Sport

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Evaluatorii şi-au lansat propriul indice imobiliar

Ziarul de Vrancea
29 nov 2016 1222 vizualizări
Ponderea tranzacţiilor cu ajutorul creditelor imobiliare a urcat pană la un sfert din piaţă, mai arată estimările

Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cu 3,97% în trimestrul al doilea din 2016 faţă de primul trimestru din acest an, arată indicele lansat marţi de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) pe baza informaţiilor din Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), ce include evaluările făcute de membrii asociaţiei, care sunt estimări ale valorilor de piaţă ale proprietăţilor pentru garantarea împrumuturilor la bănci. Potrivit indicelui, în marile oraşe preţurile apartamentelor din blocuri au fost stabile de la un trimestru la altul. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în Cluj-Napoca, de 3,97% între primul trimestru din 2016 şi trimestrul al doilea. În Bucureşti, creşterea a fost de 1,42%, cea mai mare majorare fiind înregistrată în sectorul 6, de 2,36% în perioada analizată. Potrivit preşedintelui ANEVAR, Daniel Manaţe, valoarea de piaţă pe metrul pătrat al apartamentelor amplasate în blocuri din Cluj-Napoca a ajuns la 1.048 de euro/mp, peste nivelul din Bucureşti, de 1.018 euro/mp. Topul valorilor de piaţă pentru apartamente în bloc este urmat de Timişoara cu 933 de euro/mp, Constanţa, cu 897 de euro/mp, şi Iaşi, cu 887 de euro/mp. Evaluatorii au detectat o schimbare a modului de finanţare a tranzacţiilor imobiliare în ultimii ani. “Dacă în 2013 circa 15% din tranzacţiile cu proprietăţi rezidenţiale din Cluj erau efectuate cu ajutorul creditelor bancare, în 2015 această pondere a ajuns la 25%”, a explicat fostul preşedintele al ANEVAR, Adrian Vascu. Chiar dacă valoarea de piaţă pe metru pătrat al apartamentelor din bloc de la nivelul Bucureştiului este mai mică decât valoarea de piaţă pe metrul pătrat din Cluj-Napoca, cele mai valoroase apartamente de acest tip se regăsesc în sectorul 1 din Bucureşti, cu un nivel mediu de 1.246 de euro/mp, urmat de sectorul 3, cu 1.070 de euro/mp, şi sectorul 2, cu 1.023 de euro/mp. Potrivit datelor ANEVAR, din 1 iulie 2015 - moment în care a fost înfiinţată platforma Baza de Imobiliară de Garanţii (BIG) - şi până în 30 iunie 2016 au fost introduse circa 128.000 de rapoarte. Valoare de piaţă a garanţiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizaţi în primul an de funcţionare a BIG se ridică la peste 22,5 miliarde de euro. “Din acest număr, trei sferturi sunt rapoarte pentru proprităţi rezidenţiale, adică apartamente şi case şi după acestea urmează terenurile şi proprietăţile comerciale”, a precizat Manaţe. În perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016 au fost realizate aproximativ 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietăţile rezidenţiale, reprezentând circa 75% din totalul numeric, cu o valoare de piaţă totală estimată la 6,5 miliarde de euro. Acestea au fost urmate la mare distanţă de cele aproximativ 12.000 de rapoarte de evaluare pentru terenuri, cu o valoare de piaţă cumulată de peste 2,1 miliarde de euro, şi 11.000 de rapoarte pentru proprietăţi comerciale, cu o valoare de piaţă cumulată de 6,6 miliarde de euro.

Tinmar se laudă că va oferi facturi cu 30% mai mici la electricitate

compania intră pe piaţa consumatorilor casnici şi speră să ajungă la un milion de clienţi
Tinmar, cel mai mare furnizor privat de energie din România, intră pe piaţa consumatorilor casnici de energie electrică cu o ofertă menită să atragă clienţii români, oferind discounturi de până la 30% la costul electricităţii faţă de preţul reglementat şi pachete de servicii incluse în pachetul de bază, inclusiv scutirea pentru câteva luni de la plata facturilor în caz de concediu medical sau şomaj, a declarat directorul general al Tinmar, Augustin Oancea, într-un interviu acordat agenţiei News.ro. Este cea mai importantă mişcare de pe piaţa românească a energiei din această perioadă, cu mai mult de un an înainte de liberalizarea completă a preţurilor energiei electrice pentru consumatorii casnici. Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a preţurilor de la 31 decembrie 2017, în condiţiile în care, în prezent, 70% din preţul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piaţa liberă şi 30% este preţ reglementat de ANRE. Potrivit calendarului, ponderea energiei din piaţa liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 şi la 90% de la 1 iulie. Liberalizarea preţurilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor să intre pe o piaţă dominată în prezent de patru companii, care deţin cele opt distribuţii regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea), E.ON (Moldova) şi CEZ (Oltenia). Totuşi, consumatorul român este considerat unul mai degrabă conservator, astfel că Tinmar a pregătit o ofertă menită să-i facă pe clienţi să profite de liberalizarea pieţei şi de creşterea concurenţei. Astfel, contractele se vor face online, astfel încât consumatorii nu vor fi nevoiţi să se deplaseze pentru a schimba furnizorul. "Clientul poate semna un contract în doar trei paşi, în faţa calculatorului, mandatându-ne pe noi pentru toate demersurile fizice necesare schimbării furnizorului, fără să mai fie nevoie să stea la acele cozi interminabile la ghişeu. Asta înseamnă că poţi contracta doar printr-un schimb de mailuri", a afirmat Oancea. De altfel, compania subliniază că schimbarea furnizorului de electricitate de către consumatorii casnici se face într-o manieră facilă şi transparentă, nu presupune costuri şi nici modificări de instalaţii în interiorul locuinţei, operatorul de distribuţie rămânând acelaşi. De asemenea, în cazul schimbării furnizorului, continuitatea în alimentare este menţinută.

