Sport

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Romanii îşi petrec concediul de vară în Grecia şi weekend-ul la Roma

Ziarul de Vrancea
8 sep 2016 886 vizualizări
Plajele din Grecia au fost preferate în acest an de romanii care au ales să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate n cea mai populară destinaţie de city break în 2016 a fost Roma, urmată de Barcelona, Veneţia, Dubai şi Paris

Cei mai mulţi români care au ales să-şi petreacă, vara aceasta, zilele de concediu în străinătate au optat pentru sejururi în insulele greceşti sau în Tenerife, destinaţii pentru care au alocat un buget mediu de 550 de euro de persoană, arată datele publicate ieri de agenţia de turism online Vola.ro.
Staţiunile deja consacrate pentru concediile de vară, precum Creta, Zakynthos, Santorini şi Corfu, au fost şi anul acesta cele mai căutate de turiştii români, care au plătit cel puţin 200 de euro de persoană pentru o săptămână, cu transportul şi cazarea incluse. În ceea ce priveşte city- break-urile, destinaţiile preferate au rămas marile oraşe europene, printre care se numără Paris, Barcelona şi Veneţia. Analiza Vola.ro arată că  media de preţ pentru un city break a fost de 250 de euro de persoană, cu trei nopţi de cazare şi transport cu avionul incluse. Cel mai ieftin city break achiziţionat prin intermediul agenţiei a fost de 109 euro, cu două nopţi de cazare în Roma şi transport cu avionul. 
Extremele verii au fost un city break de 3.740 de euro, la Viena, pentru un grup de şapte persoane, care a inclus cinci nopţi de cazare, transport cu avionul şi excursii opţionale, dar şi o vacanţă de 14 zile, în Tokyo, la un hotel de cinci stele şi bilet de avion business class, al cărei preţ a fost de 10.000 de euro pentru o familie cu un copil.
Dintre turiştii Vola.ro, mai mult de un sfert au optat pentru vacanţe în străinătate de cel puţin şapte zile (27%), în timp ce 73% au ales city break-urile (vacanţe scurte, de două - cini zile).
Cea mai populară destinaţie de city break în 2016 a fost Roma, urmată de Barcelona, Veneţia, Dubai şi Paris. În ceea ce priveşte sejururile, opţiunile principale ale românilor au inclus destinaţii din insulele greceşti şi din Spania, respectiv Creta, Zakynthos, Santorini, Tenerife şi Corfu, în ordinea menţionată. ”Per total, putem spune că a fost o vară destul de agitată din punct de vedere turistic, cu repoziţionări în topul destinaţiilor preferate de români pentru vacanţele de vară. Deşi a ridicat numeroase semne de întrebare, Turcia a continuat să fie solicitată, dar într-o măsură mai mică decât anul trecut. De câştigat din această situaţie au avut destinaţiile mai vechi, intrate într-un con de umbră, precum Tenerife, sau destinaţii noi în preferinţele românilor, precum Portugalia”, a declarat directorul general al Vola.ro, Daniel Truică.
În medie, turiştii români şi-au rezervat vacanţa cu aproximativ o lună şi jumătate înainte, în cazul sejururilor, şi cu două luni şi jumătate înainte, în cazul city break-urilor.
Agenţia online de turism Vola.ro oferă servicii complete de turism: bilete de avion de linie şi low-cost, rezervări hoteluri, city break-uri, vacanţe, asigurări medicale de călătorie şi servicii de rent-a-car.

Salariile din sectorul privat au crescut sub estimări

Creşterea medie a salariilor din sectorul privat românesc a fost de 3,7% în 2016, sub estimări, cele mai mari majorări find acordate în sectorul de retail şi al bunurilor de larg consum, arată studiul salarial aPayWell România 2016, realizat de firma de consultanţă PwC. Salariile au crescut mai puţin decât ritmul estimat de către companii, de 3,9%. Cele mai mari creşteri salariale medii au fost acordate în sectorul de retail (4,3%) şi al bunurilor de larg consum (5,8%), în vreme ce sectorul bancar a avut un avans aflat sub media pieţei (2,6%). „Anul acesta, sectoarele direct legate de consum, retail şi industria bunurilor de larg consum, au raportat cele mai mari creşteri salariale, influenţate fiind atât de creşterea salariului minim pe economie la nivel naţional, cât şi de rezultatele economice pozitive datorate reducerii TVA şi creşterii consumului”, a afirmat directorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică PwC Europa de Sud-Est, Mihaela Mitroi.
Cele mai mari salarii pentru angajaţii debutanţi cu studii superioare sunt oferite în România de către companiile din sectorul farmaceutic, cu o medie de 3.700 lei brut, în vreme ce băncile plătesc debutanţii cu circa 1.800 lei brut, în medie. Salariile entry-level pentru angajaţii cu studii medii variază între 1.400 şi 1.600 de lei, în funcţie de sector.
Potrivit studiului, 29% dintre companiile participante efectuează majorări salariale pentru angajaţii entry-level după terminarea perioadei de probă.
Pentru angajaţii din vânzări, bonusurile de performanţă echivalează cu o treime din salariul anual.
În 2017, companiile din România anunţă prudenţă în ceea ce priveşte creşterile salariale propuse în bugete, acestea fiind similare cu cele de anul acesta, media fiind estimată la 3,8%, arată studiul.

