Sport

Norvegia, pentru a şaptea oară

Ziarul de Vrancea
18 dec 2016 878 vizualizări
Echipa nordică a caştigat din nou titlul european de handbal feminin, după ce a învins în finală cu 30-29 Olanda * Franţa a caştigat medaliile de bronz, iar tricolorele s-au clasat pe locul V

Olanda şi Norvegia au susţinut aseară, în Scandinavium Arena din Göteborg. În prima semifinală, Olanda a învins Danemarca cu 26-22 (13-13), iar în cea de-a doua, Norvegia a dispus de Franţa cu 20-17. Reamintim că meciul de pentru locul V, dintre Romania şi Germania,s-a încheiart cu victoria tricolorelor, cu scorul de 23-22 (11-11). În prima semifinală, olandezele au condus în permanenţă la diferenţe mici în prima repriză, dar s-au impus de-abia în debutul reprizei secunde, după şase goluri consecutive, 19-13 (‘43), iar apoi a gestionat foarte bine avansul de pe tabelă, caştigand cu 26-22. Cele mai bune de la învingătoare au fost portarul Tess Wester (11 mingi parate, 33%), Estavana Polman, cu 7 goluri, şi Cornelia Groot, 6 goluri.  De la daneze s-au evidenţiat portarul Sandra Tøft (11 parade, 32%), Stine Jorgensen, cu 6 goluri, şi Stine Nielsen, cu 4 goluri.  Olanda a realizat deja în Suedia cea mai bună performanţă a sa la EURO, precedenta fiind un loc 7 în 2014, în schimb, echipa antrenată de daneza Helle Thomsen, este vicecampioană mondială în 2014. 

În cealalată semifinală, Franţa a condus la început, însă nordicele au realizat o serie de şapte goluri, de la 4-7, la 11-7. Şi în repriza secundă franţuzoaicele au început mai bine, dar nordicele au gestionat mai bine finalul. Franţa a condus cu 15-14, Norvegia s-a desprins la 18-16, a rămas în inferioritate numerică, dar echipa antrenată de Olivier Krumbholz a ratat de trei ori de la 7 metri, ceea ce i-a fost fatal. A fost un meci al portarilor, caştigat de Silje Solberg, cu un procentaj senzaţional de 59% (13 mingi apărate), dar şi franţuzoaicele Laura Glauser şi Amandine Leynaud au avut procentaje excelente, 44% (8 mingi parate), respectiv 41% (7 mingi parate).  Cele mai bune marcatoare de la învingătoare au fost Nora Mørk — 7 goluri, Marit Frafjord — 4, Veronica Kristiansen — 3, Emilie Arntzen — 3. Din echipa Franţei s-au evidenţiat Alexandra Lacrabère — 6 goluri, Manon Houtette — 3, Marie-Paule Gnabouyou — 3.

În finala mică, condusă de arbitrele Diana Florescu şi Anamaria Stoica, Franţa a învins Danemarca cu 25-22 (14-9).  Echipa antrenată de Olivier Krumbholz a condus tot timpul meciului, danezele reuşind cel mult să se apropie la un gol. Amandine Leynaud a fost un adevărat înger păzitor pentru poarta Franţei, cu 10 mingi parate (procentaj 53%), iar Laura Glauser a reuşit şi ea 8 (38%). Cele mai bune marcatoare au fost Estelle Nze Minko — 5 goluri şi Siraba Dembélé — 4, iar de la daneze Stine Jørgensen s-a remarcat cu 6 reuşite.

În finală, Norvegia a învins cu 30-29 (15-15) echipa Olandei, după o repriză foarte bună a olandezelor. Nordicele şi-au revenit în repriza secundă, avand avans de 3-4 goluri, dar în ultimul minut olandezele au avut mingea şi puteau trimite meciul în prelungiri. Cele mai bune marcatoare au fost: Nora Mørk 8, Maritt Frafjord 5, Emilie Arntzen 3, pentru Norvegia, Danick Snelder 6, Cornelia Groot 5, de la olandeze.  Norvegia şi-a trecut în palmares medalia de aur europeană pentru a şaptea oară, după ediţiile din 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 

