Sport

De la Sparta la Oleksandria

Ziarul de Vrancea
15 iul 2016 1487 vizualizări
Adversare de toate calibrele pentru echipele romaneşti în Cupele Europene

Ieri, s-au desfăşurat la Nyon tragerea la sorţi a partidelor din turul III preliminar al Ligii Campionilor şi Ligii Europa, la care au fost inserate şi cinci echipe romaneşti. Întrucat tragerea s-a efectuat între cele două manşe ale turului II preliminar, o serie de echipe nu şi-au aflat adversarele înaintea disputării manşei retur a turului II preliminar, cazul formaţiilor Astra Giurgiu (în Liga Campionilor) şi Pandurii Targu Jiu (în Liga Europa). Niciuna dintre formaţiile romaneşti nu a fost cam de serie în acest tur, însă CSMS Iaşi poate prelua acest statut dacă trece de echipa croată Hajduk Split.
În Liga Campionilor, pe traseul mai uşor al campioanelor, Astra Giurgiu va juca împotriva caştigătoarei dublei dintre Crusaders Belfast şi FC Copenhaga, însă foarte probabil va fi formaţia din capitala Danemarcei, care s-a impus în Irlanda de Nord cu 3-0 în meciul tur, prin golurile marcate de Santander (‘6), Cornelius (’40), Falk (’53). Giurgiuvenii vor juca primul meci pe teren propriu pe 26 sau 27 martie şi returul în deplasare, pe 2 (3) august. Steaua Bucureşti, pe traseul non-campioanelor, va întalni (primul meci în deplasare) formaţia cehă Sparta Praga.
În Europa League, Pandurii Targu Jiu se va confrunta cu învingătoarea dublei dintre Kairat Almatî (Kazahstan) şi Maccabi Tel-Aviv. În prima manşă disputată în Kazahstan, scorul a fost egal, 1-1. Kairat a deschis scorul prin vedeta rusă Arşavin (’29), egalarea fiind adusă de Benayoun (‘90^1). Meciul tur va avea loc pe 28 iulie la Turnu Severin, iar returul pe 4 august, în deplasare. FC Viitorul Constanţa va juca (primul meci în deplasare) cu formaţia belgiană KAA Gent. Dacă se va califica în turul III, formaţia ieşeană CSMS va întalni, primul meci în deplasare, echipa ucraineană Oleksandria. Iată mai jos scurte prezentări ale adversarelor echipelor romaneşti.

Adversara Astrei: FC Copenhaga sau Crusaders

Kehinde Fatai, atacant la Sparta, născut nigerian şi, probabil. viitor roman

FC Copenhaga este campioana Danemarcei şi are un palmares intern de 11 titluri şi  7 Cupe. Este un club de dată recentă, format din fuziunea dintre două echipe din capitala Danemarcei, BK şi BK1903. Cea de-a doua s-a întalnit în ediţia 1981/82 a CCE cu Universitatea Craiova, turul II, oltenii pierzand primul meci cu 0-1, dar impunandu-se clar în Bănie, scor 4-1. Printre iluştrii necunoscuţi care au venit la Craiova, se găsea şi.... un oarecare Mickael Laudrup. FC Copenhaga s-a întalnit  au alte două echipe romaneşti. În 2009 a jucat în grupele Europa League cu CFR Cluj, ambele partide încheindu-se cu scorul de 2-0 pentru gazde: CFR Cluj a marcat prin Culio (’53) şi Traoré (’75), iar pentru danezi, Vingaard (’37) şi D.Ndoye – fratele lui Ousmane (’43).
Copenhaga a mai jucat şi cu Steaua, în grupele Ligii Europa, ediţia 2012/13. Steliştii, pregătiţi de Laurenţiu Reghecampf, au caştigat la Bucureşti cu 1-0 prin autogolul islandezului Ragnar Sigurdsson (prezent la Euro 2016), în min. 83, şi au remizat (1-1) pe “Parken”, goluri reuşite de Venteke (’87) şi Rusescu (’82), Steaua jucand din min. 49 în zece oameni, prin eliminarea lui Tănase. Echipa bucureşteană a caştigat acea grupă, din care au mai făcut parte VfB Stuttgart şi FK Mølde, iar Copenhaga s-a clasat pe locul III. În prezent, echipa este pregătită de norvegianul Stålle Solbakken (acelaşi care a antrenat-o şi în partidele din 2009 cu CFR, suedezul Erik Johansson şi atacantul danez Andreas Cornelius fiind cei mai valoroşi.
Crusaders Belfast, campioana Irlandei de Nord este o formaţie modestă, pregătită de Stephen Baker şi alcătuită din jucători locali care speră cel mult la transferuri prin ligile engleze. S-a întalnit în 1973 cu Dinamo Bucureşti, în CCE, echipa romană caştigand cu 1-0 la Belfast şi 11-0 la Bucureşti. Scorul din partida retur este şi astăzi cel mai mare înregistrat “all time” în Cupa Campionilor Europeni şi Liga Campionilor.

