Sport

Acelaşi rege, altă regină

Ziarul de Vrancea
18 aug 2016 912 vizualizări
Jamaica domină sprintul atletic şi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro * dacă Usain Bolt pare imbatabil, Shelly-Ann Pryce a fost detronată de Elaine Thompson

Jamaicanul Usain Bolt continuă cursa pentru a treia "triplă" consecutivă - 100 metri, 200 metri, ştafetă 4x100 metri - la JO. Sambătă seara, Usain Bolt a caştigat proba de 100 m, cu timpul de 9,81 s, depăşindu-şi rivalul şi prietenul, americanul Justin Gatlin cu o diferenţă de opt zecimi. Bronzul a revenit tanărului canadian Andre de Grasse, în 9,91 s. Ieri, Bolt şi Gatlin nu s-au întalnit în semifinale la 200 m şi nu se vor întalni nici în finală. Bolt a terminat semifinala de miercuri cu zambetul pe buze şi cu timpul de 19.78 secunde, urmat de acelaşi  Andre De Grasse, cu 19.80 s. În schimb în seria a treia, Justin Gatlin a terminat de-abia al treilea în 20,13 s, iar un alt favorit, jamaicanul Yohan Blake, a fost al şaselea cu 20,37 s şi au fost eliminaţi. Cursa a revenit panamezului Alonso Edward (20,07), umat de olandezul Churandy Martina (20,10 s), iar în finale care s-a disputat în cursul nopţii s-au mai calificat LaShawn Merrit (SUA) – campion olimpic în 2008 şi mondial în 2009 şi 2015, dar la 400 m – şi francezul Christophe Lemaître. În ceea ce priveşte ştafeta, Jamaica nici n-a avut nevoie de aportul lui Usain Bolt, calificandu-se în finală cu locul II din seria a III-a, în formula Jevaughn Mizie, Asafa Powell, Nickel Ashmeade, Kemar Bailey-Cole, în urma Japoniei. Cel mai bun timp din semifinale a fost obţinut de SUA (37,65 s) cu Mike Rodgers, Chrstian Coleman, Tyson Gay şi Jarrion Lawson), în finală mai califcandu-se China, Canada, Trinidad Tobago şi Marea Britanie.
În ceea ce priveşte sprintul feminin, acesta şi-a găsit o nouă regină. Nu mai e Shelly-Ann Pryce, dar e tot jamaicană, Elaine Thompson, care a dublat victoria de la 100 m la cea cu turnantă, deşi la 200 m a avut o mare rivală, olandeza Dafne Schippers, cea care o învinsese în finala de la CM 2015 de la Beijing. La Rio, Dafne a făcut tot ce era posibil să o ajungă pe jamaicană, a plonjat pe linia de sosire, dar diferenţa a fost destul de o zecime în favoarea Elainei (21,78-21.88 s). Pe poziţia terţă a venit starul în devenire din SUA, Tori Bowie (locul II la 100 m) cu 22,15 s. Echipa jamaicană este mare favorită şi la ştafetă,.deoarece echipa americană a ratat din cauza unui schimb defectuos. În afara Jamaicăi, care a realizat cel mai bun timp, al seriilor 41,79 s, s-au mai calificat în ultimul act, Marea Britanie, Ucraina, Canada, China, Germania, Nigeria şi Trinidad-Tobago.
Alte rezultate din reuniunea de marţi: 3000 m obstacole – Conselus Kipruto (Kenya) – 8:03, 28; lungime (f): Tianna Bartoletta (SUA) – 7,17 m; 100 m garduri (f): Brianna Rollins (SUA) – 12,48 s. Ieri, prima finală, la 400 m garduri masculin, a fost adjudecată de americanul Kerron Clement în 47,73 s. Clement revine spectaculos în elita probei, după ce a fost campion mondial în 2007 şi 2009.
Pană acum, în concursul olimpic de atletism de la Rio, s-au înregistrat trei recorduri mondiale excepţionale: 10.000 m feminin, Almaz Ayana (Etiopia) – 29:17, 45; ciocan feminin, Anita Wlodarczyk (Polonia) – 82,29 m şi 400 m masculin, Wayde van Niekerk (Africa de Sud) – 43,03 s

Ratare la mustaţă

Atletul Andrei Gag a ratat, ieri, calificarea în finală la aruncarea greutăţii, după ce s-a clasat pe locul 13, în concurs. Andrei Gag a concurat în grupa A de calificare, iar primele două încercări au fost ratate prin călcarea pragului, în timp ce ultima a măsurat 20,40 metri, astfel că i-au lipsit doar 25 de centimetri pentru îndeplinirea baremului şi calificarea directă în finală. El s-a clasat pe locul 13 la general, în condiţiile în care doar primii 12, proveniţi din ambele grupe, s-au calificat în finală. Gag a avut aceeaşi aruncare, 20,40 metri, cu sportivul de pe locul 12, O’Dayne Rirchards, dar a pierdut finala din cauza ratării celor două încercări anterioare, în timp ce jamaicanul a avut încercări măsurate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.