Sport

S-a stins o stea a Generaţiei de Aur

Ziarul de Vrancea
17 nov 2016 584 vizualizări
Daniel Prodan, fundaşul de fier al naţionalei, a decedat la 44 de ani, după ce a făcut un infarct

Fotbalul romanesc este în doliu după ce s-a aflat că fostul fotbalist Daniel Claudiu Prodan a încetat din viaţă în locuinţa din Voluntari, după ce medicii au încercat să-l resusciteze timp de trei ore. Daniel Prodan a încetat din viaţă la varsta de 44 de ani, el fiind primul membru al Generaţiei de Aur a fotbalului romanesc. Cauza decesului a fost un infarct. "Colapsul s-a petrecut sub ochii soţiei sale, Licinia, care la 19.57 a anunţat Salvarea. Directorul SABIF, Alis Grasu, mi-a confirmat că în 14 minute a ajuns la dansul primul echipaj. Foarte rapid a venit şi al doilea. Ambele maşini au dotări de ultimă generaţie şi medici urgentişti experimentaţi, care au încercat să-l resusciteze timp de trei ore. S-a încercat tot ce este posibil, din păcate inima sa a cedat", a scris ziaristul Dorin Chioţea, de la Realitatea TV, bun prieten cu Prodan. “Prima ambulanţă care a mers la Daniel Prodan era doar cu asistent medical şi a ajuns la locuinţa acestuia la 14 minute după primirea apelului, dar după cateva minute a ajuns şi un echipaj cu medic, care a început imediat manevrele de resuscitare, ce au durat trei ore, timp în care cordul a pornit de patru ori, însă doar pentru cateva secunde, motiv pentru care nu a putut fi transportat la spital, în final fiind declarat decesul” a precizat pentru News.ro, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Alis Grasu.
Fostul medic al echipei naţionale, Pompiliu Popescu, a lansat o ipoteză în privinţa cauzelor tragediei: "Este şocant ca la 44 de ani să facă infarct. Sportivii de genul lui au inima foarte puternică şi la un moment dat pot să facă un tromb coronarian, un cheag, pe o arteră coronară şi se produce infarctul. Eu bănuiesc că asta s-a întamplat. Sau o întrerupere electrică a impulsurilor. Sau din cauza efortului depus de-a lungul timpului, pentru că efortul hipertrofiază inima” a spus dr. Popescu.

O carieră stopată de o eroare medicală

Cum arăta Didi Prodan în ultima vreme Născut la Satu Mare, la 23 martie 1972, Daniel Claudiu Prodan a început fotbalul la echipa din localitate Olimpia, iar în 1992 a fost adus de Anghel Iordănescu la Steaua. La puţin timp după aceea, Didi Prodan a fost convocat la lotul naţional de către selecţionerul Cornel Dinu pentru partida cu Cehoslovacia, din preliminariile World Cup1994. Acel meci, desfăşurat în oraşul slovac Kosice, s-a încheiat cu victoria gazdelor cu 5-2 şi a însemnat sfarşitul carierei pentru portarul Silviu Lung, ultimul meci din mandatul lui Dinu, însă a însemnat şi începutul carierei internaţionale a fundaşului stelist, cel mai bun fotbalist roman în acea partidă.  Din 1992 şi pană în 1996, el a evoluat la Steaua şi a rămas de poveste golul marcat la 13 septembrie 1995, care a adus victoria echipei militare în faţa echipei Glasgow Rangers (1-0) în grupa C a Ligii Campionilor, printr-un voleu năprasnic de la marginea careului în poarta lui Andy Goram. În 1996, s-a transferat la Atletico Madrid şi a înscris primul său gol în Primera Division la prima sa partidă oficială, într-un meci jucat în deplasare, cu Extremadura (4-2). Pentru naţionala Romaniei, fundaşul Daniel Prodan a evoluat 54 de partide, marcand un gol (golul victoriei în partida cu Slovacia, pentru preliminariile Euro96, scor 3-2 la Bucureşti, în 1994). O operaţie ratată la genunchi l-a scos din circuit pe cel poreclit “Tătuca”, deşi în 1998 s-a transferat la Glasgow Rangers, unde n-a jucat nicio partidă. Însă a revenit în fotbal, la Rocar Bucureşti, Messina şi FC Naţional şi în circuitul echipei naţionale în 2000-2001  sub bagheta lui Laci Bölöni.  După retragerea din activitatea de jucător, Prodan a activat ca oficial la mai multe cluburi şi la Federaţia Romană de Fotbal. La FRF, el a fost director sportiv al loturilor de juniori. În martie 2014, după o acţiune a naţionalei under 17, între directorul sportiv al loturilor de juniori din cadrul FRF, Daniel Prodan, şi conducerea federaţiei s-a iscat un conflict, pe tema banilor promişi jucătorilor, în urma căruia fostul fundaş al Stelei a fost demis.Ultima dată, Prodan a fost director sportiv la clubul Concordia Chiajna, funcţie pe care a părăsit-o în martie 2016. În urma acestui tragic eveniment, familia Prodan a primit numeroase condoleanţe de la foştii săi colegi de la cluburile la care a evoluat (Steaua, Glasgow Rangers, Atletico Madrid), de la mari fotbalişti romani şi străini care l-au cunoscut, de la conducerile celor trei grupări şi ale LPF şi FRF. Conform solicitării familiei, aprobată de PMB, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului fotbalist Daniel Prodan va fi depus la Arena Naţională. Rămăşiţele pămanteşti ale lui Prodan vor fi înmormantate sambătă, la Pipera.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.