Sport

Primul blatist din tenisul romanesc

Ziarul de Vrancea
11 ian 2017 919 vizualizări
Contextul unei ample investigaţii pe scară mondială, Alexandru Carpen a fost suspendat pe viaţă din toate competiţiile

Tenismanul roman Alexandru-Daniel Carpen a fost suspendat pe viaţă, după ce a recunoscut că a trucat meciuri, a anunţat, ieri, BBC.Tennis Integrity Unit (TIU, Unitatea de Integritate a Tenisului) a descoperit că bărbatul de 30 de ani a făcut o propunere de corupere unui alt jucător, al cărui nume nu a fost menţionat, în octombrie 2013. El a recunoscut acuzaţia în 2015, dar doar acum a aflat de extinderea suspendării, după ce ofiţerul care l-a audiat a avut o anumită perioadă la dispoziţie pentru a decide suspendarea. Marţi, fostul tenisman australian Nick Lindahl a primit o interdicţie pe şapte ani şi a fost amendat cu 35.000 de dolari de Tennis Integrity Unit, pentru trucarea unui meci în 2013. Este pentru prima dată cand un jucător roman de tenis este suspendat pentru meciuri aranjate, însă el  este ultimul nume pe o lungă listă de jucători, foşti jucători, arbitri şi intermediari care au trucat sau au conspirat la aranjarea de meciuri pentru mafia pariurilor. Carpen a fost locul 1.088 ATP în 2007 la simplu şi pe un rezonabil loc 274 la dublu, în august 2015.

Situaţia meciurilor aranjate pentru pariuri a devenit un subiect serios pentru diriguitorii tenisului după ce BBC şi Buzzfeed au dezvăluit, în urmă cu un an, că TIU primise în ultimii zece ani numeroase plangeri cu privire la astfel de suspiciuni, care vizau inclusiv jucători de Top 50, însă niciunul dintre aceştia nu a fost sancţionat. Federaţia Internaţională de Tenis şi TIU s-au concentrat în schimb pe partidele arajate la turneele "mici". ITF Futures este seria de turnee din categoria cea mai mică şi la aceste competiţii se înregistrează frecvent acte de corupţie.

 La începutul lunii octombre, arbitrii de scaun turci Serkan Aslan şi Mehmet Ulker au fost suspendaţi pe viaţă de ITF după ce au fost găsiţi vinovaţi de manipulare de scoruri la unele meciuri în beneficiul mafiei pariurilor. La mijlocul lunii septembrie, alţi doi abitri de scaun, Şerzod Hasanov şi Arkhip Molotiaghin din Uzbekistan, au fost suspendaţi pe viaţă de Federaţia Internaţională de Tenis din aceleaşi motive. Ancheta s-a extins la nivel mondial, cu implicarea autorităţilor de stat, şi scoate la lumină, aproape în fiecare zi, noi nume, noi acuzaţi, noi meciuri suspecte sau dovedite a fi fost aranjate în unul dintre cele mai populare sporturi din lume, tenisul. Un "flagel" pe care ITF, ATP şi WTA au refuzat să-l recunoască multă vreme. Între persoanele reţinute s-au aflat şi jucători, cu varste între 17 şi 30 de ani (un minor) şi cu clasare ATP între locurile 800 şi 1.400. Un jucător semiprofesionsit avea rolul de a contacta alţi jucători ce urmau să dispute meciuri aflate în programul caselor de pariuri şi de a-i convinge pe aceştia să piardă un anumit set. Cel mai sonor nume căzut în mana investigatorilor este un campion de Grand Slam la juniori, titlu ce poate deschide larg porţile către succes. Oliver Anderson, în varstă de 18 ani, campionul en titre al Australian Open, la simplu juniori, a fost pus sub acuzare, joi, pentru faptul că ar fi trucat un meci în luna octombrie, la un turneu challenger, în favoarea mafiei pariurilor. Jucătorul antrenat de fostul tenismen australian Wayne Arthurs va compărea în faţa unui tribunal din Latrobe Valley la 2 martie.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.