Sport

Sportul mondial 2016, la modul negativ

Ziarul de Vrancea
28 dec 2016 768 vizualizări
În anul olimpic, sportul nu a avut numai individualităţi de excepţie, sau echipe de superclasă, în acest an olimpic au fost şi multe caractere urate, scandaluri mizerabile, sau nerealizări de marcă. Iată un top 10, al eroilor negativi ai sportului mondial, top realizat de AFP şi preluat prin intermediul AGERPRES.

1. Ryan Lochte. Marele rival al lui Michael Phelps, a dezamăgit la JO de la Rio, atat ca rezultate sportive, cat şi în materie de caracter. Dacă Phelps a adăugat la Rio cinci titluri olimpice şi o medalie de argint la palmaresul său fenomenal , Lochte a fost protagonistul rubricilor de scandal. După ce a petrecut la Rio cu trei coechipieri pentru a sărbători medalia de aur la ştafeta 4x200 m, înotătorul a afirmat că a fost jefuit de falşi poliţişti. Poliţia din Rio a descoperit rapid minciunile sale: Lochte şi-a pierdut sponsorii, a fost suspendat zece luni de federaţia americană şi rămane pasibil de o pedeapsă cu închisoarea în Brazilia.
2. Blestemata naţională a Aregentinei. Finala Mondialului 2014? Pierdută. Finala Copei America 2015? Pierdută. Finala Copei America 2016? Pierdută. Această ultimă înfrangere l-a făcut de altfel să clacheze pe Lionel Messi, care şi-a anunţat retragerea de la echipa alb-albastră, dar apoi a revenit asupra deciziei. Parcursul din preliminariile Mondialului 2018 a devenit un calvar (umilinţă, 0-3, pe terenul marii rivale Brazilia). După ce echipa s-a relansat (3-0 cu Columbia), a trebuit ca un ziarist să-l acuze pe Ezequiel Lavezzi că a fumat canabis în cantonament, făcandu-l pe Messi să fie în fruntea unui boicot al presei după meci.
3. Sam Allardyce. De-abia numit şi a plecat: pe 28 septembrie Sam Allardyce, după 67 de zile în funcţie şi un singur meci, a renunţa la postul de selecţioner al naţionalei de fotbal a Angliei. Tehnicianul fusese prins în capcană de ziarul Daily Telegraph cand dezvăluia, pentru bani, cum pot fi ocolite regulile în privinţa unor transferuri. "Big Sam" ("Marele Sam"), rebotezat "Big Shame" ("Marea ruşine") pe Twitter, rămane ca un simbol al unui fotbal englez într-o criză perpetuă după eliminarea în optimile de finală ale EURO 2016 în faţa Islandei.
4. Sepp Blatter şi Michel Platini. Elveţianul şi francezul erau cei mai puternici oameni de pe planeta fotbal. Pană în decembrie 2015, cand plata controversată de 1,8 milioane de euro care-i leagă i-a privat de postul de preşedinte al FIFA, respectiv preşedinte al UEFA. în acest an ei şi-au jucat ultimele cărţi, depunand apel la Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) de la Lausanne. Suspendarea lor iniţială, de opt ani, a fost redusă la patru ani pentru Platini şi la şase pentru Blatter. Francezul aşteaptă încă decizia unui tribunal civil elveţian. Însă slovenul Aleksander Ceferin a devenit preşedinte al UEFA, iar elveţianul Gianni Infantino este noul conducător al FIFA.
5. Nick Kyrgios. Insulte, amenzi, crize de nervi... Scandalul cu Stan Wawrinka, prietena acestuia, Donna Vekic şi prietenul lui Nick, Thanassis Kokkinakis. Talentul tenismanului australian de 21 de ani a fost eclipsat de o avalanşă de abateri comise, pană acolo încat ATP i-a impus lui Kyrgios o sancţiune foarte rară: să stea departe de terenul de joc şi să fie obligat să consulte un psiholog, el riscand astfel o suspendare mai lungă.
6.Huliganii ruşi la Euro 2016: Imaginile confruntărilor violente din oraşul francez Marsilia, cu ocazia meciului Rusia — Anglia, vor rămane ca adevăratul punct negru al acestei competiţii. Violenţa oarbă a huliganilor ruşi, veniţi cu singurul scop "să-i facă zob" pe fanii englezi, a şocat. în total 35 de răniţi, aproape toţi britanici, şi un sentiment de eşec în materie de securitate. Evenimentele au afectat şi mai mult imaginea sportului rus, aflat într-un uriaş scandal de dopaj de stat.
7. Boicotul vedetelor golfului. Dispreţ, snobism, virusul Zika? Oricare ar fi fost motivele, vedete ale golfului, ca Jordan Spieth, Rory McIlroy, Dustin Johnson sau Jason Day, au declarat forfait pentru Jocurile de la de Rio, compromiţand revenirea acestui sport aparte la Olimpiadă, după mai bine de un secol. Se pune întrebarea ce rost are un turneu olimpic cu doar patru dintre cei mai buni zece jucători mondiali.
Tyson Fury, un balon umflat artificial

8. Tyson Fury. În noiembrie 2015, boxul credea că a găsit noua sa vedetă în această figură excentrică, omul care a reuşit performanţa să-l coboare de pe soclu pe Vladimir Kliciko. Un an mai tarziu, cel autoproclamat "regele ţiganilor" a coborat în fundul prăpastiei. Depistat pozitiv la cocaină, Fury şi-a anunţat retragerea, apoi s-a răzgandit, s-a confruntat cu depresia şi cu gandul sinuciderii, iar în cele din urmă a fost suspendat. Gura bogată şi aroganţa englezului ascundeau o adevărată fragilitate, pe care acum el trebuie s-o trateze, departe de box.
9. Carlos Dunga. Pe 15 iunie, selecţionerul Carlos Dunga a plătit pentru eliminarea naţionalei de fotbal a Braziliei de la Copa America încă după faza grupelor. Înlocuitorul lui Luiz Felipe Scolari după umilinţa în faţa Germaniei (1-7) din semifinalele Mondialului 2014, organizat chiar de Brazilia, Dunga nu a reuşit în doi ani să redreseze situaţia şi să impulsioneze echipa. “Seleçao” arată mult mai bine după ce în locul lui Dunga a fost numit “Tite”, tehnicianul de la Corinthians.
10. Diack tatăl şi fiul. Nu întotdeauna rufele murdare se spală în familie: Lamine Diack, tatăl, preşedintele senegalez al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF) timp de 16 ani, şi unul dintre fiii săi, Papa Massata, descoperă zilnic aceasta de mai bine de un an. Lamine, 83 de ani, este în continuare inculpat pentru corupţie şi spălare de bani în formă agravată în scandalul care a dus la excluderea atletismului rus de la Jocurile Olimpice 2016. Papa Massata Diack, alias PMD, consultant de marketing în cadrul IAAF, ar fi fost, potrivit anchetatorilor francezi, unul dintre actorii sistemului de corupţie pus în practică pentru a acoperi cazurile de dopaj, sistem care ar fi adus mai mult de un milion de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.