Cristina Neagu - în echipa stelelor

Căpitanul naţionalei de handbal feminin a Romaniei, Cristina Neagu, a fost aleasă în echipa ideală a Campionatului European din Suedia, fiind considerată cel bun inter stanga. Echipa ideală a CE din Suedia a fost aleasă prin voturile fanilor, în proporţie de 40 la sută, respectiv 60 la sută voturile experţilor EHF. Fanii au putut vota de sambătă şi pană duminică, înaintea finalei mici a Campionatului European, dintre Franţa şi Danemarca. EHF a nominalizat cate cinci jucătoare pentru fiecare din cele şapte posturi dintr-o echipă, plus tot cinci pentru titlul de cea mai bună apărătoare. Alte două handbalistele tricolore aflate pe aceste liste au fost pivotul Oana Manea şi interul Gabriela Szücs. În urma centralizării voturilor, echipa ideală a Campionatului European din Suedia este formată din următoarele jucătoare: portar – Sandra Tøft (Danemarca); extremă stanga – Camilla Herrem (Norvegia); inter stanga – Cristina Neagu; centru – Nycke Groot (Olanda); pivot - Yvette Broch (Olanda; inter dreapta – Nora Mørk (Norvegia) ; extremă dreapta – Carmen Martin (Spania); cea mai bună apărătoare – Beatrice Edwige (Franţa). De asemenea, experţii EHF au ales cea mai bună jucătoare a competiţiei, MVP, aceasta fiind desemnată Cornelia (Nycke) Groot (Olanda).

Oana Manea se retrage

Oana Manea, pivotul naţionalei de handbal feminin, şi-a anunţat retragerea de la reprezentativă la sosirea de la Campionatul European din Suedia, unde Romania a încheiat pe locul 5V. O parte din jucătoarele din naţionala Romaniei au sosit în ţară sambătă seară, iar altele în cursul nopţii, între cele din urmă numărandu-se şi pivotul Oana Manea. La sosire, handbalista care a îmbrăcat tricoul naţionalei în 200 de meciuri a făcut o declaraţie surprinzătoare privind viitorul său la echipa naţională. ”Cu ocazia asta vreau să spun că le urez baftă colegelor. Pentru mine a fost ultimul turneu la naţională. Vreau să-mi iau pauză, vreau să fiu mai mult cu familia, vreau mai multă linişte şi le urez baftă fetelor. Absolut nimic nu m-a deranjat la naţională. Chiar i-am spus lui Ambros Martin că sunt foarte bucuroasă şi fericită că am lucrat cu el. E un selecţioner extraordinar, are o răbdare de fier pentru că lotul este foarte întinerit şi are răbdare cu fiecare jucătoare în parte. Doar din motive personale, de familie, mă retrag, atata tot”, a declarat Oana Manea, potrivit Digi Sport.Handbalista în varstă de 31 de ani, care este medaliată cu argint la CE 2010 şi cu bronz la CM 2015, a mai precizat că îşi va continua cariera doar la echipa de club, CSM Bucureşti, cu care a devenit campioană în 2016 şi cu care a caştigat Liga Campionilor, tot în acest an. Retragerea Oanei Manea vine la nici o lună de cand o altă componentă de bază a naţionalei, Aurelia Brădeanu, a luat aceeaşi decizie.

Cu Austria, în preliminarii

Echipa feminină de handbal a Romaniei va înfrunta Austria în barajul de calificare pentru Campionatul Mondial 2017 din Germania, conform tragerii la sorţi efectuată sambătă de EHF la Göteborg. Romania va disputa prima manşă a play-off-ului pe teren propriu, între 9 şi 11 iunie, iar returul în Austria între 13 şi 15 iunie. Selecţionerul Austriei este Herbert Müller de origine romană. Austria nu s-a calificat la CE 2016 din Suedia.  Iată programul celorlalte meciuri din barajul de calificare la CM 2017: Muntenegru — Belarus; Italia — Serbia; Rusia — Polonia; Ungaria — Slovacia; Ucraina — Spania; Croaţia — Slovenia; Cehia — Turcia; Macedonia — Suedia. La CM 2017 s-au calificat direct Norvegia, campioana mondială en titre, Germania, ţara gazdă, Franţa, Danemarca şi Olanda, semifinaliste la CE 2016. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.