Sport

Petrache îşi pune cenuşă în cap

Ziarul de Vrancea
23 aug 2016 845 vizualizări
Seful COSR anunţă că va demisiona împreună cu întreg staff-ul de conducerea

Preşedintele COSR a declarat că îşi asumă neîndeplinirea obiectivului la Jocurilor Olimpice de la Rio şi a precizat că Romania are nevoie de un Acord Naţional pentru Sport:
“Doresc să îmi asum în faţă opiniei publice din Romania, ca preşedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediţie a Jocurilor Olimpice – Rio 2016. Analiza responsabilităţilor, a rezultatelor şi a pregătirii competiţiei o vom face, aşa cum este normal în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp posibil. Sper ca în prima şedinţa a Comitetului Executiv,  eu personal şi întreaga echipă de conducere să ne depunem mandatul în faţa celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activităţii să nu fie blocată din considerente ierarhice. Rog opinia publică să fie alături de sportivii şi antrenorii romani, indiferent de rezultatele pe care aceştia le obţin. Dezamăgirile, tristeţile şi bucuriile lor sunt şi  ale noastre, şi doar arătandu-le susţinere în ceea ce fac îi putem încuraja şi motiva în a accepta noi provocări sportive", a declarat Petrache, într-un comunicat postat pe site-ul COSR. 
El speră ca Jocurile Olimpice de la Rio să marcheze o schimbare structurală profundă a sportului romanesc, blocat pană în prezent în cadrul legislativ şi organizatoric al secolului trecut. "Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi bornă care marchează sfarşitul unui drum în sportul romanesc şi, în acelaşi timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia; o racordare legislativă, financiară şi funcţională a sportului romanesc la realităţile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul romanesc este astăzi blocat în cadrul legislativ şi organizatoric al Romaniei anilor ’70-’80 din secolul trecut. Performanţele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi şi tehnicieni, sacrificiile acestora şi ale familiilor  lor nu pot suplini, la nivel naţional, un sistem sportiv anacronic", a afirmat oficialul. 
Petrache consideră că schimbarea sistemului sportiv romanesc nu poate fi făcut prin venirea sau plecarea unor persoane, ci printr-un Acord Naţional pentru Sport, care să integreze sportul şcolar, universitar, de masă şi de performanţă într-o structură organizatorică modernă. "În cei aproape doi ani de cand am fost ales în funcţia de conducător al COSR, am căutat să pun în aplicare principiile din programul pe care l-a votat Adunarea Generală la alegerea mea. Rezultatele de la Rio nu sunt decat o confirmare a realităţii sportului romanesc de astăzi. Aşa cum spuneam la alegerile COSR din 2014, măsurile pompieristice, chiar înnobilate de eforturile extraordinare ale unor federaţii, ale unor sportivi şi ale unor antrenori de excepţie, nu pot duce la performanţe sistemice.
O schimbare structurală nu ţine de persoane, de funcţii sau organigrame. Un Acord Naţional pentru Sport, care să integreze toate segmentele mişcării sportive-şcolare, universitare, de masă, de performanţă – într-o perspectiva de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ şi financiar garantat de lege, cu o structura organizatorică şi funcţională conformă cu realităţile sportive ale lumii în care trăim – această este condiţia renaşterii sportului romanesc", a spus Petrache.
 
În final, preşedintele COSR le-a mulţumit antrenorilor şi tehnicienilor prezenţi la Rio. Sportivii romani au obţinut o medalie de aur, una de argint şi trei de bronz, cu una de bronz mai mult ca la ediţia din 1952, cand s-a înregistrat cel mai mic număr de medalii din istoria participărilor postbelice. Romania a caştigat aur la spadă feminin, argint la tenis prin dublul Horia Tecău şi Florin Mergea şi bronz la canotaj 8A1, haltere (Gabriel Sancrăian) şi lupte (Albert Saritov).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.