Primele trei linii aeriene low-cost din România au transportat în primul semestru peste 4,5 milioane de pasageri

Wizz Air, Blue Air şi Ryanair, cele mai importante companii aeriene low-cost prezente în România din punctul de vedere al cotei de piaţă, au transportat peste 4,5 milioane de pasageri în prima jumătate a acestui an, adică aproape două treimi (63%) din totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România, arată calculele News.ro, pe baza datelor transmise de companii. Cele trei companii au înregistrat în primele şase luni ale acestui an o creştere a numărului de pasageri de 37,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au transportat 3,28 milioane de pasageri. În urma evoluţiei, companiile low-cost şi-au crescut cota de piaţă în România, deoarece au crescut mai repede decât piaţa.
Numărul total de pasageri care au tranzitat aeroporturile din România în primul semestru a fost de 7,15 milioane, cu 18% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Wizz Air a transportat 2,422 milioane de pasageri în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu peste 10% faţă de perioada echivalentă din 2015, şi a rămas liderul pieţei din România.
În prima jumătate a anului, Wizz Air a deschis şase rute noi din România, dintre care două spre Germania şi două către Marea Britanie.
Compania aeriană low-cost Blue Air a transportat, în primele şase luni din acest an, 1,42 de milioane de pasageri, cu 82% mai mulţi comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, pe fondul introducerii a 25 de noi rute în acest an şi extinderii flotei, arată datele publicate, recent, de companie.
Ryanair, care ocupă deocamdată locul al treilea pe piaţa transportului aerian low-cost din România, a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de pasageri în primul semestru, de 127% până la 680.000, de la circa 300.000 de pasageri în perioada similară a anului trecut.
Anul trecut, Tarom a transportat 2,39 milioane de pasageri, nivel care a clasat compania pe locul al doilea pe piaţă, după Wizz Air. Potrivit unor estimări neoficiale, numărul pasagerilor transportaţi de Tarom nu a crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an faţă de perioada ianuarie-iunie 2015.
În a doua jumătate a acestui an, creşterea companiilor low-cost ar putea accelera, în condiţiile în care toate cele trei companii importante au intrat pe piaţa zborurilor interne din România, dominată până în acest an de către Tarom.
Un studiu publicat săptămâna aceasta de compania online germană de călătorii GoEuro arată că România are cele mai ieftine curse aeriene interne din Europa după intrarea pe acest segment a operatorului low cost Blue Air, preţul mediu la 100 de kilometri fiind de 7,12 euro.

BCR a vândut credite neperformante de 370 milione euro

BCR a vândut un portofoliu de credite neperformante în valoare de circa 370 de milioane de euro companiilor de recuperare a creanţelor B2Holding şi EOS Investment RO. Portofoliul constă în circa 6.800 de împrumuturi asigurate prin garanţii imobiliare.
BCR este cea mai mare bancă din România în funcţie de active (14 miliarde de euro). Tranzacţia este aşteptată să fie finalizată în decembrie 2016.
B2Holding este un furnizor european important de servicii financiare, specializat în investiţii şi administrare de împrumuturi neperformante, în special din sectorul bancar, oferind şi soluţii de colectare a datoriilor unor terţe părţi. Compania a finalizat recent achiziţia firmei bulgare de colectare a creanţelor Debt Collection Agency (DCA), cu activităţi şi în România.
Grupul EOS este unul dintre cei mai mari furnizori internaţionali de servicii financiare personalizate, cum ar fi recuperări de fonduri, achiziţii de datorii şi externalizări ale unor activităţi de afaceri. Compania are aproape 8.000 de angajaţi şi peste 60 de subsidiare.
BCR a vândut la sfârşitul anului trecut un portofoliu de credite neperformante corporate în valoare de 1,2 miliarde de euro, cea mai mare operaţiune de acest fel efectuată de o bancă românească.

Preţurile petrolului cresc, susţinute de importurile mari ale Chinei

Preţurile petrolului erau în creştere ieri, susţinute de aşteptările de scădere a stocurilor în Statele Unite şi de creşterea puternică a importurilor de ţiţei ale Chinei. Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, cu livrare în noiembrie, este în urcare cu 1,3%, la 48,6 dolari pe baril.
Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în octombrie, este în creştere cu 1,6%, la 46,24 dolari pe baril.
În SUA, Institutul American al Petrolului anticipează că stocurile de petrol au scăzut luna trecută cu 12,1 milioane de barili, respingând estimările analiştilor, privind o creştere de 500.000 de barili.
În China, date guvernamentale au arătat că importurile de petrol au urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din acest an, semn că cererea rămâne ridicată, pe fondul preţurilor scăzute.

Site-ul pe care găsiţi cheltuielile şi veniturile tuturor şcolilor din România

Ministerul Finanţelor a publicat pe platforma sa de transparenţă bugetară cheltuielile şi veniturile tuturor şcolilor din România pe primele opt luni ale acestui an, cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar, în data de 12 septembrie. Orice persoană interesată poate consulta transparenta-bugetara.gov.ro pentru a afla cheltuielile cheltuielile cu bursele şcolare, pregătirea profesională, cu bunurile şi serviciile sau cu materialele pentru curăţenie ale grădiniţelor, şcolilor, liceelor sau ale universităţilor.
Totodată, cei interesaţi pot compara stadiul execuţiei bugetare la opt luni cu bugetul individual iniţial şi pot analiza care sunt fondurile disponibile până la finalul anului. ”Acelaşi lucru este valabil pentru toate entităţile publice din ţară. Pe transparenta-bugetara.gov.ro găsiţi bugetele individuale, rapoartele de execuţie bugetară, cele agregate la nivel de ordonator principal de credit pentru 13.700 de instituţii, până la data de 31 august”, arată ministerul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.