Sport

A înviat scuderia!

Ziarul de Vrancea
26 mar 2017 814 vizualizări
Sebastian Vettel (Ferrari) a caştigat prima cursă de Formula 1 a anului, Marele Premiu al Australiei * piloţii Mercedes s-au clasat pe locurile II şi III

Sebastian Vettel şi Ferrari au oprit, cel puţin pentru moment, dominaţia Mercedes din ultimele trei sezoane ale Campionatului Mondial de Formula 1. În prima etapă din 2017, disputată ieri la Melbourne, pilotul german s-a impus datorită strategiei, cu o margine de zece secunde, în faţa britanicului Lewis Hamilton şi anunţă revenirea scuderiei în prim-planul Marelui Circ. Anul 2016 a întregit hegemonia Mercedes, care încheia un ciclu de trei ani cu performanţe zdrobitoare faţă de concurenţă: doar opt curse pierdute din 59 desfăşurate în această perioadă. Ferrari termina pe locul al treilea în clasamentul constructorilor, la 70 de puncte de Red Bull şi la 367 de puncte de campioană. Însă echipa italiană pare că s-a adaptat cel mai bine la schimbarea regulamentului tehnic pentru 2017. Testele dinaintea sezonului au fost încurajatoare pentru Ferrari, dar calificările Marelui Premiu al Australiei l-au adus în frunte pe Lewis Hamilton.
Britanicul a obţinut cel mai bun timp sambătă, cu un nou record al circuitului Albert Park, Vettel a fost al doilea, la aprope 300 de miimi de secundă de Hamilton şi doar cu 25 de miimi mai rapid decat Valtteri Bottas, cel care l-a înlocuit pe campionul en titre, Nico Rosberg, la Mercedes. Al doilea pilot Ferrari, Kimi Räikkönenm  şi Max Verstappen de la Red Bull au completat Top 5 în calificări. Ieri, toţi cei cinci piloţi din frunte şi-au păstrat poziţiile după start. Verstappen a încercat un atac mai agresiv asupra lui Räikkönen în primele viraje, fără succes însă. În primele tururi, Hamilton nu s-a putut îndepărta la mai mult de două secunde de Vettel. După aproape o treime din cursă, germanul s-a apropiat în zona de acţiune DRS de lider, iar acesta a decis să intre la boxe pentru schimbul de cauciucuri, în turul 18/57. Vettel a mai rămas şase tururi pe circuit, construindu-şi avansul necesar să-l depăşească pe adversarul său direct.  Germanul a schimbat pneurile în turul 24 şi s-a întors pe pistă înaintea lui Hamilton. între ei se afla Verstappen, care nu trecuse pe la boxe. Olandezul nu s-a lăsat depăşit de Hamilton, astfel că pilotul Red Bull a început să se îndepărteze.
Sebastian Vettel s-a îndrepatat apoi fără probleme către prima victorie din 2017, a doua din septembrie 2015, de la Singapore, şi a 43-a din carieră. Hamilton a fost ameninţat pe final de noul său coechipier, Bottas, dar finlandezul nu a avut forţa să atace decisiv. Cei doi s-au mulţumit doar cu locurile secundare ale podiumului, cu Hamilton în poziţia a doua. Şapte piloţi din 20 nu au trecut linia de sosire pe circuitul Albert Park din Melbourne. Printre aceştia s-au aflat australianul Daniel Ricciardo (Red Bull) şi spaniolul Fernando Alonso (McLaren-Honda). Confruntat cu probleme tehnice, favoritul gazdelor nu a mai ajuns pe grila de start, pe care iniţial trebuia să ocupe locul 10, apoi 15, în urma unei penalizări de cinci poziţii pentru schimbarea cutiei de viteze. Ricciardo a plecat de la boxe, după ce piloţii efectuaseră deja două tururi. Alonso a abandonat cu trei tururi înainte de final, confirmand lipsa de fiabilitate a monopostului McLaren-Mercedes. Schimbarea de regulament tehnic a îndeplinit două dintre obiectivele propuse: maşini mai rapide şi stoparea dominaţiei Mercedes. Depăşirile şi duelurile roată la roată sunt încă la un nivel scăzut pentru a asigura spectacolul atat de aşteptat de fanii Formulei 1. (News.ro).
Clasamentul cursei: 1. Sebastian Vettel (Ferrari); 2. Lewis Hamilton (Mercedes); 3. Valtteri Bottas (Mercedes); 4. Kimi Räikkönen (Ferrari); 5. Max Verstappen (Red Bull); 6. Felipe Massa (Williams); 7. Sergio Perez (Force India); 8. Carlos Sainz jr. (Toro Rosso); 9. Daniil Kviat (Toro Rosso); 10. Esteban Ocon (Force India). Următoarea etapă a Marelui Circ, Marele Premiu al Chinei, va avea loc la 9 aprilie, la Shanghai.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.