Sport

Şahiştii s-au întrecut la Cupa 1 Decembrie

Dan Chiriac
30 nov 2016 883 vizualizări
Cătălin Ungur a caştigat al cincelea turneu consecutiv la care ia parte. La turneul U 14 ani, pe primele două locuri s-au situat la egalitate de puncte Andrei Cucoaneş şi Alexandra-Ioana Banciu

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vrancea cu sprijinul Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea şi al C.S.M. Focşani 2007 a organizat competiţia de şah pentru copii şi juniori „Cupa 1 Decembrie 1918“. Competiţia s-a desfăşurat în sistem elveţian, şah rapid, patru turnee pe categoriile de vârstă U 8 ani, U 10 ani, U 12 ani şi U 14 ani, cu înlesnirea ca cei care doreasc să poată juca la o categorie de vârstă superioară astfel încât să aibă posibilitatea de a se confrunta cu şahişti mai buni, în beneficiul pregătirii lor. La Turneul U 14 ani, pe primele două locuri s-au situat la egalitate de puncte Andrei Cucoaneş şi Alexandra-Ioana Banciu, urmaţi tot la egalitate de puncte de trei şahişti, Sebastian-Ştefan Ciobanu, Mihnea-Iustin Baciu şi George-Ionel Bitere. La Turneul U 12 ani pe primele două locuri s-au situat la egalitate de puncte Carmen-Nicola Ioniţă şi Ştefan-Cristian Gherghel urmaţi de Marius Atanasiu. La Turneul U 10 ani pe primele locuri s-au clasat în ordine Cristian-Gabriel Ungur, George-Călin Ioniţă şi Ileana-Veronica Niţu. La Turneul U 8 ani cel mai bun a fost detaşat Alexandru-Ionuţ Borza, care a câştigat acest turneu şi anul trecut, urmat de Andrei-David Mihai, care a fost cel mai bun dintre şahiştii de U 6 ani. Pentru aceştia nu s-au dat premii separat fiindcă au fost doar trei participanţi. Deoarece la acest turneu, faţă de celelalte trei anterioare, au fost mai multe fete s-a întocmit un clasament numai al fetelor în care pe primele trei locuri, răsplătite cu câte o medalie, s-au clasat Elena Lupu, Alicia Popa şi Elena Jinga. 

 

Micii şahiştii joacă la categorii superioare

 

În afara celor mai sus menţionaţi, s-au mai remarcat de la toate turneele în mod deosebit Ana-Maria Banciu şi David-Adrian Eşanu (locul al doilea la U 6 ani). S-au mai evidenţiat Adrian-Ionuţ Săvulescu, Alexandru Rusu şi Andrei Nicolau (locul al treilea la U 6 ani) mezinul competiţiei, care a împlinit zilele trecute 6 ani, dar joacă la nivelul a cel puţin jumătate dintre şahiştii de 7 ani. O remarcă deosebită trebuie făcută şahiştilor Sebastian-Ştefan Ciobanu şi Mihnea-Iustin Baciu care au 10 ani şi la Turneul U 10 ani ar fi putut fără discuţie lua premiile. Amândoi au preferat să joace cu şahişti mai puternici, lucru mult mai benefic pregătirii şi viitorului lor. Ei au jucat la o categorie de vârstă nu cu o treaptă superioară (U 12 ani) ci cu două trepte (U 14 ani). Şi nu este prima dată când fac acest lucru, spre lauda lor, pentru ei contând mai puţin colecţia de cupe şi medalii. La festivitatea de premiere acest fapt a fost evidenţiat şi de Aurelian Grigore, director de turneu şi arbitru. 

 

Învingător la ultimele cinci turnee la care a participat

 

Cristian-Gabriel Ungur a caştigat al cincelea turneu consecutiv la care a luat parte. Acesta are 7 ani şi poate juca la U 8 ani inclusiv în tot anul 2017. totuşi, acesta a preferat să joace la această competiţie la Turneul U 10 ani, pe care l-a câştigat cu victorii în toate partidele disputate. Acesta se află într-o formă deosebită. În zilele de 1 şi 2 octombrie 2016 a participat la competiţia de şah clasic Cupa KRONSOFT desfăşurată la Braşov unde la un turneu rezervat şahiştilor sub 10 ani a ocupat locul al IV-lea cu 6 puncte din 9 posibile. În ziua de 23 octombrie 2016 a participat la CUPA ZIUA ARMATEI în Focşani unde a cucerit primul loc şi cupa la U 8 ani cu victorii în toate partidele jucate. În zilele de 5 şi 6 noiembrie 2016 a ocupat locul I şi cupa la 8 ani la TROFEUL SPECTRUM, competiţie de şah clasic desfăşurată la Brăila. În zilele de 12 şi 13 noiembrie 2016 a participat la TROFEUL SMART GALAŢI unde la şah rapid de asemenea a câştigat cupa la U 8 ani. La 20 noiembrie 2016 a participat la CUPA PRIETENIEI BUZĂU unde, de asemenea, a obţinut locul I şi cupa la 8 ani şah rapid. În sfârşit, la această ultimă competiţie a câştigat pentru a cincea oară consecutiv o cupă, lucru pe care în istoria şahului vrâncean l-au mai realizat Andrei Arghirescu, Cătălin-Lucian Pătraşcu, Cosmin Vasiliu, Elena-Adelaida Toma, Bianca Banciu Andreea Toma şi doar alţi câţiva şahişti. Organizatorii competiţiei au fost Aurelian Grigore, director de turneu şi arbitru, Mihai Strîmbu, arbitru şef, Anton Soare, arbitru, Lucica Dulcescu, inspector de specialitate în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vrancea, Paul Ioniţă, peşedintele Asociaţiei Judeţene de şah Vrancea.  O ultimă remarcă pentru echipa de arbitri care de luni bune prestează activitatea de arbitraj gratuit, din dragoste pentru copii şi pasiune pentru şah. Oricum, şi în anii trecuţi norma de arbitraj era cu mult sub nivelul celorlalte judeţe. (Dan CHIRIAC)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.