Sport

Primul discurs al lui Trump în Congres. Egocentricul moderat

Ziarul de Vrancea
6 feb 2017 677 vizualizări
Preşedintele american şi-a cizelat, în faţa congresmenilor, retorica populistă, fără a uita de promisiunile făcute în campania electorală

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat apariţia unei ”noi mândrii naţionale” în prima sa adresare din faţa congresmenilor, susţinând că aplicarea dură a legislaţiei imigraţiei reprezintă cheia pentru a crea locuri de muncă pentru cetăţenii americani. De asemenea, miliardarul republican le-a cerut congresmenilor să-i susţină politicile fiscale şi de reglementare a industriei, care vor readuce măreţia Americii.
În timpul primelor 40 de zile de mandat prezidenţial, miliardarul republican şi-a reluat promisiunea de a pune pe primul loc America - însă a evitat să-şi traducă viziunea populistă într-o realitate legislativă. ”Acum începe un nou capitol al măreţiei Americii. O nouă mândrie naţională ia naştere în naţiunea noastră. Un nou val de optimism pune acele visuri imposibile la îndemână”, a declarat preşedintele american în ropotele de aplauze ale reprezentanţilor şi senatorilor republicani din Congres.

Închisori pentru imigranţi?

Donald Trump a promis că va economisi miliarde de dolari prin aplicarea dură a legislaţiei imigraţiei, amintind inclusiv de promisiunea sa de a ridica un zid antiimigraţie la graniţa sudică, dar fără a menţiona ţara care va plăti  pentru acest zid. ”Trebuie să refacem integritatea şi să restabilim domnia legii la graniţele noastre”, a spus preşedintele american, în timp ce a promis construirea unui ”mare, mare zid” la graniţa sudică dintre Statele Unite şi Mexic. Liderul de la Casa Albă a susţinut că aplicarea dură a legislaţiei imigraţiei reprezintă cheia stimulării locurilor de muncă şi a salariilor pentru angajaţii americani, precum şi pentru reducerea criminalităţii în SUA. Donald Trump a promis că va introduce un sistem de imigraţie bazat pe merit, care va reglementa noile veniri şi va reduce numărul muncitorilor necalificaţi veniţi ca imigranţi în Statele Unite.
De asemenea, miliardarul republican a susţinut că un sistem de imigraţie asemănător celui australian ar duce la ”creşterea salariilor pentru muncitorime şi ar ajuta familiile care se luptă pentru supravieţuire - inclusiv acele familii de imigranţi - să se alăture clasei de mijloc”. Australia este adeseori criticată de organizaţiile internaţionale pentru politica de imigraţie extrem de dură şi pentru încălcarea drepturilor omului, având în vedere că-i închide pe termen nedeterminat pe imigranţi în două centre de detenţie din  Nauru şi Papua Noua Guinee.

Obamacare, susţinut de mulţi republicani

În cel mai lung discurs ţinut până în acest moment, preşedintele american a promis că va implementa scutiri de impozite masive pentru americanii din clasa de mijloc şi va abroga Obamacare. Mesajul populist al miliardarului republican în ceea ce priveşte economia a fost extrem de important în victoria sa din din alegerile prezidenţiale - ajutându-l să câştige voturi importante în state precum Michigan, Ohio şi Pennnsylvania. Acum, marea provocare constă în traducerea unei retorici în politici concrete şi realizări legislative. Preşedintele american a avut parte de o lună de miere extrem de scurtă, în special din cauza luptelor interne şi a lipsei de experienţă care a marcat nou administraţie prezidenţială, precum şi a semnalelor confuze trimise chiar de către Trump. Aproximativ 44% dintre americani cred că miliardarul republican face o treabă bună, fiind vorba de un minim istoric al aprobării populare pentru prima lună de mandat a unui preşedinte de la Casa Albă. Spre exemplu, conservatorii sunt disperaţi să distrugă cât mai curând posibil Obamacare, însă republicanii pragmatici sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte dezmembrarea unui sistem care a ajutat 20 de milioane de americani să obţină asigurare de sănătate, inclusiv în fiefuri republicane.

Trump s-a referit la propria persoană de 54 de ori

În discursul rostit marţi seara, preşedintele american a făcut de 54 de ori referire la propria persoană, indică agenţia germană DPA, care a realizat o prezentare a cifrelor şi a numerelor cel mai frecvent utilizate de liderul SUA în faţa membrilor Legislativului american. Trump a făcut o referire la deja celebrul zid pe care l-a promis în campanie. Marţi seara, a spus o singură dată că "în curând vom construi un zid minunat, minunat" la graniţa cu Mexicul. Mass-media au avut parte de o menţiune, când preşedintele a spus că victimele infracţiunilor comise de imigranţi au fost "ignorate de media şi reduse la tăcere pentru a deservi interese speciale". Trei au fost referirile la Islam sau la musulmani, în timp ce comerţul a avut parte de cinci menţiuni, în cadrul cărora preşedintele a invocat susţinerea pentru o “politică protecţionistă" instituită contra importurilor de fostul preşedinte american Abraham Lincoln. Temele legate de migraţie au apărut de 11 ori în discurs, inclusiv când Trump a făcut referire la înfiinţarea în cadrul departamentului pentru Securitate Internă a unui birou de monitorizare a crimelor comise de imigranţi. Cuvântul "mare", inclusiv cu sensul "minunat", a fost folosit de 23 de ori. Trump s-a referit, printre altele, la "minunaţii noştri mineri", "minunatul nostru program de infrastructură" şi la sloganul său din campanie, "Să redăm măreţia Americii". Cele mai multe referiri din discursul lui Trump au fost cele la propria persoană, despre care a pomenit de 54 de ori, în variantele "eu", "al meu", "pentru mine" sau "cu mine".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.