suporterii au protestat pentru dezinteresul oficialitatilor fata de echipa-fanion


Tribunalul Vrancea a declarat in urma cu citeva saptamini falimentul societatilor care au sponsorizat echipa de fotbal Unirea Focsani in ultimii 3 ani. Falimentul a fost cerut de Directia Generala a Finantelor Publice, ca urmare a datoriilor de peste 10 miliarde de lei pe care SC Unirea 2002 Focsani SA si SC Fotbal Club Expres SRL le au la bugetul de stat.

Raportat la datoriile pe care le au divizionarele A, suma respectiva nu este mare, insa pentru o echipa din esalonul secund poate fi considerata uriasa. La ambele esaloane insa mecanismul prin care datoriile s-au acumulat a fost acelasi.

Astfel, conducatorii de cluburi achitau contractele jucatorilor, ale antrenorilor, cheltuielile legate de cantonamente si deplasari, dar n-au avut grija niciodata sa plateasca datoriile la bugetul de stat, constituite in principal din contributii la asigurarile sociale (22%), sanatate (7%) si somaj (3%).

Societati abandonate, societati infiintate

In acest mod se adunau datorii uriase pe o societate care sustinea financiar clubul, apoi aceasta era abandonata si infiintata alta care prelua numai activele, nu si pasivele. De exemplu, Dinamo si Rapid au fost finantate pina acum de cite 3 societati. Doua au datorii uriase, a treia e practic curata, adunind debite de numai citeva luni, ceea ce nu reprezinta un risc.

Legal, societatile vechi nu sint exonerate de datorii, administratorii acestora raspunzind penal pentru toata activitatea, dar nimeni n-a fost tras la raspundere pina acum.

Acest mecanism a fost dezvaluit recent de Gazeta Sporturilor, care a prezentat si principalele datorii pe care echipele din primul esalon le au la bugetul de stat.

La Focsani, situatia a fost asemanatoare. Din anul 2002 si pina acum, actionarii societatii comerciale Unirea 2002 Focsani, printre care se numara Vasile Rosca, Liviu Jitea, Andrei Tanase si Doru Simiz, nu au achitat datoriile catre bugetul de stat, sumele cumulate ajungind la valorile amintite mai sus.

Unirea s-a vrut a fi obiect electoral

Finantele n-au cerut pina la alegeri falimentul Unirii deoarece echipa era manevrata ca si obiect electoral de PSD-isti, iar tinerea ei era echivalata cu o serie de voturi in plus. Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din tirg, astfel ca PSD-ul a suferit un esec la alegeri, iar echipa a fost abandonata ulterior.

Actuala putere pare hotarita sa recupereze toate datoriile cluburile, astfel ca se prefigureaza un pachet de masuri severe. Ministerul de Finante ar putea emite hotariri prin care banii incasati din transferuri externe si interne, de catre cluburile datoare, sa ajunga direct la buget, iar actionarii sa raspunda in solidar si cu celelalte bunuri pe care le detin.

Nu este exclus ca aceeasi reteta sa fie aplicata si la Unirea 2002 Focsani. In vara, actionarii formatiei vrincene ar putea ceda o serie de jucatori (Panfil, Dogaru, Dinu, etc.) pentru a vira sumele obtinute la bugetul de stat, in contul datoriilor de miliarde.

CASETA


Cluburile cu cele mai multe probleme:

CLUB SUMA Societati finantatoare

Steaua 412.462.783.000 2

FC Brasov 173.637.408.000 3

U. Craiova 140.382.242.000 5

FC National 99.985.243.000 3

Dinamo 98.260.888.000 3

Rapid 86.576.028.000 3

Otelul Galati 74.852.619.000 1

----------------------------------------------------------

Unirea Focsani 10.015.082.470 2


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.