Sport

Se iuţesc minţile la New York

Ziarul de Vrancea
29 nov 2016 822 vizualizări
Campionul mondial de şah, Magnus Carlsen, şi challengerul său, Serghei Kariakin, nu s-au departajat în cele 12 partide, astfel încat astăzi departajarea se va face la şah rapid, blitz şi, eventual, Armageddon

Meciul dintre norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial en titre de şah, şi rusul Serghei Kariakin, challengerul oficial, pentru titlul suprem, care are loc la New York, s-a terminat la egalitate, scor 6-6, iar astăzi se va decide cine este învingătorul.
A XII-a partidă, în care norvegianul a avut piesele albe, a fost cea mai scurtă de la debutul confruntării, cu 30 de mutări, în 34 de minute. S-a jucat pentru a treia oară partida ''berlineză'', iar protagoniştii au făcut rapid schimburile de piese importante, cei doi jucători dand impresia că vor să amane deznodămantul pană, astăzi, cand campionului mondial împlineşte 26 de ani. Serghei Karjakin este apropiat ca varstă de adversarul său celebru, împlinind 26 de ani la 12 ianuarie 2016. Ieri a fost ultima zi de pauză programată de gazdele americane, care se pregătesc intens pentru ultima zi, cand vor avea loc ultimele partide şi ceremonia de închidere. Cotidianul britanic "The Independent" notează despre meciul de la New York: ''Acum, chiar nu contează fotbalul cu Liga Campionilor, orice partidă de cricket, sau cine a învins în Formula 1. Eveniment sportiv cel mai interesant de pe planetă este Campionatul Mondial de şah din SUA''.
În calitate de fost campion mondial la şah rapid, Kariakin poate fi avantajat, însă în materie de şah blitz, norvegianul este mai bine clasat decat rusul şi pentru aceasta este considerat favorit la casele de pariuri.
Cum se stabileşe învingătorul
* în prima fază se dispută patru partide de şah rapid, de cate maximum 25 de minute, plus zece secunde pentru fiecare mutare.
* dacă egalitatea se menţine, se joacă partide de şah blitz, pănă la cel mult zece,  de cate cinci minute, plus trei secunde de fiecare mutare.
* dacă şi atunci se menţine egalitate se joacă una singură în sistemul Armageddon (sau moarte subită). În acest caz, albul are un timp mai mare de gandire (şase minute, faţă de cinci ale negrului). În schimb, negrul caştigă meciul în caz de remiză.


Cei doi candidaţi
Sven Magnus Øen  Carlsen
Născut la 30 noiembrie 1990, la Tønsberg
Campion mondial din 2013
Coeficient  ELO:  2853

Serghei Kariakin
Născut la 12 ianuarie 1990 la Simferopol (Ucraina)
Campion mondial de şah rapid în 2013
Coeficient ELO: 2788



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.