Sport

Simiona Halep - numărul 1

Ziarul de Vrancea
20 dec 2016 1004 vizualizări
Retrospectiva anului în tenis, văzută de preşedintele FRT, George Cosac * el o consideră pe Simona ca fiind cea mai bună sportivă a Romaniei pe 2016

Preşedintele Federaţiei Romane de Tenis, George Cosac, a declarat pentru AGERPRES că îi respectă pe toţi medaliaţii olimpici, mondiali şi europeni de la celelalte discipline sportive, dar titlul de sportivul anului 2016 îi aparţine din punctul său de vedere Simonei Halep. ''Noi la federaţie am preferat să dăm anumite premii anul acesta fără să facem un clasament la tenis. La capitolul sportivul roman al anului însă eu aş vedea-o pe Simona Halep. Eu m-aş uita la ce reprezintă tenisul în lume, în cate ţări se practică, care este vizibilitatea, care sunt banii investiţi în sportul respectiv, numărul de competiţii şi numărul de jucători. Deci sunt foarte multe lucruri de luat în calcul. Bineînţeles, respectand absolut toţi sportivii, pentru că toţi muncesc enorm. Dar luand în calcul factorii amintiţi, eu o văd pe Simona sportivul anului, cu tot respectul pentru medaliaţii olimpici, mondiali, europeni din acest an de la celelalte discipline'', a spus Cosac.

Tecău şi Mergea – prima medalie olimpică

 Preşedintele a adăugat că performanţa anului pentru FRT este faptul că Simona Halep s-a menţinut pe locul IV  mondial, iar apoi urmează medalia de argint cucerită de perechea Horia Tecău/Florin Mergea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.  ''Pentru Federaţia Romană de Tenis acesta a fost unul dintre cei mai buni ani, atat din punct de vedere al rezultatelor, cat şi financiar. Am obţinut prima medalie olimpică, adusă de Tecău şi Mergea, iar Simona Halep a participat a treia oară consecutiv la Turneul Campioanelor, confirmandu-şi, astfel valoarea dobandită în anii precedenţi. Cea mai bună performanţă din tenis este greu de spus.Dacă o luăm prin prisma faptului că este prima medalie olimpică, atunci vorbim despre performanţa lui Tecău şi Mergea. Dar să fii numărul 4 mondial, şi aici mă refer la Simona Halep, la o disciplină sportivă cum este tenisul vă asigur că nu este deloc uşor. Simona Halep va avea un an mult mai bun în 2017. A trecut deja peste perioada de acomodare cu antrenorul, cu staff-ul. Cred că s-a maturizat din toate punctele de vedere şi consider că va avea un parcurs mult mai bun. Asta însemnand că va urca în clasament şi va caştiga şi un turneu de Grand Slam'', a afirmat el. 

Anul 2016 a fost unul cu rezultate notabile şi pentru Irina Begu şi Monica Niculescu. ''2016 a fost un an de excepţie şi pentru Irina Begu, care a intrat în primele 30 de jucătoare ale lumii. Apoi, la fel de bine a jucat şi Monica Niculescu. Deci practic sunt cele trei fete excelent situate în clasamentul mondial şi, între ele medalia de argint de la Rio. În plus, merită remarcate şi rezultatele obţinute de Tecău şi Mergea în circuit, fiecare cu partenerii lui de dublu'', a explicat George Cosac. 

Mare decepţie în Fed Cup

Cea mai mare dezamăgire pentru preşedintele Federaţiei Romane de Tenis o reprezintă eşecul echipei de Fed Cup a Romaniei din meciul cu Cehia, din primul tur al Grupei Mondiale. Acesta a menţionat că Romania are valoare să joace finala Fed Cup şi chiar să o caştige. “Noi ne-am fi dorit să ajungem în finala Fed Cup. Am pierdut foarte strans împotriva Cehiei, adversar care ulterior a şi caştigat trofeul. Aşa că eu consider că avem valoare să jucăm finala. Faptul că Cehia după ce a scăpat de noi a caştigat trofeul amplifică un pic dezamăgirea noastră. Cehia venea din postura de triplă campioană mondială şi a caştigat şi anul acesta, dar noi am avut şansa noastră să le batem în acel meci, le-am avut aici. Dacă am fi bătut atunci noi sigur am fi jucat fiala şi  aveam şanse mari să caştigăm şi trofeul'', a menţionat oficialul FRT. 

Echipa de Cupa Davis va fi reconstruită

Cosac a menţionat că nivelul echipei Romaniei de Cupa Davis este puţin mai scăzut şi în aceste condiţii nu existau aşteptări mari în 2016. El a anunţat însă că în 2017 va avea loc o reconstrucţie a echipei Romaniei de Cupa Davis. ''La Cupa Davis din păcate valoarea nu ne permite să aspirăm mai sus. Cred că e posibil ca anul următor să intervină anumite schimbări, suntem în discuţii avansate pentru reînnoirea echipei. Nu ştiu dacă din primul meci. însă din păcate sunt puţini jucători tineri care vin din urmă. Nivelul băieţilor, ca în tot sportul romanesc, se pare că este mai scăzut decat cel al fetelor. Dar noi avem în intenţie să reconstruim echipa şi cred că se va întampla anul acesta'', a adăugat acesta. Obiectivele principale ale federaţiei pentru 2017 sunt promovarea în Grupa Mondială a Fed Cup şi disputarea barajului de promovare la Cupa Davis. 

Anul 2016 în tenisul romanesc

Jucătoarea Simona Halep ocupă la finalul acestui an locul IV în clasamentul WTA. Ea a caştigat în 2016 trei turnee, la Madrid, Bucureşti şi Montreal, acumuland din premii suma de 4.333.253 de dolari. În top 100 WTA se mai află în prezent Irina Begu (poziţia 29), Monica Niculescu (38) şi Sorana Cîrstea (79). Irina Begu a caştigat în 2016 titlul WTA de la Florianopolis (simplu), în timp ce Monica Niculescu a obţinut un titlu la simplu la Luxemburg (jucand şi o finală la Seul) şi alte trei la dublu (Shenzhen, Washington şi New Haven). Tenismenii romani Florin Mergea şi Horia Tecău au caştigat medaliile de argint în proba masculină de dublu la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce au fost învinşi în finală de spaniolii Marc Lopez şi Rafael Nadal cu 2-6, 6-3, 4-6. Aceasta este prima medalie olimpică din istoria tenisului romanesc.  În competiţiile pe echipe, Romania a fost eliminată în luna februarie în primul tur al Grupei Mondiale a Fed Cup de Cehia, care s-a impus în meciul desfăşurat în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca cu scorul de 3-2. Ulterior, echipa Romaniei a pierdut cu 1-4 în faţa Germaniei şi barajul de menţinere în Grupa Mondială a Fed Cup.  În Cupa Davis, Romania a fost învinsă de Spania cu scorul de 4-1 în turul doi al Cupei Davis, Grupa I valorică a zonei Europa/Africa. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.