Unităţile Poştei şi băncile sunt închise pe 30 noiembrie şi 1 decembrie

Poşta Română, companie controlată de Ministerul Comunicaţiilor, a anunţat marţi că toate oficiile poştale rămân închise în data de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, şi în 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Totodată, în aceeaşi perioadă vor fi deschise doar unităţile bancare din marile centre comerciale. Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora zilele de 30 Noiembrie şi 1 Decembrie sunt declarate zile de sărbătoare legală. ”Compania Naţională Poşta Română informează că în zilele de miercuri, 30 noiembrie, şi joi, 1 decembrie, toate oficiile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise”, se arată în comunicatul poştei. Vineri, 2 decembrie, unităţile poştale vor avea program de lucru identic cu cel al zilei de sâmbătă, iar sâmbătă, 3 decembrie, programul va fi unul normal pentru o zi de sâmbătă. ”În acest context, este posibil ca trimiterile poştale prezentate în zilele de 28 – 29 noiembrie 2016 să înregistreze timpi mai mari de circulaţie”, se arată în comunicat. Sucursale bancare vor fi închise în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie în cazul BCR, BRD, Raiffeisen şi CEC Bank, dar în data de 2 decembrie programul va fi normal, potrivit informaţiilor transmise de bănci. În perioada 30 noiembrie-1 decembrie vor fi deschise doar unităţile din marile centre comerciale. ”În perioada următoare, unităţile BCR vor fi închise în zilele de sărbători legale, după cum urmează: 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie, 1 şi 2 ianuarie. Ca excepţie, vor lucra doar unele unităţi BCR din marile centre comerciale, dar activitatea acestora va fi similară zilelor de week-end, nebancare”, se arată în răspunsul trimis de BCR, la solicitarea News.ro.


Maşinile Uber nu au acces langă aeroportul Otopeni

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, a anunţat ieri că autoturismele care furnizează servicii de taximetrie în regim Uber nu au acces în zona de preluare a pasagerilor, după ce reprezentanţi ai taximetriştilor au ameninţat cu retragerea de pe aeroport dacă nu va fi eliminată reclama care încurajează călătorii să apeleze la serviciile Uber. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat marţi că firmele de taxi s-ar putea retrage, săptămâna viitoare, de pe aeroportul Henri Coandă, dacă reprezentanţii aeroportului nu vor elimina reclama care încurajează călătorii să apeleze la serviciile Uber. CNAB a subliniat însă că zona de preluare a pasagerilor este rezervată exclusiv taxiurilor autorizate, iar accesul acestora este gratuit. ”CNAB nu percepe nicio taxă pentru activitatea de taximetrie la aeroport. Singurele sume încasate de la firmele de taximetrie afiliate la COTAR sunt cele aferente reclamei pe care acestea şi-o fac pe terminalele touchscreen din aeroport, respectiv 4.000 euro lunar”, se arată în comunicat. Reprezentanţii CNAB au subliniat că firma nu are nicio relaţie contractuală cu Uber, iar spaţiul de reclamă este contractat de o agenţie media. Potrivit COTAR, suma pe care firmele de taximetrie afiliate asociaţiei o plătesc aeroportului este de circa 220.000 de euro anual, pentru dreptul de a opera în zona aeroportului. ”Conducerea Aeroportului Henri Coandă, din Bucureşti, ignoră absolut toate problemele pe care le-a creat pirateria taximentriştilor care operează ilegal în zona aeroportului şi permite accesul maşinilor în sistem Uber. Mai mult, aeroportul a permis amplasarea unui panou publicitar, din care cetăţenii români sau străini care au nevoie de transport înţeleg că Uber este compania acreditată inclusiv pentru a face transferuri de la aeroport către orice destinaţie”, se arată în comunicatul COTAR.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în decembrie cel puţin 3,6 miliarde lei

