Sport

Lumea sportului îl plange pe Daniel Prodan

Dan Chiriac
17 nov 2016 465 vizualizări
Component al Generaţiei de Aur, fostul jucător al Stelei a fost invitat la două evenimente majore ale fotbalului vrancean, în anii 2012/2013

Moartea unuia dintre componenţii Generaţiei de Aur a Romaniei a produs multă tristeţe în lumea microbiştilor. Daniel Prodan este primul component al “Generaţiei de Aur” ce pleacă dintre noi, la doar 44 de ani. Din păcate, decesul său vine la doar scurt timp după moartea primului component al echipei Steaua, caştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 1986, Lucian Bălan. Cele mai bune echipe din istoria fotbalului romanesc au rămas prea repede fără cate unul dintre fotbaliştii remarcabili. Legătura celor doi cu Focşaniul a fost destul de stransă. Atat Lucian Bălan, cat şi Daniel Prodan au fost invitaţi în mai multe randuri la evenimentele organizate în fotbalului vrancean. Dacă Lucian Bălan a făcut parte în mai multe randuri din echipele stelelor ce au jucat fotbal la Sala Polivalentă din Focşani, Daniel Prodan a renunţat în ultimul moment la două deplasări la Focşani, din motive întemeiate. În 2012, acesta era pe lista personalităţilor din fotbalul romanesc ce trebuia să premieze caştigătorii Superligii Copiilor, proiect derulat în premiră naţională de AJF Vrancea. Didi Prodan a fost înlocuit de Jean Vlădoiu, cel care a făcut festivitatea de premiere pe stadionul din Goleşti. Apoi, în 2013, Sala Polivalentă din Focşani a găzduit un meci de gală între echipa Stele Vrancei şi o echipă a Romaniei, din care au făcut parte Jean Vlădoiu şi Miodrag Belodedici. Daniel Prodan a declinat în ultimul moment, din motive personale, invitaţia organizatorilor. 

 

A jucat pană în sferturile de finală la mondiale

 

Daniel "Didi" Prodan s-a născut la 23 martie 1972, la Satu Mare. A jucat pentru echipa naţională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994 şi la Campionatul European de Fotbal din 1996.

A început să joace fotbal ca fundaş central la echipa-fanion a oraşului său natal, Olimpia Satu Mare. În anul 1991, şi-a făcut debutul la echipa mare a Olimpiei. După două sezoane în care a evoluat pentru echipa sătmăreană, a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin transferul la Steaua Bucureşti. Din anul 1993 şi până în 1997, a evoluat la formaţia roş-albastră. A câştigat cinci titluri de campion al României cu Steaua Bucureşti, reuşind să se remarce şi la echipa naţională a României, pentru care a debutat la 2 iunie 1993, la Kosice, Cehoslovacia. România a pierdut meciul cu scorul de 5-2, însă la sfârşitul campaniei de calificare s-a calificat la Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii din 1994. Daniel Prodan a fost selecţionat de către antrenorul Anghel Iordănescu în lotul pentru acest turneu final. Prodan a jucat toate minutele disputate de către naţionala României la CM din SUA, evoluând în meciurile cu Columbia, Elveţia, SUA, Argentina şi Suedia. După turneul final, la 12 noiembrie 1994, marca primul său gol la echipa naţională, în meciul cu Slovacia, un gol decisiv, care a asigurat victoria României cu 3-2. Datorită acestei victorii, România s-a calificat la Campionatul European din 1996, din Anglia. La turneul final, Daniel Prodan nu a evoluat în meciul cu Franţa, dar a jucat tot meciul cu Bulgaria şi până în minutul 86 în ultimul meci al grupei, cu Spania. 

În 1997, Daniel Prodan pleca de la Steaua pentru un transfer în Primera Division, la Atletico Madrid. În primul sezon la echipa spaniolă, a evoluat în 17 meciuri, marcând patru goluri, iar în al doilea sezon tot atâtea meciuri, însă fără să mai înscrie. S-a transferat apoi în anul 1998 în Scoţia, la Glasgow Rangers, dar nu a evoluat în niciun meci pentru scoţieni, din cauza unei grave accidentări la genunchi. În 2000 s-a întors la Steaua, evoluând un singur meci, după care s-a transferat la Rocar Bucureşti. A evoluat în 15 meciuri pentru această echipă, pentru care a marcat trei goluri. S-a retras din echipa naţională după meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, câştigat de România cu 2-0. A evoluat în 54 de partide pentru echipa naţională. A mai evoluat la FC Naţional, echipă la care şi-a încheiat cariera de jucător, cu o pauză în care a evoluat la Messina, în Italia, în 2002. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a pentru rezultatele obţinute la turneele finale din perioada 1990-2000 şi pentru întreaga sa activitate. Daniel Prodan a murit la 44 de ani, în urma unui infarct suferit în casa sa din oraşul Voluntari. (Dan CHIRIAC) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.