Sport

Persoanele care pleacă din ţară mai mult de şase luni notifică ANAF

Mihai Boicu
1 aug 2016 1042 vizualizări
Ministerul Finanţelor Publice a aprobat ordinul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice, cu o foarte mare întarziere, întrucat actul normativ ar fi trebuit adoptat cu încă de la începutul acestui an.

Potrivit art. 59 din Codul fiscal, cetăţenii romani care pleacă din ţară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile, trebuie să notifice Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cu cel puţin 30 de zile înainte de plecare, pentru stabilirea rezidenţei fiscale. De asemenea, ANAF trebuie notificată şi de persoanele fizice străine care vor să rămană în ţară pentru o perioadă mai mare de 183 de zile. Prin ordinul Finanţelor s-au aprobat chestionarele pentru persoanele fizice la sosirea în Romania, precum şi pentru persoanele fizice la plecarea din ţară, dar şi notificările privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă pentru fiecare din situaţii. Obligaţia completării chestionarelor o au persoanele care pleacă sau vin în ţară pentru mai mult de 183 de zile pe parcursul a 12 luni calendaristice. Ordinul finanţelor clarifică şi cazurile mai complicate în ceea ce priveşte rezidenţa, stabilind criterii de aplicare, cum ar fi relaţiile personale sau economice, unde se află locuinţa persoanei respective şamd.  La articolul 13 se menţionează: alin. 1 Dacă o persoană fizice nerezidentă nu face dovada rezidenţei într-un stat cu care Romania are încheiată convenţie de evitare a dublei impunere sau este rezident al unui stat cu care Romania nu are încheiată convenţie şi îndeplineşte condiţiile de rezidentă prevăzută la art. 7 pct 28 lit. b) sau c) din Codul Fiscal, se va considera că este rezident în statul roman; alin. 2 Persoana fizică menţionată la alin. 1, potrivit art. 59 alin. (2) din Codul fiscal are obligaţie fiscală integrală în Romania, fiind supusă impozitului pe venit pentru venitul obţinut din orice sursă, atat din Romania, cat şi din afara Romaniei, începand cu data de la care aceasta devine rezidentă în Romania. (Mihai BOICU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.