Sport

Adrian Alaci a reuşit să pregătească mulţi campioni la tir: Cine sunt cei doi cetăţeni de onoare ai municipiului Focşani?

Dan Chiriac
22 dec 2016 1274 vizualizări
Adrian Croitoru este cel mai important nume dat de judo-ul vrancean, în timp ce de numele lui Adrian Alaci se leagă toate performanţele tirului focşănean în ultimii 40 de ani, inclusiv titlul olimpic obţinut de Alin Moldoveanu u pe lista celor care au primit această distincţie de-a lungul anilor se află printre alţii şi campionii Alin Moldoveanu, Valentina Elisei Ardean, Simona Gogîrlă, Adrian Voinea sau Gina Gogean

Consiliul Local Focşani a votat joi seara acordarea titulului de cetăţean de onoare pentru doi oameni din lumea sportului, ce au făcut cinste oraşului. Adrian Croitoru este cel mai important nume dat de judo-ul vrancean, în timp ce de numele lui Adrian Alaci se leagă toate performanţele tirului focşănean în ultimii 40 de ani, inclusiv titlul olimpic obţinut de Alin Moldoveanu. Adrian Croitoru s-a născut pe 24 februarie 1971 şi este unul dintre cei mai importanţi judoka din Romania. Are patru fete, Anisia, 13 ani, Sara, 11 ani, Ariana, 2 ani şi Thea 1 an. Adrian Croitoru a fost la mai multe ediţii ale Memorialului “Aurel Cîmpeanu”, desfăşurat la Sala Polivalentă din Focşani. “În prezent sunt comisar şef în cadrul MAI şi mă ocup de destinele clubului Dinamo Braşov. Avem şapte secţii, printre care şi judo. Din păcate, în acest moment, sunt unii care consideră că judo se face doar la nivel de copii şi juniori, iar saltul la seniori îl fac prea puţini. Este adevărat însă că de la vârsta de 18 ani, mulţi dintre judoka nu au unde să evolueze, în condiţiile în care nu există cluburi care să ofere ceva. Înainte erau cluburi de judo în multe oraşe din ţară, iar sportivii salariaţi. Acum, cei care practică sportul preferă să se angajeze, pentru un salariu sigur şi nu mai au timpul necesar să vină şi la antrenamente”, spunea Adrian Croitoru la memorialul desfăşurat la Focşani. Judoka din Vrancea este multiplu medaliat la întrecerile naţionale şi internaţionale, fiind mulţi ani component al loturilor naţionale ale Romaniei. 

Campioni pe bandă rulantă

Numele lui Adrian Alaci nu mai are nevoie de foarte multe comentarii. Secţia de tir de la CS Unirea Focşani – CSM Focşani 2007 produce în continuare campioni, chiar dacă antrenorul Adrian Alaci a ajuns la 74 de ani. Antrenorul Adrian Alaci spunea că atragerea copiilor spre acest sport nu este deloc uşoară. “Nu există o posibilitatea de a atrage copiii la tir. Este un sport dificil, greu, nu au nicio motivaţie. Nu se mai dau premieri, indemnizaţii. Ce să facă copiii? să vină să stea două ore cu puşca în mană. Şcoala îi «omoară», cei talentaţi nu sunt lăsaţi de la şcoală să vină la tir. Avem bani puţini. Pentru performanţă avem nevoie de o puşcă bună, o alică bună. Dacă nu se grupează nu poţi face prformanţă. Noi folosim ca alică, ce prindem. Nu putem testa muniţia pe ţeavă. Am avea nevoie de 8-10 serii de muniţie pentru a grupă”, ne-a spus Adrian Alaci. Cu toate acestea, copiii se pregătesc pentru a ajunge pe urmele lui Alin Moldoveanu să ajungă campioni. De-a lungul anilor, Alaci a scos trăgători pe bandă rulantă. După Adrian Moldoveanu, campion olimpic în 2012 a urmat Alin Năstasă, cel mai bun sportiv al judeţului în 2012. Şi în prezent, şcola de tir de la Focşani are nume remarcabile, sportivii focşăneni obţinand constant rezultate notabile la campionatele naţionale. În aceste condiţii, acordarea titlurilor de cetăţeni de onoare vine firesc pentru sportul din Focşani. Pe lista celor care au primit această distincţie de-a lungul anilor se află printre alţii şi campionii Alin Moldoveanu, Valentina Elisei Ardean, Simona Gogîrlă sau Gina Gogean, probabil, cele mai importante nume ale sportului vrancean. (Dan CHIRIAC)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.