Sport

Regina fără diamantul coroanei

Ziarul de Vrancea
11 iul 2016 808 vizualizări
Portugalia - Franţa 1-0 (0-0, 0-0) în finala Euro 2016 * Accidentarea timpurile a lui Cristiano Ronaldo i-a îndarjit pe lusitani şi i-a blocat pe francezi

Portugalia: 1. Rui Patricio – 21. Cedric, 3. Pepe, 4. Fonte, 5. Guerreiro – 14. W. Carvalho – 16. Sanches (’78 – 9. Eder), 23. Silva (’66 – 8. Moutinho),  10. J.Mario – 17. Nani, 7. Cr. Ronaldo (’25 - .20. Quaresma). Selecţioner: Fernando Santos

Franţa: 1. Lloris – 19. Sagna, 21. Koscielny, 22. Umtiti, 3. Evra –15. Pogba, 14. Matuidi – 18. Sissoko (‘110 – Martial), 7. Griezmann, 8. Payet (’58 – 20. Coman) – 9. Giroud (’78 – 10. Gignac). Selecţioner: Didier Deschamps. 

Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia).

Cartonaşe galbene: Cedric, J. Mario, Guerreiro, Carvalho, Fonte, R.Patricio  / Umtiti, Matuidi. Koscielny, Pogba

1-0, min. 108: Eder, şut puternic de la 23 de metri, din alergare pe langă portarul francez

O finală cu imens orizont de aşteptare în Franţa, între autohtonii de toate nuanţele şi imensa minoritate portugheză. Mai puţine aşteptări în restul Europei, care încă mai plange după Spania, Germania, Anglia, Italia... Găselniţa “duelul şeptarilor” sau “CR7” versus AG7” nu prea prinde nici măcar în Romania unde Antoine Griezmann ar fi un...  aruncător de grenade. O primă repriză cu două părţi distincte. La început, un fel de Germania – Franţa pe invers. Numai că francezii erau cei care atacau furibund, iar portughezii erau în aşteptarea unei breşe numai bună de valorificat de către Cristiano Ronaldo. O altă coincidenţă cu semifinala de la Marseille a fost că prima ocazie a aparţinut echipei răbdătoare. Cedric a găsit o pasă la întalnire perfectă pentru Nani, la marginea careului, însă Nani a ratat preluarea şi mingea s-a dus peste poartă. În rest, “aux armes, citoyens!”. În antiteză  cu Pogba şi Payet, uşor uzaţi, Sissoko a devenit motorul echipei, tunul hărăzit să lanseze grenada Griezmann. “AG7” a ratat şi el preluarea la centrarea acestuia, însă în min. 10, a reuşit o formidabilă lovitură de cap care l-a întins pe Rui Patricio, din cornerul următor Giroud trimiţand şi el, cu capul, peste poartă. 

Cutremurul care a schimbat cursul jocului s-a petrecut în min. 17 şi replicile sale s-au întins pe o bună parte din secţiunea mediană a reprizei. Ronaldo s-a accidentat la picior, la un duel bărbătesc cu Payet. Nimic intenţionat, nici Clattenburg n-a acordat lovitură sau cartonaş. CR 7 a fost scos în afara terenului, a strans din dinţi, a încercat să continue cu bandaj, dar după opt minute a fost schimbat. Pierderea şeptarului advers n-a fost o gură de oxigen pentru echipa condamnată să atace şi nicio tragedie pentru cea setată să se apere. Din contră, lusitanii au devenit mai îndrăzneţi, dar este greu să-ţi creezi ocazii cănd eşti obişnuit cu “omul de creaţie”. Eliberaţi de CR7, francezii s-au trezit cu o presiune în plus. Acţiunile au devenit mai haotice şi a fost nevoie de un şut sănătos al lui Sissoko, pentru a se dezmorţi un pic galeria bleu.

După pauză, dominarea franceză s-a reinstaurat, dar nu chiar aşa de furibundă ca în startul partidei. Portughezii au încercat şi ei marea cu degetul, iar Umtiti a deviat salvator cu capul în corner, mingea centrată de Mario. Pe de altă parte, Didier Deschamps a simţit scarţaitul maşinăriei de la mijloc şi a introdus sange proaspăt. Kingsley Coman a trimis o minge periculoasă în careu de pe la vreo 30 de metri, Griezmann a ţaşnit, dar mingea trimisă cu capul a ratat iarăşi ţinta. Ocaziile au reînceput să curgă la poarta lui Patricio, Evra s-a încurcat în minge la un corner foarte periculos,  Coman l-a servit perfect pe Giroud, după o acţiune personală, dar Patricio a intervenit din nou salutar. În min. 80, Nani a reuşit o centrare înşelătoare, Lloris a respins la disperare şi apoi a prins mingea din foarfecă trimisă de Eder. Torpila lui Sissoko de la 30 de metri aproape ca i-a îndoit mainile lui Patricio (’83), iar bara lui Gignac (‘90^3) a fost ultima şansă a francezilor de a evita prelungirile.

Tot gazdele Europeanului au dominat şi prelungirile, pe fondul unei nervozităţi crescande. În prima secţiune din “extra-time” cea mai mare situaţie a fost irosită de portughezi, cand Lloris a respins magistral lovitura de cap a lui Eder. O lovitură liberă greşit acordată de Clattenburg pentru Portugalia a fost executată de Guerreiro în bară, fază care a precedat imediat golul lui Eder, jucător de la echipa franceză Lille. Meciul capătă accente dramatice, fiindcă portughezii nu s-au cantonat în apărare, iar Guerreiro a încheiat jocul şchiopătand. 

După un traseu mai mult decat modest, Portugalia devine  regina fotbalului european, tocmai cand a fost lipsită de diamantul coroanei, Cristiano Ronaldo. Ar fi fost mai normal să caştige Franţa? Poate că da, însă impresia a fost că aceste finaliste nu au fost cele mai bune de la Euro 2016. (Nic. G)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.