Sport

Cu neamţul, înainte spre Rusia!

Ziarul de Vrancea
2 sep 2016 1078 vizualizări
Romania - Muntenegru, maine de la ora 21:45, pe Cluj-Arena în grupa E a preliminariilor Cupei Mondiale 2018 * tricolorii încep o campanie de calificare, în premieră cu un selecţioner străin, Christoph Daum * partida va fi transmisă în direct pe TVR 1

După eşecul zdravăn de la Euro 2016, naţionala de fotbal n-a mai existat pe plan internaţional. Selecţionerul Anghel Iordănescu şi-a lăsat mandatul la dispoziţia conducerii FRF şi a plecat în vacanţă, preşedintele federal Răzvan Burleanu l-a investit pe germanul Christoph Daum, ca primul selecţioner străin angrenat într-o campanie de calificare. O paranteză: Romania a mai avut pe perioade scurte selecţioneri străini, înainte de al doilea război mondial: austriacul Josef Uridil la Cupa Mondială din 1934, un alt austriac Josef Wanna, maghiarul Kalman Konrad. Din păcate, conducerea FRF nu a putut să asigure un meci test pentru naţionala Romaniei înainte de startul campaniei ruse, ar fi fost foarte bine datorită contextului dat, dar se pare că selecţionerul german a preferat să-şi cunoască mai bine echipa în puţinele zile de antrenamente şi în discuţii individuale. În acelaşi timp, Daum şi-a luat rolul în serios cu rigoare germană. A stat aproape tot timpul în Romania, a urmărit foarte multe meciuri şi a tratat cu înţelegere problemele apărute: opoziţia unor membri ai Comitetului Executiv la numirea sa, contrele cu mereu nemulţumitul Laurenţiu Reghecampf, dar şi pericolul degradării gazonului arenei din Cluj după un concert rock desfăşurat pe stadion. Daum a păstrat unul dintre secunzii lui Iordănescu, Ionuţ Badea, alături de un vechi colaborator, olandezul Rudi Verkenpink. Daum şi-a adus din Germania şi antrenor cu portarii şi preparator fizic, ba chiar şi analist video, pe fiul său Martin. Pe perioada pregătirii meciului, selecţionerul german a lăsat o impresie bună, atat jucătorilor, cat şi suporterilor, care au avut surpriza de a putea asista la unele antrenamente.
Surprinzător doar pentru unii, scheletul lotului convocat pentru partida cu Muntenegru, nu diferă prea mult de lotul pentru Euro 2016, pentru că întotdeauna trebuie să fie un punct de plecare. S-au adus şi caţiva tineri de viitor, ca “viitoriştii” Benzar şi Marin, dinamovistul Rotariu, stelistul Tănase, iar noul selecţioner spune că poate folosi mai multe sisteme de joc şi se va decide în funcţie de starea echipei la care se va opri. Accidentarea lui Chiricheş la genunchiul stang l-a scos pe napolitan din lotul pentru acest meci, astfel încat se va opta fie pentru Săpunaru ca fundaş de bandă, fie pentru Măţel, cu Săpunaru (probabilul căpitan) ca stoper.

Nici prea-prea, nici foarte-foarte

Partida cu Muntenegru nu este nici foarte grea, nici foarte uşoară pentru tricolori. Echipa antrenată de Ljubisa Tumbakovic nu a caştigat nici un meci din ultimele zece meciuri, ultima partidă fiind susţinută în mai şi pierdută greu pe terenul Turciei, printr-un gol marcat în min. 90^4 de Mehmet Topal. Ex-iugoslavii au mai pierdut cu 1-2 în Grecia şi au remizat 0-0 din Belarus. La formaţia muntenegreană evoluează caţiva jucători cu ştaif de la cluburi din Vest, precum Stevan Jovetic (Inter Milano) sau fundaşul Stefan Savic (Atletico Madrid). O altă vedetă mai trecută (33 de ani) a fost titular la Roma şi Juventus şi acum evoluează în Emirate, la Al Jazeera. Muntenegru participă din 2008 în marile competiţii fotbalistice, dar nu a obţinut niciodată calificarea. Tot în 2008 s-a disputat şi singurul meci dintre Romania şi Muntenegru, pe stadionul “Lia Manoliu”, înaintea participării tricolorilor la competiţia europeană din Elveţia şi Austria. Echipa Romaniei, antrenată de Victor Piţurcă, s-a impus cu 4-0 (1-0) prin golurile marcate de Mutu (’19), Ghionea (’49) şi Dică (’55, ’69). Din lotul de atunci al tricolorilor au făcut parte Moţi şi Săpunaru, care au intrat în teren din postura de rezerve.

DigiSport transmite restul

Tot maine, se dispută şi celelalte două partide din grupa E, dar de la ora 19:00: Danemarca – Armenia şi Kazahstan – Polonia (DigiSport 2). Se mai joacă şi meciuri în grupa C, San Marino – Azerbaidjan (19:00), Cehia – Irlanda de Nord (DigiSport 2) şi Norvegia – Germania (21:45, Digi Sport1), dar şi grupa F: Lituania – Slovenia, Slovacia – Anglia (19:00, DigiSport 3), Malta – Scoţia (21:45). Partidele din celelalte şase grupe vor avea loc luni şi marţi.
Formaţiile probabile
Romania: Lung – Măţel, Săpunaru, Grigore, Filip – Hoban – Popa, Stanciu, Maxim, Stancu – Andone. Selecţioner: Christoph Daum
Muntenegru: Bozovic – Basa, Savic,  Simic, Tomasevic – Jovetic, Vukcevic, Rodic, Scekic– Mugosa, Vucinic.  Selecţioner: Ljubisa Tumbakovic.
Arbitru: Anthony Taylor (Anglia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.