Sport

Un pas apăsat spre medalii

Ziarul de Vrancea
13 dec 2016 683 vizualizări
Romania - Cehia 30-28 (17-14) în penultima rundă a grupei principale II de la Campionatul European de handbal feminin din Suedia

  * astăzi, de la ora 19:30, tricolorele întalnesc în ultimul meci din grupă echipa Danemarcei pe care au învins-o în ultimele trei confruntări oficiale, toate disputate pe terenul lor

 

Crina Pintea a marcat golul izbăvitor

 

Au marcat: Cristina Neagu 10, Crina Pintea 6, Mădălina Zamfirescu 3, Oana Manea 2, Melinda Geiger 2, Aneta Udriştioiu 2, Cristina Zamfir 2, Ana-Maria Iuganu 1, Laura Chiper 1, Cristina Laslo 1 (Romania) / Iveta Luzumova 8, Jana Klednikova 5, Michaela Hrbkova 5, Veronika Mala 3, Marketa Jerabkova 3, Kamila Kordovska, Petra Adamkova, Helena Rysankova, Krystina Salcakova (Cehia) 

Cehia a fost considerată ca fiind “cenuşăreasa” grupei de la Helsingborg, dar antrenorii şi specialiştii în sportul cu mingea pe semicerc au avertizat că nu va fi deloc uşor cu trupa asta de “furnicuţe hărnicuţe”. Fetele din ţara care a inventat handbalul în 7, antrenate de Jan Basny, au acumulat în ultimele turnee finale la care s-au calificat o oarecare experienţă, pe care au pus-o în valoare acum, în Suedia. Au obţinut o victorie la cinci goluri diferenţă în faţa Ungariei, au fost învinse la mare luptă de Muntenegru, Danemarca şi Rusia şi, iată acum, s-au înclinat greu în faţa Romaniei.

Repriza Cristinei

Totuşi, după epuizarea primei jumătăţi a partidei cand diferenţa de pe “Helsingborg Arena” era de trei goluri în favoarea tricolorelor (17-14) era greu de crezut că fetele antrenate de Ambros Martin şi Costică Buceschi nu deţin controlul partidei. Diferenţa de numai trei puncte (ecart maxim în toată repriza!) poate fi explicată prin relaxarea în apărare, prin ziua mai puţin reuşită a Paulei Ungureanu, sau prin vechea noastră meteahnă, neatenţia în fazele de contraatac. Dar, ca şi în alte dăţi, cand scorul se apropia primejdios, Cristina Neagu găsea soluţia, fie o ghiulea de pe picioare, fie o pasă marcă înregistrată şi nu degeaba antrenorul ceh Basny se temea de ea: “Este fără îndoială cea mai bună jucătoare din lume. Posedă aptitudini de joc de o atat de înaltă calitate încat ar fi capabilă să strălucească  şi la Europene masculine. Dar sunt conştient că Romania are jucătoare excelente pe mai multe posturi”. Ultima idee avea să i se confirme cehului în ultimele 15 minute ale întalnirii.

În minutul, 4, Romania avea 4-1, profitand de apărarea lejeră a adeversarelor, care şi-au găsit ritmul doar pe alocuri (8-5, min. 9). Viteza de joc a tricolorelor şi apărarea au fost însă oscilante faţă de cele din meciurile anterioare, iar asta s-a reflectat rapid pe tabelă, 9-8 (min. 13).  Ambros Martin a rulat lotul cat mai mult, fiind clar că fetele se luptau şi cu oboseala acumulată (şi vine după o zi meciul cheie cu Danemarca!). Pană la pauză, Romania s-a confruntat permanent cu îndarjirea Cehiei, dar a plătit şi tribut jocului său prea pragmatic. Lucrurile s-au schimbat după pauză, cand a ieşit la rampă aripa tanără. 

Repriza tinereţii

Începutul reprizei secunde a aparţinut Cehiei, chiar dacă în poartă a intrat, odihnită, Denisa Dedu. Astfel că după un început slăbuţ al tricolorelor, ele s-au văzut aproape în premieră egalate în min. 41 (20-20, a mai fost 1-1 la început ), torpilele interilor Iveta Luzumova (aleasă MVP)  şi Michaela Hrbkova fiind imposibil de stăvilit, iar boltele de pe extremă nu ne-au mai ieşit nouă, ci lor. La 20-20, însă, Denisa a salvat magistral, iar Aneta Udriştioiu şi Mădălina Zamfirescu au refăcut diferenţa. Din nefericire, însă, poate din cauza relaxării din apărare,au început să curgă eliminările în tabăra noastră: Crina Pintea (2), Mădălina, Gabi Szücs. Din fericire (sau din păcate?) tricolorele ştiu mai bine să joace pe inferioritate decat pe superioritate. În min. 49, era din nou egalitate, 23-23. La 24-23, a venit randul să intre şi Ana-Maria Iuganu pe lista marcatoarelor şi tricolorele au refăcut în două randuri ecartul de trei goluri (28-25, 29-26). S-au mai apropiat cehoaicele la 29-28, au suferit şi ele două eliminări (simultane!), au ratat iar la ultimul atac, băcăuanca la origine Crina Ailincăi-Pintea a înscris golul izbăvitor. 

Pentru echipa Romaniei, urmează un meci hotărator, astăzi, de la ora 19:30, în Helsingborg Arena, contra Danemarcei, echipă pe care tricolorele au învins-o de două  chiar pe terenul lor, la Mondialele de anul trecut, dar şi în turneul preolimpic din 2016, desfăşurat la Aarhus, deşi trebuia să se dispute în Romania. Ambele echipe sunt în formă excelentă, fiind învinse doar de puternica Norvegie. Aseară s-au mai disputat partidele Norvegia – Ungaria şi Danemarca – Rusia, iar astăzi se joacă, în ordine, Ungaria – Rusia (17:15), Danemarca – Romania (19:30) şi Cehia – Norvegia (21:45).

Facem semifinală cu Olanda? 

Grupa principală I din sala Scandinavium, din Göteborg, a  ajuns în faţa ultimei runde, care se joacă tot astăzi. Rezultatele de aseară au eliminat orice speranţă pentru Suedia, Serbia şi Spania, iar echipele care mai au şanse la semifinale se bat în ultima rundă cu acestea. În condiţii normale, Olanda ar caştiga grupa şi ar trebui să întalnească în semifinale Romania sau Danemarca, iar Franţa s-ar confrunta cu Norvegia. Suntem convinşi, însă, că cele trei echipe din partea de jos a clasamentului vor lupta pentru victorie: Serbia şi Spania sunt foarte ambiţioase, iar despre gazdele suedeze nici nu e cazul să pomenim.

Rezultatele din penultima etapă a grupei principale I: Germania – Spania 20-20 (12-9); Olanda – Serbia 35-27 (17-12); Franţa – Suedia 21-19 (12-10). Clasament: 1. Olanda – 6 p; 2. Franţa – 6 p; 3. Germania – 5 p; 4. Suedia – 3 p; 5. Serbia – 3 p; 6. Spania – 1 p. Programul de astăzi: Olanda – Spania (17:15), Suedia – Germania (19:30), Franţa – Serbia (21:45).

Vineri se joacă meciul pentru locurile V-VI (16:45) şi cele două semifinale (19:15, 21:45). Finala mică (ora 16:30) şi cea mare (19:00) se joacă duminică. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.