Sport

Mărire şi cădere în clasamentul ATP

Ziarul de Vrancea
6 nov 2016 843 vizualizări
Incepand de maine: noul lider mondial va fi Andy Murray, iar Roger Federer va părăsi top 10 după 14 ani

Începand de astăzi, britanicul Andy Murray este noul lider mondial al tenisului. Înfrangerea lui Novak Djokovic în sferturile de finală ale turneului de la Paris de către croatul Marin Cilic i-a deschis această perspectivă lui Murray, care avea nevoie de calificarea în finală (fără Djokovic!). În sferturi, Murray l-a învins cu 7-6, 7-5 pe cehul Tomas Berdych, iar în semifinală a beneficiat de abandonul canadianului Milos Raonic, ceea ce i-a asigurat poziţia numărul 1 în ierarhia mondială. În cealaltă semifinală, americanul John Isner a  trecut, cu scorul de 6-4, 6-3, după o oră şi 12 minute, de croatul Marin Cilic. În acest meci, Isner a servit 18 aşi şi a devenit lider în acest clasament pe 2016, cu 1.141 de reuşite din serviciu. El l-a devansat în clasamentul aşilor pe croatul Ivo Karlovic (1.131 de reuşite), recordmanul ultimelor două sezoane. Andy Murray, în varstă de 29 de ani, va fi primul britanic care va ocupa primul loc în clasamentul ATP şi al 26-lea lider din Era Open. El a caştigat şi finala de la Paris, dispunand cu 6-3, 6-7, 6-4 de Isner, cucerind al optulea titlu ATP din acest an.
* Schimbarea liderului clasamentului ATP se întamplă simultan cu un eveniment neplăcut pentru nostalgici. După 14 ani, unul dintre cei mai buni tenismeni din toate timpurile, elveţianul Roger Federer va părăsi top 10 ATP. El va coborî pe locul 16 începand cu săptămana viitoare, în timp ce un alt mare jucător contemporan, Rafael Nadal, care este accidentat de multă vreme, coboară şi el,. încet ajungand pe locul VIII.
 * De asemenea, în urma rezultatelor din această săptămană, austriacul  Dominic Thiem, locul; 8 ATP, a devenit al optulea jucător calificat la Turneul Campionilor, el completand astfel lista participanţilor la competiţia care va avea loc la Londra, în perioada 13-20 noiembrie. Pentru sportivul în varstă de 23 de ani va fi prima participare la Turneul Campionilor. Thiem este primul austriac participant la această competiţie după Thomas Muster, în 1997. La Turneul Campionilor vor juca, la simplu, opt sportivi din tot atatea ţări: sarbul Novak Djokovic, britanicul Andy Murray, elveţianul Stan Wawrinka, japonezul Kei Nishikori, canadianul Milos Raonic, francezul Gael Monfils, croatul Marin Cilic şi austriacul Dominic Thiem.  La dublu vor participa perechile Jamie Murray/Bruno Soares (Marea Britanie/Brazilia), Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (Franţa), Bob Bryan/Mike Bryan (SUA), Feliciano Lopez/Marc Lopez (Spania), Ivan Dodig/Marcelo Melo (Croaţia/Brazilia), Raven Klaasen/Rajeev Ram (Africa de Sud/SUA), Henri Kontinen/John Peers (Finlanda/Australia) şi Treat Huey/Max Mirnîi (Filipine/Belarus). Proba de dublu de la Paris a fost caştigată de echipa Kontinen / Peers, care a dispus cu 6-4, 3-6, 10-6 de perechea franceză Herbert / Mahut.
* Jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova, locul 13 mondial, a caştigat Turneul Elitelor de la Zhuhai (China), după ce a trecut de sportiva ucraineană Elina Svitolina, numărul 14 WTA. Petra Kvitova s-a impus cu scorul de 6-4, 6-2, după o oră şi 11 minute de joc. În semifinale, Svitolina a învins-o pe britanica Johanna Konta, iar Kvitova a trecut de chinezoaica Zhang Shuai. Kvitova  a reuşit să obţină al 19-lea titlu al carierei şi îi succede în palmaresul turneului,  americancei Venus Williams. La dublu s-au calificat în finală... trei jucătoare din China: cuplul Ipek Soylu / Xu Yifan (Turcia / China) a dispus cu 6-4, 3-6, 10-7 de perechea Yang Zhaoxuan / You Xiaodi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.