Adversara Stelei: Sparta Praga


Vicecampioana Cehiei este o echipă cu vechi state de serviciu în Europa. Are la activ 33 de titluri şi 14 Cupe în fosta Cehoslovacie şi trei titluri în Cehia. Pe plan internaţional a ajuns cel mai departe pe locul II într-o grupă a primei ediţii din Liga Campionilor (1991-1992), echivalent cu statutul de semifinalistă. De asemenea, a  mai jucat semifinală de Cupa Cupelor în 1973. A avut trei confruntări cu echipele romaneşti. În 1988-1989, s-a confruntat cu Steaua în primul tur al CCE, steliştii caştigand cu 5-1 la Praga, prin golurile marcate de Lăcătuş 2, Hagi 2 şi Tudorel Stoica, respectiv, Kukleta. La Bucureşti a fost 2-2, tot Lăcătuş şi Hagi înscriind pentru Steaua, iar fundaşul Bilek realizand o dublă. În 2009, Sparta a fost colegă de grupă cu CFR şi FC Copenhaga, însă amintirea este tristă pentru clujeni. Dacă la Praga, Sparta a caştigat cu 2-0 (Kucka şi Holub), la Cluj a fost un meci de foc: cehii au condus cu 2-0, graţie dublei fundaşului Holenda, Lacina Traoré a redus din handicap în min. 25, în partea a doua au fost eliminaţi doi fotbalişti feroviari, Mureşan şi Mara. Cu toate acestea în minutele adiţionale, Dubarbier a egalat şi CFR s-a avantat în atac pentru golul victoriei şi al calificării (era ultimul joc din grupă). Însă, pe contraatac, viitoarea vedetă ivoriană Wilfrid Bony a stabilit scorul final de 2-3. O altă echipă care a eliminat Sparta, FC Vaslui, în play-off-ul Europa League 2010, scor 2-0, 0-1 (au marcat Temwanjera şi Milanov, pentru Vaslui, respectiv, Pamic). Sparta de astăzi este antrenată de Zdenek Scasny şi are în echipă internaţionali cehi cunoscuţi precum Kadlec (redus de la Fenerbahçe), Matejovsky, Frydek, Kafata, Sural, Vacha, dar şi viitorul roman Kehinde Fatai, fost la Astra.

Adversara “Pandurilor”: Maccabi Tel Aviv sau Kairat Alma Ata.

Vicecampioana Israelului, Maccabi Tel Aviv (a nu se confunda cu omonima din Haifa) a urcat în turul II preliminar eliminand echipa slovenă NK Gorica cu 3-0, 1-0. Deţine 21 de titluri şi cinci Cupe în Ţara Sfantă. Antrenată de fosta glorie gruzină Şota Arveladze, Maccabi are ca jucători mai cunoscuţi pe Benayoun (ex-Liverpool), bosniacul Medunjanin (participant la CM 2014) şi  Filipenko (Belarus).
Kairat a obţinut al doilea loc în Kazahstan, are două titluri şi şapte cupe ale acestei ţări din Asria Centrală. S-a calificat printr-o victorie cu 1-0, 5-0 în faţa formaţiei albaneze Teuta Durrës. Coincidenţă cu adversara sa din Israel, Kairat are tot antrenor georgian, Kahaber Ţhadadze, iar în ultimii ani tinde să colecţioneze glorii crepusculare, cum ar fi rusul Andrei Arşavin (strălucitor la Euro 2008) sau ucraineanul Andri Tîmoşciuk. Un jucător cunoscut din Liga I este sarbul Zarko Markovic, care a evoluat la Gaz Metan Mediaş.


Adversara  Viitorului: KAA Gent

Reprezentanta oraşului Ghent (sau Gand pe franţuzeşte), are un singur titlu al Belgiei la activ, tocmai sezonul 2015, dar are trei cupe naţionale. Cunoscută la noi, pe vremuri, sub numele francofon de La Gantoise, echipa belgiană a administrat în 1986 o corecţie straşnică Sportului Studenţesc în Cupa UEFA, echipa lui Hagi, Coraş, Mircea Sandu, Ţicleanu, pierzand în Regie cu 0-3. Scorul de 1-1 de la Gand (marcator, Gino Iorgulescu)  n-a ajutat cu nimic. Cea mai bună performanţă internaţională s-a înregistrat în 1992, cand “La Gantoise” a prins sferturile Cupei Cupelor, de unde a fost eliminată de Ajax Amsterdam. În sezonul trecut, echipa a jucat în optimile Champions League, unde a fost eliminată de Wolfsburg, 2-3, 0-1. Antrenată de Hein Vanhaezebrouck, Gent are ca jucători mai cunoscuţi suedezul Kujovic, Kums, Depoitre şi Milicevic.

Adversara CSMS (sau Hajduk Split): FC Oleksandria

Echipa antrenată de Volodimîr Şaran este debutantă în Cupele Europene, după ce s-a clasat pe locul VI în campionatul trecut. De fapt are doar un an experienţă în prima ligă şi are stadion de 7000 de locuri. Este compusă numai din jucători ucraineni, dintre care cei mai “răsăriţi” sunt Ponomar şi Ghilcenko.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.