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,6 miliarde lei în luna decembrie prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 300 milioane lei prin licitaţii suplimentare, suma fiind dublă faţă de cea efectiv împrumutată în noiembrie, arată datel publicate marţi de analiştii bancari. Ministerul Finanţelor a transmis dealerilor prospectul de emisiuni pentru luna decembrie. Astfel, statul va împrumuta 1,8 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark, pe scadenţe mai lungi, şi tot 1,8 milioane lei prin certificate de trezorerie, care au scadenţe de cel mult un an. În noiembrie, statul şi-a propus să împrumute 3 miliarde lei, fără a lua în calcul licitaţiile suplimentare, însă a împrumutat o sumă mult mai mică, de 1,8 miliarde lei, pe fondul tendinţei de creştere a dobânzilor. "Deşi volumul brut de împrumuturi este destul de ridicat, la 3,9 miliarde lei, maturitatea medie planificată este una dintre cele mai mici din ultimii ani, în condiţiile în care nu există nici o licitaţie pentru titluri cu scadenţe lungi. (...) Totuşi, credem că rămâne riscul unor licitaţii alocate parţial dacă MF va refuza să plătească randamente mai mari", au comentat analiştii ING, într-un raport publicat marţi. Pentru 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă. Pentru trimestrul al IV-lea, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat un volum indicativ de 11 - 13 miliarde de lei al emisiunilor de titluri de stat pe piaţa internă.” Totodată, statul viza să atragă 3 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, dar a împrumutat deja 3,25 miliarde euro. MFP a atras în februarie 1,25 miliarde euro de pe pieţele financiare externe, apoi 1 miliard euro în mai şi încă 1 miliard de euro în septembrie.

Guvernul sud-coreean interzice Nissan, BMW şi Porsche

Guvernul sud-coreean vrea să interzică vânzarea unor modele ale Nissan, BMW şi Porsche, pentru că a constatat că au manipulat documente depuse pentru certificarea acestora, transmite MarketWatch. După ce au investigat începând din august peste 12 mărci auto, autorităţile au constat că Nissan, BMW şi Porsche au depus documente folosite deja pentru modele similare, pentru a obţine aprobarea de comercializare a vehiculelor în oreea de Sud. Guvernul a extins investigaţia referitoare la certificarea a peste 12 mărci auto străine, după ce a interzis vânzarea majorităţii automobilelor Volkswagen pe piaţa coreeană. Un total de 10 modele, între care sedanul Infiniti Q50 şi SUV-urile Nissan Qashqai BMW X5M şi automobilele diesel Porsche Macan S ar fi fost certificate folosind documente falsificate. Companiile vor avea termen până la jumătatea lunii decembrie pentru a-şi clarifica poziţiile. Ulterior, Guvernul intenţionează să le revoce certificările, să interzică vânzarea vehiculelor şi să ceară procuraturii să investigheze în continuare cazul, a declarat un director în Ministerul Mediului, Hong Dong-kon.

Apple ar putea renunţa la butonul Home

Primăvara anului viitor ar putea aduce prima tabletă iPad care va fi controlată exclusiv prin intermediul ecranului. Surse din anturajul producătorilor de componente susţin că Apple este pregătită să lanseze primul iPad care nu are în dotare butonul Home. Plasat sub ecran, butonul Home există încă din 2007, de când a fost lansat primul iPhone, şi are rolul de revenire la ecranul principal al sistemului de operare. La 10 ani distanţă, Apple pare să considere că utilizatorii au suficientă experienţă în folosirea dispozitivelor mobile pentru a se putea descurca şi fără acest buton. Pentru a putea renunţa la butonul Home, Apple are nevoie să integreze funcţiile acestuia (revenirea la ecranul principal şi deschiderea manager-ului de aplicaţii la dublă apăsare), astfel încât să se poată realiza prin intermediul funcţiilor touch. Acest lucru înseamnă că vor trebui definite nişte aşa-numite gesturi, care implică folosirea unuia sau a mai multor degete pentru trasarea unor linii imaginare pe ecran ce duc la realizarea operaţiunilor care până acum ţineau de butonul Home.

eMAG poate prelua PC Garage doar în anumite condiţii

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care compania Dante International, care deţine retailerul eMAG, va prelua PC Garage, după ce cumpărătorul şi-a luat angajamentul de a cesiona patru magazine online active pe piaţa comercializării cu amănuntul de produse nealimentare şi să nu se implice pentru cel puţin 10 ani în activităţile cesionate, a anunţat ieri autoritatea. “În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune conduce la consolidarea poziţiei pe piaţă a Dante Internaţional şi, implicit la scăderea presiunii concurenţiale pentru anumite categorii de produse. Ca urmare, Dante şi-a luat angajamentul de a cesiona patru magazine online active pe piaţa comercializarii cu amanuntul de produse nealimentare şi anume: www.pcfun.ro, www.shopit.ro, www.garagemall.ro şi www.electrofun.ro”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Concurenţei. Autoritatea a mai precizat că firma Dante s-a angajat să nu se implice în activităţile cesionate pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. Cesiunea va fi realizată sub forma unui transfer, fără întreruperea activităţii curente, pentru fiecare magazin în parte sau împreună.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.