Sport

Pe Everest, fără oxigen şi şerpaşi

Ziarul de Vrancea
7 apr 2017 708 vizualizări
Cel mai prodigios alpinist roman, Horia Colibăşanu, a plecat spre o nouă performanţă în Himalaya

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a plecat  în Himalaya, pe Everest (8.848 metri) în cea mai performantă expediţie romanească pe acest varf, în condiţiile în care ascensiunea se va desfăşura fără oxigen şi fără şerpaşi. Rezultatele testelor medicale făcute alpinistului timişorean au arătat că starea fizică a acestuia este cu 25 la sută mai bună decat cea avută în urmă cu doi ani.  “Mă simt foarte bine şi a fost o veste extraordinară faptul că testele de efort confirmă că sunt în stare să urc pe Everest, cel mai sus, aşa cum mi-am propus, fără oxigen, fără şerpaşi. Sunt pregătit de această expediţie. Cu vreme bună pe munte, ascensiunea se va întampla aşa cum am planificat-o împreună cu partenerul meu Ralf Dujmovits.  Am finalizat ultimele pregătiri în ţară, mancare, echipament, mă îndrept spre Belgrad, de unde voi zbura spre Kathmandu, via Abu Dhabi”, a declarat Horia Colibăşanu.
Expediţia în Himalaya se va derula în mai multe etape. La sosirea în Kathmandu, Colibăşanu îşi va organiza echipamentul şi logistica necesare pe munte. După cateva zile, va porni cu un avion spre Lhasa, locul de pornire spre munte, respectiv tabăra de bază, la 5000 m. Acolo va avea loc prima fază de aclimatizare şi instalarea corturilor pentru momentele de odihnă şi refacere. După aproximativ o săptămană, Horia Colibăşanu va urca în tabăra de bază avansată (6400m) unde va sta cel mai mult pentru aclimatizare şi antrenamente. Periodic, pentru refacerea organismului, va mai coborî în tabăra de bază. Ziua de varf, în funcţie de prognoza meteo, este programată în intervalul 18 - 22 mai 2017. “Este una dintre cele mai importante expediţii pentru mine. îmi spunea un prieten că dacă urci pe K2 fără oxigen şi şerpaşi, Everestul este floare la ureche fără oxigen. O să văd ce îi spun acestui prieten cand mă întorc”, a adăugat Colibăşanu. Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Colibăşanu, Everest fiind al optulea varf de peste opt mii de metri pe care sportivul doreşte să îl aibă în palmares. Horia Colibăşanu are, în prezent, în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 varfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. ”Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în 2004, este considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul romanesc. Performanţa lui a rămas neegalată în Romania”, arată comunicatul citat.
Munţii pe care a urcat pană acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, pană în 2016, făcand echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia. Expediţia cu final tragic din Annapurna, din 2008 - cand şi-a pierdut prietenul şi partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia. Timişoreanul a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpinişti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operaţiune de salvare din istoria Himalayei. De asemenea, Horia Colibăşanu este singurul alpinist roman care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.