Sport

Cu ruşi sau fără ruşi

Ziarul de Vrancea
2 iul 2016 821 vizualizări
CIO a amanat deczia de suspendare a Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, pană cand o comisie va analiza acuzaţiile apărute în raportul McLaren * ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, va fi persona non grata la Jocurile Olimpice

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a amanat decizia privind participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. CIO a anunţat că o comisie va analiza "opţiunile legale", înainte de a decide suspendarea întregii delegaţii a Rusiei de la JO. Comitetul Executiv al CIO a mai sfătuit federaţiile internaţionale să nu ofere Rusiei organizarea vreunei competiţii. CIO va reanaliza eşantioanele sportivilor ruşi participanţi la JO de la Soci. Comitetul Executiv al CIO a avut o întrunire prin telefon a membrilor săi, pentru a fi luate primele decizii, care pot include măsuri provizorii şi sancţiuni cu privire la ediţia Jocurilor Olimpice de la Rio, care este aproape de start (5 august). În urma raportului, WADA a cerut CIO să ia în considereare excluderea Rusiei de la JO de la Rio.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) promite cele mai dure sancţiuni disponibile după ce un raport comandat de WADA a dezvăluit un număr foarte mare de teste pozitive ascunse de autorităţile ruse înainte şi după Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, informează Reuters.Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat că investigaţia independentă comandată de WADA a relevat "un atac şocant şi fără precedent la integritatea sportului şi a Jocurilor Olimpice".Ieri, CIO a anunţat că niciun oficial rus menţionat în raportul

McLaren nu va fi acceptat la Jocurile Olimpice.

Preşedintele Vladimir Putin, care s-a implicat activ în organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, cele mai costistitoare din istorie, a declarat că raportul WADA este rezultatul implicării politicului în sport şi că mişcarea olimpică se poate diviza acum. WADA a comandat o investigaţie independentă după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova, a declarat, în urmă cu două luni, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi au folosit substanţe interzise la Soci, nu numai cu sprijinul autorităţilor sportive din Rusia, ci şi cu cel al serviciului secret FSB. Raportul McLaren a arătat că Rusia, o superputere sportivă în mod tradiţional, a pus în aplicare un sistem de dopaj după rezultatele dezastruoase de la JO de iarnă de la Vancouver din 2010, cand sportivii ruşi au cucerit doar trei medalii de aur, clasandu-se pe locul 11 în ierarhia naţiunilor. Acest sistem a fost instaurat în 2011 şi ar fi durat pană în august 2015, în beneficiul sportivilor ruşi de la numeroase discipline olimpice de vară şi de iarnă în timpul competiţiilor internaţionale organziate în Rusia (CM de nataţie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrimă din 2014 şi 2015 etc).
Luni, Putin a declarat că toţi oficialii ruşi implicaţi în raportul juristului canadian Richard McLaren vor fi suspendaţi. "Nu există loc pentru dopaj în sport. Este o ameninţare la sănătatea şi la viaţa sportivilor. Toţi cei implicaţi în raportul McLaren vor fi suspendaţi", a spus Putin.

Se bagă şi FIFA pe fir

FIFA a promis că va lua "măsuri adecvate", după ce un raport comandat de WADA a descoperit că 12 cazuri de dopaj din fotbalul rus s-au numărat printre zecile pe care autorităţile din Rusia le-au ascuns.  Raportul arată că unul dintre cei 12 fotbalişti dopaţi şi acoperiţi de autorităţiule ruse este străin. Decizia de a acoperi cazurile de dopaj din fotbal i-a aparţinut ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko. Raportul McLaren a dezvăluit că ministrul adjunct al Sporturilor, Iuri Nagornik, stabilea ce sportivi dopaţi urmau să beneficieze de acoperirea autorităţilor ruse, emiţand ordinul SAVE (salvat). În cazurile fotbaliştilor, se pare că acest ordin îl dădea Mutko. "Cel puţin un fotbalist străin care joacă în campionatul Rusiei a beneficiat de ordinul SAVE. Decizia SAVE era luată de minsiutrul Mutko şi de ministrul adjunct Nagornik", scrie în raport. Mutko este şi preşedintele Comitetului de Organizare a Cupei Mondiale din 2018, care va avea loc în Rusia. El nu a făcut comentarii după publicarea, luni, a raportului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.